Nem kell rögtön megijedni, ha úgy érzed, a partnered már nem vonzódik hozzád

Aggódsz, mert úgy érzed, a partnered már nem vonzódik hozzád? Kevesebbszer bújtok össze, ritkábbak a bensőséges beszélgetések? Félsz, hogy a kapcsolat végét jelenti, ha nem tudod életben tartani a szenvedély szikráit?

Nos, a jó hír az, hogy nem kell rögtön pánikolni, nem biztos, hogy komoly baj van.

1. Gyakori, hogy fakul a vonzalom

Normális, hogy már nem vonzódunk úgy a párunkhoz, mint a kapcsolat elején? Igen, az. Valójában ez nagyon gyakori jelenség. Hogy miért? A vonzalom, a vágy valaki iránt valójában az újdonságból származik. Izgalmasnak találjuk az „újdonságot”. A hosszú távú párkapcsolatban azonban biztonságban érezzük magunkat, és ez sok tekintetben megerősíti egy kapcsolat alapjait, ugyanakkor sajnos képes megölni a szenvedély szikráit.

Ha egy pár benne él a mindennapi élet kevésbé izgalmas valóságában, az hatással lehet a vonzalomra. Egy igazi kapcsolat sok apró bonyodalma nem túl szexi. Ülni a kanapén melegítőnadrágban és pizzát enni, túlságosan megismerkedni egymás fürdőszobai szokásaival, vagy azon civakodni, hogy kinek a sora a mosogatógép kipakolása, vagy az oviba menni a gyerekért.

A hétköznapi taposómalomban a vágy kifakulhat. Csakis folyamatos odafigyeléssel és rengeteg energiával tartható életben a szikra.

2. A kapcsolatok többségében van szexmentes időszak

A legtöbb pár, akik már hosszabb ideje együtt van, gyakran tapasztalják, hogy a szex gyakorisága csökken. A stressz, az elfoglaltság, a fáradtság, a libidó megváltozása és számtalan egyéb tényező együttesen hozzájárulhat a fizikai intimitás csökkenéséhez.

De ami fontos, az, hogy a szex mennyisége csökken, nem azt jelenti, hogy a vonzalom teljesen megszűnt.

Bár könnyű személyesnek venni, jobb, ha nem vonunk le elhamarkodott következtetéseket, mert a legtöbb esetben az intimitás hiánya nem a másik fél iránti vonzalom hiánya miatt van.

3. A partner hangulata és stresszszintje közrejátszik abban, hogy kihűlni látszik a kapcsolat

Ha úgy érezzük, hogy a partnerünk már nem vonzódik hozzánk, akkor ezt nagyon gyorsan magunkra tudjuk venni. Ez érthető. Megkérdőjelezzük önmagunk, kritizáljuk a saját külsőnk, a testalkatunk vagy más dolgokat, azért, mert gyakran azt gondoljuk, hogy a vonzalmat mi váltjuk ki a másikból, és csak rajtunk múlik – de ez nem így van.

Az igazság az, hogy sok minden, ami táplálja a valaki más iránti vonzalmat, valójában belül történik. Mindenkiben saját magában játszódnak le folyamatok, amik befolyásoló hatásúak. Amit vonzónak találunk, saját vágyainkból, hiedelmeinkből, gondolatainkból, preferenciáinkból és érzéseinkből fakad. És ezek a dolgok meg tudnak változni, attól függően, hogy mi történik jelenleg az életünkben.

Ha a partnerünkben változások zajlanak, ha saját magát nem érzi túl vonzónak, akkor lehet, hogy ennek következménye, hogy minket sem lát vonzónak.

4. A vonzalom sokféle

A vonzalom nem egyszerű, összetett elemek keverékéből áll. És a fizikai vonzalom csak egy része.

Nyilvánvalóan vannak olyan emberek, akik mindenki szemében vonzóak. De még egy jóképű vagy csinos arc sem biztos, hogy mindenkit lázba hoz.

De akkor mi okozza a vonzalmat?

A kutatók szerint a kezdeti érdeklődés több tényezőtől függhet:

  • Közelség – milyen gyakran látjuk a másikat
  • Hasonlóság – mennyire hasonlítunk egymásra, és azonosak-e az érdeklődési körök, a hobbik és értékek
  • Kölcsönösség – éreznünk kell a figyelmességet és szeretetet
  • Fizikai vonzerő – kell, hogy fizikailag is érdekeljen minket a másik

A vonzalom az érzelmi kapcsolatból, az együtt töltött időből és az egymás felé tett erőfeszítések mennyiségéből fakad.

Ha úgy érezzük, a vonzalom már nem él, több mindent tehetünk annak érdekében, hogy újra visszahozzuk a kapcsolatunkba. Nem kell tehetetlenül nézni az eltávolodást, hiszen az a tény, hogy egyszer már volt kölcsönös vonzalom, azt bizonyítja, hogy újra éleszthető, ami most – átmenetileg – lecsökkent.

Nincs tehát más tennivaló, mint visszahozni a lángot – és ez nem lehetetlen.

Nyitókép: Image by cookie_studio on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.