Hétfőpara, avagy a vasárnapi szorongás jelensége

Már most félek a hétfői munkakezdéstől… Bizonyára mindegyikünk szájából elhangzott már ez a mondat. Jobb esetben “csak” vasárnap, de van, aki már ezzel a szorongással éli meg a péntek estét is. Hívhatjuk egyszerűen hétfőparának is, és gondolhatnánk azt, hogy ezt csak mi érezzük, azonban a jelenség sokkal többeknél fordul elő, mint gondolnánk.

Milyen tüneteket észlelhetünk magunkon?

Az intenzív hangulatingadozásunk, rosszkedvűségünk és letörtségünk mellé gyomor- és fejfájás társulhat. Akár enyhe depresszív tüneteket is produkálhatunk, de mindenképpen a szorongás érzése a legjellemzőbb. Az egész lényünket a negatív gondolatok uralják.

Az is árulkodó, ha egész nap inkább az ágyban feküdnénk, semmihez sincs kedvünk, vagy csak tengünk-lengünk a lakásban pizsamában. A pszichológiában ennek a létező problémának neve is van: hétvégi neurózis.

Hogyan pihenhetünk így? Hiszen a hétvégének a feltöltődésről, a szabadidőről és a kikapcsolódásról kellene szólnia. Miért árnyékolja be mégis a vasárnapi szorongás? Miért vagyunk képtelenek élvezni a szabadidőt? Miért nem tudunk mit kezdeni a tétlenséggel? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Egész héten a hétvégét várjuk, és legtöbb esetben a péntek estével meg a szombattal még semmi probléma sincs. Úgymond még a saját magunk urai vagyunk. A heti kötelezettségeken túl vagyunk, nem nyom minket a teendők súlya, felszabadultak vagyunk. Megszabadulunk a külső korlátoktól, és ez a belső korlátainkon is lazít. Ám ekkor jön a vasárnap. Ez a nap még ugyanúgy szólhatna a kötetlenségről, de már nem igazán tudjuk elengedni magunkat.

Mi ennek az oka?

Image by stockking on Freepik

A társadalom egészére jellemző általános mentális állapot

Ez sajnos nemigen befolyásolható, de rányomja a bélyegét a hangulatunkra. Ide sorolható az életkörülményünk, a környezeti hatások, mint például a napos órák száma a lakóhelyünkön, valamint a munkavégzésünk feltételei is.

Az otthoni családi légkör

A hétközben felgyülemlett feszültség hétvégi levezetése gyakori, ilyenkor a családtagokkal alakul ki konfliktushelyzet, ami vitába és veszekedésbe torkollik. Ez nem egy ideális helyzet, a fokozott pszichés terhelés pedig fizikai tünetekben is megnyilvánulhat. További szorongást okozhat, ha otthon azt láttuk, hogy tétlenség nincs. Mindig kell találni valamilyen feladatot, mert a pihenés az ördögtől való úrimuri. Emiatt képtelenek vagyunk leülni akár egy percre is.

A nyomás is rajtunk lehet, hogy a hétvégébe kell belesűríteni a tartalmas programokat és a minőségi együtt töltött időt, hiszen a rohanó hétköznapokban erre kevesebb idő jut. Rajtunk van a kényszer, hogy zsúfoljunk bele a két napba színes programokat, mikor igazából csak egy kis pihenésre vágyunk. Viszont akkor mit fogunk mesélni arról a munkahelyen, hogyan telt a hétvége?

 És már jön is az őrjítő kényszer, hogy válasszunk, mi legyen.

A hétvégék strukturálatlansága

Ez furán hangozhat, de gondoljunk csak bele. A hétköznapjaink minden perce be van táblázva, meg van tervezve, van egy jól kialakított napi rutinunk, és ehhez a szervezetünk is képes jól alkalmazkodni. Ezzel szemben a hétvége nem a fix ütemezésről szól, a rendszeresség hiányára pedig a szervezetünk nem tud felkészülni. Máskor étkezünk, máshogy alszunk, mást csinálunk. Óriási a kontraszt. A mozgalmas hétköznapok után nehéz megbirkózni a hétvége ürességével. A keret, a pontos beosztás biztonságot ad, mert akármennyire szeretnénk, csak kevesen tudunk igazán spontánok lenni.

