Egy kapcsolat alapköve az érettség

Képesek akkor leszünk az igazi szerelemre, ha éretté válunk, és reális elvárásokat támasztunk a másik személlyel szemben. Ez azt jelenti, hogy felelősséget vállalunk saját boldogságunkért vagy boldogtalanságunkért, és nem várjuk el a másik embertől, hogy boldoggá tegyen minket, és nem őt hibáztatjuk a rossz hangulatunkért és frusztrációinkért. ~ John A. Sanford

Bárki, aki élt már kapcsolatban, egyetért azzal, hogy a szerelem csak egy a sok tényező közül, amire szükség van ahhoz, hogy az elkötelezettség a két ember között kiállja az idő próbáját. Még ha őszintén szeretünk is valakit, akkor is számtalan nehézséggel kell megküzdenünk a kapcsolat életben tartásához. Ennek egyik legfontosabb feltétele az, hogy érettek legyünk egy kapcsolatra.

Az érettség általában sok dologból tevődik össze.

Érettség, hogy képesek vagyunk elköteleződni egy valaki mellett anélkül, hogy más örömöket hajtanánk másokkal.

Érettség, hogy képesek vagyunk várni. Hogy nem akarunk – mint a gyerekek – azonnal mindent. Az érettség az a képesség, hogy kitartunk egy projekt vagy helyzet mellett, amíg az be nem fejeződik. Hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy a kapcsolat olyan legyen, amire büszkék vagyunk. Az a felnőtt, aki folyamatosan változtatja a munkahelyét, a kapcsolatokat és a barátokat, éretlen. 

Érettség, hogy megtanuljuk, nem várhatjuk el egymástól a tökéletességet. Tudjuk, hogy az elfogadásnak megvan a maga jutalma. Minden különbség próbára teszi az elfogadó, megbocsátó és megértő képességünket, de ha elég érettek vagyunk, ezek a különbségek megbeszélhetők, kompromisszummal áthidalhatók. Az elfogadás és a tolerancia kézen fogva járnak az érettséggel.

Az érettség az a képesség, hogy összeomlás nélkül képesek vagyunk szembenézni a kellemetlenséggel, frusztrációval, kényelmetlenséggel és vereséggel. Az érett emberek tudják, hogy nem lehet mindent a maguk módján. Képesek engedelmeskedni a körülményeknek, más embereknek – és szükség esetén az időnek.

Az érettség az, hogy megengedjük partnerünknek, hogy szabad legyen, mert megbízunk benne. Értékeljük az őszinteségét. Az érettség az, hogy megtanuljuk kifejezni az őszinte szeretetet és ragaszkodást egymás iránt, még úgy is, hogy tudjuk, egy ember, kapcsolat sem lehet tökéletes.

Az érettség az a képesség, hogy döntést hozunk és kitartunk mellette. Az éretlen emberek azzal töltik az életüket, hogy végtelen lehetőségeket kutatnak, aztán nem tesznek semmit. A cselekvéshez bátorság kell. Bátorság nélkül nincs érettség.

Az érettség az, hogy helyes döntéseket hozunk, és olyan célok elérésén dolgozunk, amik nem csak nekünk jók, hanem a partnerünk érdekeit is szolgálják.

Az érettség az a képesség, hogy tudjuk a dolgokat a partnerünk szemszögéből is nézni. Soha nem gondoljuk, hogy csak mi tudjuk, hogyan kell a kapcsolatot működőképessé tenni. Nincs mindig igazunk, és nem mondhatjuk ki mindenben a végső szót. Egy egészséges kapcsolatban élni azt jelenti, hogy megvan a bölcsesség ahhoz, hogy megértsük és mindkét szemszögből lássuk a dolgokat.

Az érett szerelem egyenlő azzal, hogy szereted magad azért, ami vagy, és egy másik embert azért szeretsz, amilyen. Az érett szerelem lehetővé teszi, hogy a párunkkal önmagunk lehessünk. ~ Bruce Fisher

nyitókép: Image by Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.