Akasszuk rá a “ne zavarj!” táblát a online világra, avagy 6 digitális detox szokás, amit kezdjünk el már ma!

Napjainkban elképzelhetetlen, hogy ne legyünk jelen online. Úgy is mondhatnánk, hogy aki nincs jelen a social media platformokon, az nem is létezik.

Természetesen az online tér nem az ördögtől való, csupán odafigyelést igényel, hogy minőségben és mennyiségben mennyit töltünk ebben a digitalizált világban. A szellemi és fizikai egészségünk érdekében ugyanis fontos megtalálni az egyensúlyt, és ha úgy érezzük, akkor a digitális detox állapotába visszavonulót fújni.

A digitális detox azonban egyértelműen egy függőségtől való eltávolodás, ezért kis lépésekben haladjunk.

Hoztunk néhány egyszerű és reális tippet, amik segítenek abban, hogy csökkenteni tudjuk a bizonytalanságot, növelni a hatékonyságot, és hogyan legyen egészséges kapcsolatunk az online világgal. Vegyük is őket sorban!

Kövessük, hogy mennyi időt töltünk online

Tudatában vagyunk annak, hogy mennyi időt töltünk az online térben? Már-már kényszeresen nyúlunk a telefonunkért, ha fél perc szabadidőnk van, és csak pörgetjük-pörgetjük a közösségi média felületeit, közben észre sem vesszük, hogy a fél napot a neten töltjük.
A digitális detox első lépése az, hogy tiszta képet kapjunk arról, ténylegesen mennyi időt töltünk az online térben, ezután pedig nyomonkövetve és célokat kitűzve haladjunk tovább.

Erre már applikációk tömkelegéből választhatunk, iPhone esetében pedig ez beépített funkció. Ezek segítségével betekintést nyerhetünk, hogy melyik felületeket használjuk a leggyakrabban, pontosan mennyi időt töltünk el ott és időlimiteket is beállíthatunk.

Szabjunk határokat

Furán hangozhat, de igaz: a telefonunk úgy hozzánk nőtt, mintha egy testrészünk lenne. Rögtön hiányérzetünk támad, ha nincs velünk. Akárhova megyünk, megtapogatjuk a zsebünk és nyugtázzuk, hogy rendben, a telefon megvan. Mindenhova visszük, követ minket, pedig nem kell ennek feltétlenül így lennie! 

A digitális detox egy egyszerű és fontos módja, hogy felállítunk bizonyos szabályokat és elhatárolódunk a telefonunktól.

Egyszerű példa: a következő étkezésnél, vagy a családdal/barátokkal töltött időnél, vagy egyszerűen csak akkor, mikor a mosdóba megyünk, ne vigyük magunkkal a telefont. Kis lépésnek tűnik, de segít megélni a jelent!

A testi, lelki megnyugvás és a pihenés érdekében érdemes betartani azt a szabályt is, hogy elalvás előtt már ne mobilozzunk. Sőt, jobb, ha az éjjeliszekrényre sem tesszük. Bátran szokássá faraghatjuk, hogy ilyenkor repülő üzemmódba rakjuk a telefont. A pihenésünk így zavartalan és nyugodt lesz.

Reggelente se az legyen az első dolgunk, hogy a telefonunkért nyúlunk. Mielőtt kikapcsolnánk a repülő módot, várjunk egy órát. Ébredezzünk nyugodtan. Éljük meg a reggeli rutinunkat és csak utána zúdítsuk magunkra az online világot.

Kapcsoljuk ki az értesítéseket

Ha nem magunktól kezdünk el valamit csinálni a telefonunkon, akkor majd tesznek róla a csippanások a különféle értesítésekkel. Mi pedig kényszeresen meg akarjuk nézni, és azonnal válaszolni a jelzésre vagy üzenetre. Mintha lemaradnánk valami fontosról!

Amellett, hogy így állandó stresszhelyzetben tartjuk magunkat, iszonyatos figyelemelterelő dolog. Ha 10 percenként ellenőrizzük a telefonunkat, akkor sosem leszünk képesek egy adott feladatra koncentrálni hosszabb ideig. A hatékonyságunk így mélyzuhanásba kezd, a mentális egészségünkről nem is beszélve!

Örökítsük meg, de ne posztoljuk azonnal

Az is elmondható szinte mindenkiről, hogy szeretjük megörökíteni az életünk pillanatait, és azonnal posztolni is azokat az online térben. A telefonunk segítségével szórakoztató formában tudjuk megörökíteni a fontos pillanatokat, de néha elfelejtjük azt az egyszerű igazságot, hogy a fotózás miatt épp a lényegről, a látvány élvezetéről maradunk le.

Például ha nyaralás alkalmával csak fotózunk és szuper Insta posztokat csinálunk, akkor hazaérve úgy fogjuk érezni, hogy a nyaralás nem adott minőségi élményt.

Természetesen emlékeket gyártani ilyen formában remek lehetőség, de mentsük el a fényképeket későbbre. Ha nem lógunk folyamatosan az interneten, élvezni fogjuk az életet, posztolni pedig ráérünk egy nyugalmasabb időszakban is.

Óvjuk a szemünk egészségét

A képernyő előtt töltött hosszú nap után bizony gyakran küszködünk fejfájással és esetleges szemszárazsággal. Ennek oka a kék fény, amit a számítógépünk, telefonunk és laptopunk sugároz. Az általános egészségügyi állapotunk és jólétünk kerül veszélybe, ha folyamatosan ez a kék fény stimulál minket.

Védhetjük szemünket speciális szemüveglencsével vagy monitor beállításokkal. Léteznek különböző beállítások például a napszakokhoz. Választhatjuk a sötét módot a fehérrel szemben, illetve  manuálisan is módosíthatjuk a képernyő fényerősségét. Ezek az apró digitális detox szokások nagy valószínűséggel csökkentik a fejfájás kialakulását, javítják az alvás minőségét és megnyugtatóbbak a szemnek, amikor a képernyőt mustráljuk.

Ne legyünk mindig elérhetőek

Az utolsó digitális detox szokást a legtöbb embernek nehéz elfogadni. Azt, hogy teljesen rendben van, ha nem vagyunk elérhetőek. Mindenkinek tisztelni kell a másik személyes idejét és terét. Azáltal, hogy megválasztjuk, mikor kapcsolódunk az online felületeken másokhoz, visszaszerezzük a kontrollt a saját életünk felett. 

Talán ez így erősen hangzik, de ez 100%-osan olyan dolog, amit saját magunkért teszünk. Egyáltalán nem baj, ha a másik szobában hagyjuk a telefonunkat, és ráakasztjuk a ne zavarj táblát a digitális világra.

Ha ezeket a szokásokat be tudjuk építeni a mindennapjainkba, akkor egy egészséges kapcsolatot tudunk kialakítani az online térrel, elkerülve a túlzott jelenlét negatív hatásait a mentális és fizikai egészségünkre.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.