Nehéz időszakon mész át? Segít, ha keresed, miért lehetsz hálás

Az utóbbi évtizedben több kutatási eredménnyel is kimutatták, hogy nem csak hasznos ha hálásak tudunk maradni a nehéz időkben, hanem mentális túlélésünk létfontosságú eszköze is. Valójában pont a válsághelyzet az, amikor a legnagyobb szükségünk van a belső erőforrásainkra.

De vajon tudnak-e, akarnak-e az emberek hálásak lenni, amikor az élet nehéz?

Milyen a hálás életszemlélet?

  • Energiát ad, amikor tehetetlennek érezzük magunkat
  • Gyógyító ereje van amikor összetörve érezzük magunkat
  • Reményt ad a kétségbeejtő helyzetekben

 Egyszóval, a hála segíthet megbirkózni az élet nehézségeivel.

Természetesen a hála nem változtatja meg rögtön az életről már kialakult véleményünket, sem az ehhez kapcsolódó gondolatainkat és mintákat. De hálásnak lenni az a mi választásunk. Dönthetünk úgy, hogy más szemszögből nézzük a dolgokat, és nem hagyjuk, hogy a rossz teljesen eluralkodjon felettünk.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a fájdalmas érzéseinket ne lenne szabad megélnünk.

A megpróbáltatások és a szenvedés valójában elmélyíti a hálánkat. Hiszen amikor életünk szép szakaszában vagyunk, természetesnek vesszük a veszteségmentes állapotot. Ha már észrevesszük, hogy minden, amink van, minden, amire számítottunk egyszer majd elvész, sokkal nehezebb természetesnek venni.

Image by gpointstudio on Freepik


Hogyan gyakoroljuk a hála elmélyítését nehéz időkben?

A hála érzése nem velünk született, életünk során kifejlődő vagy tanulható attitűd.

Ha nyugtalanítóak a kellemetlen múltbéli tapasztalatok, érdemes fontolóra venni azt, hogyan tudjuk átfogalmazni ezt a hála nyelvére.

Segíthet, ha felidézzük életünk legrosszabb időszakait, majd eszünkbe idézzük, hogy képesek voltunk túljutni rajta. Emlékezzünk a rossz dolgokra, majd nézzük meg, hol tartunk jelenleg. Az emlékezés folyamata segít hálásnak lenni. A jelen és a múlt negatív időszakainak szembeállításától boldogabbnak (vagy legalábbis kevésbé boldogtalannak) érezhetjük magunkat, és javulhat általános jólétünk.

Ha hálásak vagyunk, az segít a negatív események közben is pozitív következményeket keresni.

Legyen szó kisebb vagy nagyobb nehézséget okozó életeseményről, érdemes az alábbi kérdéseket feltenni és megválaszolni magunknak:

  • Milyen tanulságokat adott nekem a tapasztalat?
  • Megtalálhatom-e a módját, hogy hálás legyek azért, ami most történt velem, még akkor is, amikor nem voltam az, amikor megtörtént?
  • Milyen képességet rajzolt ki belőlem az élmény, ami meglepett?
  • Hogyan lehetek most már ezért az, aki lenni szeretnék?
  • A tapasztalattal kapcsolatos negatív érzéseim korlátozták vagy akadályozták abban, hogy hálát érezzek az azóta eltelt időben?
  • Elhárított-e az élmény olyan személyes akadályt, amely korábban megakadályozott abban, hogy hálásnak érezzem magam?

Nem az a cél, hogy újra átéljük az élményt, hanem az, hogy egy új nézőpontból tudjunk rá tekinteni. Az érzelmek ventilálása sem hozhat hatásos megoldást, kivéve ha egy friss perspektívából vesszük szemügyre az eseményt. Ez egy olyan előny, amivel a hálás emberek rendelkeznek, és egy olyan készség amit bármi elsajátíthat.

Bemutatkozás: Dudásné Szerafi Anita vagyok, két kisfiú édesanyja, Szociálpedagógus, Mindfulness Coach, Breathwork Teacher. Főállásban Óvodai és Iskolai Szociális Segítőként tevékenykedem.
Az egész életutamat átszőtték a segítő szakma különböző formái, hiszen ez több mint 15 éve a hivatásom. Szívügyem a nők, szülők és gyermekek testi-lelki-szellemi jólétének a támogatása.
Angliában és Görögországban is szereztem nemzetközi tapasztalatokat, a szociális és egészségügy különböző területein.

A mindfulness - jelentudatosság azoknak szól, akik szeretnék végre nyugodtan, aggodalmaskodás nélkül átaludni az éjszakákat, abba hagyni az önmarcangolást, nem kiakadni apróságokon, vágynak a pozitív gondolkodásra vagy megunták már a jövőtől való szorongást.

Ahhoz, hogy erről minél többet megtudj és megtapasztalj, létrehoztam az ország első mindfulness & heartfulness közösségét.
Facebook csoport: Mindfulness - Tégy egy tudatos lépést magadért! - Steps To Your Soul
Facebook oldal: Mindfulness - Tégy egy tudatos lépést magadért - Steps To Your Soul

nyitókép: Image by Freepik



Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.