Mérgező kapcsolat jelei átlagemberek szerint

Sokan élnek mérgező kapcsolatban, olyanban, ami számukra nem egészséges, amiben a legalapvetőbb szükségleteik sem teljesülnek, esetleg még sérülnek is. Nem kezelik őket egyenrangú partnerként, nem tisztelik őket, és sokszor még biztonságban sincsenek.

Az ilyen mérgező kapcsolatoknak megvannak az egyértelmű jelei, bár gyakran éppen azok nem ismerik fel őket időben, akik benne élnek.

Íme tehát néhány korai figyelmeztető jel olyanoktól, akik maguk is mérgező kapcsolatban éltek:

,,Nem hozhattam fel semmiféle problémámat, ami rá vonatkozott, ami vele volt kapcsolatos. Azonnal engem állított be bűnbaknak, és kitekerte minden mondatom. Pedig egy normális kapcsolaton belül alap, hogy ha az egyik félnek problémája van a másik viselkedésével, azt elmondhatja, megbeszélik, esetleg még megoldást is találnak. Nálunk ez szóba sem jöhetett.”

,,Kiutálta a barátaimat, pedig semmi oka nem volt rá. Folyamatosan megpróbált elszigetelni, és ahhoz is ragaszkodott, hogy ismerje a Facebook-jelszavam. Állandó ellenőrzés alatt voltam.”

„Ha megbántott, vagy számomra megalázót tett, az mindig semmiség volt. Ha én bántottam meg, azt mindig a végletekig felfújta. Mikor rajtakaptam, hogy flörtöl, lehülyézett, hogy hisztizek a semmin. Amikor én tettem valamit, ami őt bántotta, a hetekig lovagolt rajta.”

,,Osztatlan figyelmet követelt napi 24 órában. Nem maradt életem mellette, mert csak vele foglalkozhattam.”

,,Mindegy mit csináltam. Mindegy mi történt. Minden rossznak mindig én voltam az oka. Ő sosem. Csakis én.”

,,Voltak kimondatlan „szabályok”, amikről addig nem is tudtam, amíg ki nem vívtam a haragját, amiért megszegtem őket.”

,,Minden sima, normális beszélgetésünkbe passzív-agresszív megjegyzéseket szúrt be. Ezek egyre közvetlenebbek, aljasabbak, végül kegyetlenebbek lettek. És amikor látta, hogy elfogadom ezeket, akkor indult csak el igazán a szóbeli bántalmazás.”

,,Folyamatosan manipulált. El akarta érni, hogy feladjak dolgokat, hogy végül engem hibáztathasson, amiért a kapcsolaton belül nem csinálunk semmit."

Egy egészséges kapcsolatban minden működik. Egy mérgező kapcsolatban nincs támogatás, kedvesség és kölcsönös tisztelet. Ehelyett a legtöbb beszélgetés tele van szarkazmussal vagy kritikával, és a megvetés táplálja.

Irigység, féltékenység, kontrollmánia – csupa olyan viselkedés, ami mérgező kapcsolatra utal, és állandó stresszel jár, ami végül hatással lehet a fizikai és mentális egészségre.

Sokan élnek mérgező kapcsolatban, olyanban, ami számukra nem egészséges, amiben a legalapvetőbb szükségleteik sem teljesülnek, esetleg még sérülnek is. Pedig egy mérgező kapcsolat káros. Így vagy úgy, de változtatni kell rajta.

Image by Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.