Tudtad, hogy hatféle fáradtság létezik? Ismerd fel a jeleket magadon, és kerülj újra lendületbe

A fáradtság a modernkori élet velejárója. Talán a kimerültség jobb szó rá, hiszen gyakran előfordul, hogy bármennyit alszunk, nem segít az alvás. Ennek főképp az az oka, hogy többféle fáradtság létezik, s az alváson kívül több módja is van annak, hogy ki tudjuk pihenni magunkat.

Nézzük meg sorjában, hogy melyek az ismert fáradtságtípusok, hogyan ismerhetőek fel, és hogyan tudjuk orvosolni őket:

Fizikai fáradtság

A fizikai fáradtság a legismertebb a fáradtságtípusok közül. Legalábbis a fáradtság szót a legtöbbször fizikai fáradtságként értelmezzük. Tünetei testi fájdalmakban nyilvánulnak meg. Vádligörcs, fejfájás, hát- és derékfájás. A lista végtelen.

Mivel orvosolhatjuk ezeket a panaszokat? Elsősorban 6-8 óra pihentető alvással, de nem árt az sem, hogy amikor lehetőségünk van rá, például a vasárnapi ebéd után, szundítsunk egyet. A masszázs is élénkítő hatású, legyen szó akár csak egy talp- vagy egy teljes testes masszázsról. A jóga és a különböző nyújtógyakorlatok is remek ellenszerei a fizikai fáradtságnak, de az ergonomikus bútorok is segítséget nyújthatnak a panaszok enyhítésében.

Mentális fáradtság

Stresszes hétköznapok, végeláthatatlan feladatlista, újabb és újabb kör a mókuskerékben. Még ha időben ágyba is kerülünk, azt vesszük észre, hogy nem tudunk elaludni, mert tele van a fejünk mindenféle gondolatokkal, jár az agyunk megállíthatatlanul. Vagy éppenséggel kimegyünk a konyhába, de mire odaérünk, már el is felejtettük, hogy tulajdonképpen miért indultunk. Ezek mind-mind mentális fáradtságra utaló jelek.

Mit tehetünk? Egy séta a természetben nyugtató hatású. Ahogy a mondás is tartja: segít kiszellőztetni a fejet. Segít az is, ha egyszerűsítünk a feladatainkon, az életünkön és a feladatlistánkat is minimalizáljuk.

Image by senivpetro on Freepik

Szenzoros fáradtság

Ha a nap végére frusztráltnak érezzük magunkat, minden ok nélkül eluralkodik rajtunk a düh, ingerlékenyek vagyunk és a legkisebb dologra is ugrunk, akkor bizony a szenzoros fáradtság vett erőt rajtunk. Okozhatja ezt például az egész napos vibráló fényben vagy hangos környezetben végzett munka.

Miben rejtőzhet a megoldás? Le kell nyugtatnunk magunkat. Ilyenkor szokott előkerülni a vödör fagyi, a tábla csoki és a kedvenc sorozat. Ez a legrosszabb, amit tehetünk! Egy illóolajos fürdő viszont csodákra képes. Közben csukott szemmel lélegezzünk mélyeket, és lazuljunk el. A háttérzaj nélküli családi vacsora is jelenthet nyugodt naplevezetést.

Szociális fáradtság

A szociális fáradtság leginkább az egyoldalú kapcsolatokban jelenik meg. Ha az adok-kapok egyensúlya felborul, és mi sokkal többet adunk, mint amennyit kapunk, akkor sok energiánk fogy, de nincs miből töltődnünk. Fontos, hogy különböző, az érdeklődésünknek megfelelő témákról tudjunk a megfelelő emberekkel beszélgetni. Egy anyának például jól esik, ha nem csak babatémákról, hanem olykor felnőtt témákról is beszélgethet.

Hogyan orvosolható ez a fáradtság típus? Találkozzunk a barátainkkal és töltődjünk fel közösségi energiával. Legyen hobbink, mozogjunk olyan körökben, ahol a téma amolyan agytornaként hat ránk. Az ilyen közösség által adott bizalom és elfogadás segíti a regenerálódást.

Lelki fáradtság

Ha kedvtelennek, motiválatlannak érezzük magunkat és tulajdonképpen az ágyból sincs erőnk és kedvünk kikelni, akkor bizony lelkileg vagyunk fáradtak. A hangulatunk ilyenkor borús, pesszimistává válik a világképünk, reménytelennek látjuk a jövőt.

Hogy lábaljunk ki ebből az állapotból? Teremtsünk magunk körül csendet, és kerítsünk rá időt, hogy csak magunkkal foglalkozzunk. Nyugodtan vonuljunk a digitális detox adta való világba, hiszen ilyenkor a közösségi média festette tökéletes életek csak még jobban elkedvetlenítenek, hiába tudjuk, hogy ezek csupán árnyalt valóságok.

Kreatív fáradtság

Létezik olyan is, hogy a napi problémamegoldás mókuskerekében kiégünk, egyszerűen képtelenek vagyunk tenni magunkért bármit is.

Mi ilyenkor a jó döntés? Vegyünk ki egy szabadnapot, és legyünk rugalmasak a nap folyamán. Ne ragaszkodjunk a kötött szabályokhoz és feladatokhoz. Lazítsunk, és a világ helyreáll bennünk.

nyitókép: Image by Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.