Tudatosan a környezetünkért? Naná!

Már a vízcsapból is az folyik: éljünk környezettudatosabban, óvjuk a környezetet, mert egyre nagyobb a baj.

Számtalan cikk foglalkozik a témával, ám hiába, sokan még mindig nem tudják, hogy ők maguk személy szerint miben tudnának többet tenni, hiszen konkrét tudnivalók, tippek kevés helyen vannak összegyűjtve. Pedig egyéni szinten is mindenki tehet azért, hogy a bolygónk sokáig megmaradjon még.

Mi most összegyűjtöttünk tippeket, amikkel mindenki önmaga tud tenni környezete védelméért!

Vásárlási szokások megváltoztatása

Vásároljunk tudatosabban! Nézzük meg jól, biztosan kell-e nekünk az a cikk, amit meg szeretnénk venni, vagy csak a sokadik felesleges holmi. Ne halmozzunk fel feleslegesen dolgokat, ruhákat, műszaki cikkeket, de még élelmiszert sem.

Szerencsére egyre divatosabb turkálóból és Second hand boltokból vásárolni, ruhadarabokat cserélgetni, ahogy a kapszulagardrób is nagyon praktikus. Ha lehetőség van rá, kerüljük a nagyüzemi, tömeggyártásban készülő ruhadarabokat. Válasszunk helyette hazai készítőtől minőségi ruhadarabokat.

Tudtad, hogy a ruhaipar az egyik legkörnyezetszennyezőbb ipar?

Azt is jól nézzük meg, honnan vásárolunk. Kistermelőnél, piacon, helyi készítőnél vásárolni a legkörnyezetkímélőbb, hiszen nem mindegy, milyen közel készült hozzánk a termék, mennyit utazik, mennyire szezonális, milyen az előállításának a módja, kik készítik és hogyan…

A csomagolásra is érdemes odafigyelni!

Cseréljük le az egyszer használatos zacskókat textiltáskára, textil zsákra, saját dobozra, kosárra, üvegre. Utazáshoz, munkába ne műanyag, eldobható kanalat, villát, tányért, üdítőt vegyünk, vigyünk inkább otthonról sajátot. Azokat a termékeket válasszuk, melyek nincsenek külön becsomagolva. Már számos csomagolásmentes üzlet van.

Kevesebb szeméttermelés

Szelektív szemétgyűjtés. Dicséretes és fontos dolog, de a kevesebb szeméttermelés még jobb. Ha lecseréljük azokat a termékeket, melyeken még plusz, külön csomagolás is van, akkor szemétből is jóval kevesebb termelődik. Ne dobjuk a kukába az élelmiszert sem, próbáljuk elkerülni az ételpazarlást!

Főzzünk annyit, amennyi elfogy, figyeljünk a lejárati időkre is. Ha mégis megmarad, nézzük meg, van-e a közelben olyan ember, aki szívesen elfogadná a még ehető ételt. Vannak dobozok is erre a célra, ahová be lehet tenni az ehető élelmiszert, alapanyagokat, de sok közösségi csoport is létezik, ahol el lehet cserélni a felesleges ételt. Ha nem találunk hasonlót, akkor a komposztálás is jó megoldás lehet.

Tudtad, hogy egy átlagos európai háztartás évente 400-500 kiló szemetet termel ki?

Környezettudatos termékek előnyben

Környezetünkben sok mindent megreformálhatunk. Használhatunk például ablakpucoláshoz, takarításhoz, felmosáshoz, mosáshoz, öblítéshez olyan termékeket, melyek nem károsak a környezetre. A kozmetikumoknál, sminktermékeknél is érdemes figyelni arra, hogy ne tartalmazzanak környezetre káros hatóanyagokat.

Mondjuk még?

Sok-sok dolog van még, amivel tehetünk a környezetünkért: mehetük gyalog vagy tömegközlekedéssel autó helyett, ha elindulunk otthonról. Óvhatjuk a zöld növényeket, ültethetünk fát, bokrot, virágokat, megtermelhetjük magunk a kellő élelmiszert. Óvhatjuk az állatvilágot, adhatunk a madaraknak eleséget télen, figyelhetünk a méhekre, a rovarokra, bogarakra. Választhatjuk a mosható pelenkát, betétet, intim kelyhet és társaikat. Odafigyelhetünk a vízfogyasztásra.

Rengeteg módon tehetünk a környezetért, nem kell hozzá más, csak kicsit odafigyelni, kicsit változtatni. Eleinte nehezebb, de egy idő után egyre könnyebb a gyakorlatban megvalósítani azokat a szokásokat, amelyekkel tehetünk azért, hogy bolygónk élhetőbb maradjon.

Hát miért ne próbálnánk meg?

Mayerné Répási Adrienn

Nyitókép: Image by teksomolika on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.