Esküdjünk ősszel!

Azt mondják, az igazi esküvői szezon a tavasz és a nyár. Azonban sokan kifejezetten inkább őszre teszik a jeles esemény időpontját.

Van, aki úgy tartja, a nyár a nyaralásé, mert akkor mennek szabadságra, akkor engedik ki a gőzt. Egy esküvő megszervezése hatalmas munka – aki nyáron tartja, ott végig erről fog szólni minden. Ezért inkább őszre tolják – a nyarat pedig meghagyják a pihenésre, felkészülésre. Volt, aki azt mondta, ősszel az ismeretségi kör is sokkal valószínűbb, hogy el tud jönni, nem szól bele a már befizetett út vagy előre lefoglalt nyaralás.

Időjárás

Tény, hogy tavasszal vagy nyáron elvileg nagyobb az esély arra, hogy jó idő lesz. Azonban, az időjárás változásával már ez sem annyira kiszámítható.

Míg régebben sokszor már márciusban is voltak finom, meleg napok, az utóbbi években az első tavaszi hónap általában hűvös. Sokan azt mondják, az igazi tavasz tulajdonképpen el is tűnt. Ahogy elkezd melegedni az idő, hipp-hopp és már be is köszönt a nyár. Ami ismét kétesélyes, mert a hőséget sokan nem bírják. Van, hogy a menyasszony is csak piheg a gyönyörű habos ruhájában, a násznép legyezi magát, és a férfiak homloka is igencsak gyöngyözik az öltönyben. De persze az is lehetséges, hogy a naptár szerinti nyári hónap ellenére is orkánszerű szél söpör végig a feldíszített asztalokon.

Ezért is döntenek sokan az őszi esküvő mellett – a szeptemberi, októberi időjárás talán nem annyira szélsőséges. Illetve, ha estefelé már hűvös is van, azért napközben gyönyörű időben és kellemes hőmérséklet mellett folyhat akár a szabadtéri szertartás is.

Helyszín

A nyári esküvők mellet szól a szabadtéri ceremónia, majd a szintén kültéren megrendezett vacsora.
Ez valóban nagyon szép – ha minden adott. Azonban, aki nem ragaszkodik a teljes kültéri rendezvényhez, és eleve zárt helyen képzeli ezt az alkalmat, ott tökéletes az őszi időpont. Hiszen a házasságkötő teremből a vacsora helyszínéig eljutni a kellemes őszi napon is lehet. A fotózás a pár által kért helyen szintén nem okoz ősszel sem gondot. A vacsora pedig zavartalanul folyhat akkor is, ha odakint már csípősebb az idő.

Szervezés

A helyszín foglalása sem egyszerű. A kiemelt időszakban, ha nem jelentkezünk időben, valószínű, hogy már nem kapunk helyet. Éppen ezért, aki mégis ekkorra szervezné az esküvőt, jó, ha már egy évvel az esemény előtt elkezdi egyeztetni a helyszínt.

Az őszi lakodalmaknál rugalmasabb ez is, addigra a nagy roham már lemegy, ezért könnyebben, és kicsit olcsóbban a miénk lehet álmaink helyszíne.
Ugyanígy, tavasszal és nyáron nagyon sok dekoros, sminkes, fotós, videós vagy ceremóniamester foglalt, ellenben őszre már nekik is több szabad kapacitásuk van.

Látvány

Van, aki kifejezetten az ősz színeihez igazítja az esküvői dekorációt, a meghívókat – és akár még a menyasszonyi ruha stílusát, a csokor és a kitűzők színvilágát is. Ezzel is különlegessé és egyedivé tehető például az őszi esküvő.

Hogy az ízvilág is illeszkedjen, akár a menüt is színesíthetjük kifejezetten az évszakra jellemző fogásokkal. Ebben a hozzáértő cateringesek nagyon jó ötleteket tudnak adni. És ami még fontosabb, meg is valósítják a kívánságainkat.

Az őszi színek is mások, mint a nyári, szikrázó napsütés fényviszonyai. A színes falevelek, a kissé alacsonyabban járó nap egészen más hangulatot kölcsönöz a fényképeknek. Éppen ezért, ekkor titokzatosabb, akár rejtelmesebb képek is készülhetnek.

Imádom a nyarat, de akkor inkább vízpartra megyek, napozunk, fürdünk, vagy koncertre, programokra járunk. Ezért is döntöttünk az őszi szertartás mellett. Idén októberben lesz az esküvőm – és mivel már tavaly év végén elkezdtük szervezni, tavaszra minden meg is volt. Nyáron szinte egyáltalán nem foglalkoztunk ezzel, most, szeptemberben már csak néhány apró, utolsó simítás vár ránk, és minden kész

mesélte K. Tamara, 27 éves üzletvezető.

B terv

Akár ősszel, akár nyáron tartjuk az esküvőt, ha a szabad tér szerepet kap benne, mindig legyen egy vészforgatókönyv arra az esetre, ha az időjárás cserben hagyna minket.
Ha a szertartás helyben van, a helyszínnel egyeztetve gondoskodjunk arról , hogy szélsőséges időjárás esetén hogyan települ be a kinti berendezés. Ne vegyük félvállról ezt a lehetőséget, mert egy hirtelen jött vihar bizony bele tud szólni a programba.

Ha a legkisebb esély is megvan arra, hogy nem fog gond nélkül lezajlani a szabadtéri rész, inkább költöztessük be a násznépet. Mert a megható szertartás, a boldogító igen kimondása közben az eget fürkészni, minden, csak nem romantikus.

Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy az őszi esküvő semmiben sem marad el a nyári mellet. Sőt, akinek közelebb áll a szívéhez a kissé már nyugodtabb időszak, a lágyabb hangulat, azok számára valószínűleg sokkal inkább megfelelő a kora-, vagy akár a késő őszi dátum, a jeles napra.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.