A vágyaink kielégítetlensége

A stresszes hétköznapok és az állandó pörgés közben nincs időnk mélyenszántó gondolatokra és eszmefuttatásokra. Egyszerűen szaladunk a mókuskerékben. Ezek a cselekvések elnyomják a hangot a fejünkben, hogy elégedettek vagyunk-e az életünkkel. A vasárnapi ürességben viszont felerősödnek ezek a hangok. Van időnk eltöprengeni az élet nagy kérdésein, ám ettől meg is rémülünk és elkezdünk szorongani.

Akkor mégis mit tehetünk, hogy a hétvégi neurózis ne rontsa el a szabadidőnket?

Túltervezés nélkül rendszerezzünk

A hétvégéink megtervezése megoldást jelenthet.

Azonban inkább csak konkrét mozzanatokat tervezzünk, mert ha túl sok programot akarunk megvalósítani és mégsem sikerül, akkor a meghiúsulás csalódáshoz vezet, ami ugyancsak negatív érzéseket vált ki belőlünk. Mindenképpen szánjunk időt a pihenésre is.

Hagyjunk időt a fizikai és szellemi kikapcsolódásra

A délelőttöket használjuk ki valamilyen fizikai tevékenységhez. Sportoljunk, kiránduljunk egyet, vagy tudjuk le a takarítást, a bevásárlást. Délutánra tartogassuk a szellemi kikapcsolódás pillanatait. Ilyenkor olvassunk, meditáljunk vagy keressük a számunkra tényleg örömet adó programot. Az estéket töltsük a családdal, kötetlenül. Egy jó beszélgetés, egy közös társasjátékozás vagy egy szuper film lehet a nap lezárása.

Ne legyen éles határ

Ne feketén-fehéren lássuk a hetünket, ne válasszuk el élesen a hétköznapokat a hétvégétől. Sokat segíthet, ha összemossuk a napokat, azaz igyekezzünk arányosan elosztani a feladatokat és a kedvelt programokat az egész hétre. Egy hétköznap estére is szervezhetünk feltöltődést jelentő programot, mondjuk egy színházi előadást. És hétvégén se a végtelen gürizést és talpalást lássuk a konyhában. Egyszer-egyszer nyugodtan rendelhetünk vasárnap is ebédet.

Azzal is próbálkozhatunk, hogy az alvás-, illetve az étkezések időpontjait, ha nem is ugyanakkorra, de közel azonos időre tegyük, mint a munkanapokon.

Persze, senki sem szeretne hétvégén is korán kelni, de a szervezetünknek sokat segítünk, ha a megszokott rutin szerint kell működnie. Ugyanez igaz az evésekre is, de csak akkor, ha hétközben is egy egészséges vonalon haladunk. Ha kihagyjuk a reggelit, és csak egy erős kávét hörpintünk fel, ebédre meg csak gyorsan bekapunk pár falatot, akkor hétvégén valóban jobb a minőségi étkezésre koncentrálni.

Legyen a kedvünk és az életszemléletünk pozitív

Hétvégén hajlamosak vagyunk magunkat marcangolni olyan dolgokért, amiket nem sikerült teljesítenünk a héten. Kattog az agyunk a befejezetlen feladatokon. Ehelyett inkább koncentráljunk arra, hogy mit értünk el a héten. Akár összerakhatunk előre egy következő heti feladatlistát. Ez adhat egy kis motivációt, mert akkor érezzük magunkat hasznosnak, ha be van táblázva minden percünk. Hétvégén sokszor ezért uralkodik el rajtunk a letargia, mert csak történnek velünk a dolgok, és nem mi cselekszünk. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy nem tudunk pipát tenni a feladatlistánkra.

A fenti megoldási lehetőségek segítenek a pozitív változásban. Pofon egyszerűen hangzik, mégis óriási lépést tehetünk a jobb közérzetünkért. Ha a hétvége okozta rendszertelenség okozza a szorongásunkat, akkor a tudatosítás lesz a gyógyír. Törekedjünk rá, hogy előre átgondolva vágjunk neki a hétvégének.

Ha azonban továbbra sem enyhül a szorongásunk, és a negatív gondolatok súlya alatt éljük meg a vasárnapokat, akkor fel kell tennünk magunknak a kérdést: miért érezzük magunkat rosszul, amikor nincs betáblázva minden egyes percünk? Mi elől menekülünk? Mire vágyunk az élettől?

nyitókép: Image by Racool_studio on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.