Egészséges szerelem vagy manipuláció? Íme 4 különbség

Hogy mi a szerelem? Talán mindannyian tudjuk. Az egészséges szerelem két olyan ember között jön létre, akik kölcsönösen odafigyelnek egymásra, támogatják egymást és arra törekednek, hogy felemeljék a másikat. Egészséges, pozitív növekedésre törekednek. A hosszú távon működő szerelem olyan szerelem, ahol mindkét fél tudatos, tisztelettudó és hozzájárul a közös dinamikához.

Az egészségtelen szerelem nem ilyen. Ott a két fél közül az egyik manipulatív, aki uralja a másikat azáltal, hogy a másik személyt az alárendelt szerepébe helyezi. Nem törekszik kölcsönösségre, sem tiszteletre.

Bár ezekkel a tényekkel sokan tisztában vannak, mégis gyakran fordul elő, hogy valaki rossz emberbe szeret bele, olyanba, akivel a szerelem nem lehet más, csakis egészségtelen. Mégis reménykedik, próbálkozik, de hiába. Lassan jön csak rá, hogy kerek kulcslyukba nem lehet szögletes kulcsot beleerőltetni.

Az egészséges szerelem és a manipuláció között vannak egyértelmű különbségek, amiket észre kell venni!

Az egészséges szerelemben nem értünk egyet, manipulációban harcolunk

Minden pár veszekszik. Olyan pár nincs, ahol ne lenne olykor vita, nézeteltérés. Az egészséges szerelemben egyik partner sem akarja, hogy a másik pont olyan legyen, mint ő. Tisztelik a másik véleményét, különbözőségét.

A manipuláció az én utcámban jársz dinamikán alapul , ahol a véleménykülönbséget sértőnek és a másik véleményét semmisnek tekintik. A nézeteltérések elmélyült vitákká vagy szörnyű néma bántássá fajulnak, amíg a passzívabb partner nem enged, és vagy bocsánatot kér a nézeteltérése miatt, vagy változtat a véleményén, hogy megfeleljen a manipulátor igényeinek.

EZ IS ÉRDEKELHET: A MANIPULÁCIÓ NEM SZERELEM

Az egészséges szerelem alapja a kapcsolat, a manipulációé a napirend

Gyakran nehéz különbséget tenni a szerelem és a manipuláció között. Pedig nagyon is vannak különbségek. Az egészséges szerelem például kapcsolat-orientált. Nem arról van szó, hogy kontrollt vagy hatalmat birtoklunk partnerünk felett. Az egészséges szerelem nyitott és rugalmas, mert van egy olyan szintű bizalom, ami lehetővé teszi, hogy mindkét fél valódi és sebezhető legyen.

Az egészségtelen szerelem a manipuláción alapul, és nagyrészt az egyik fél napirendjét teljesíti. Ebben a dinamikában az ember szerelemről alkotott elképzelése azon alapul, hogy megméri, mennyit hajlandó megtenni a partnere érte. A manipulátorokat nem az érdekli, hogy szeressék a párjuk, hanem az, hogy az szeresse őket, és megfeleljen az igényeiknek.

 mikor ez megvan, a manipulátor meggyőzi párját arról, hogy ez a szerelem.

Az egészséges szerelem őszinte, a manipuláció képmutató

Ha a szerelem egészséges, mindkét fél lehet őszinte, még akkor is, ha az fáj. Ebben a szerelemben az empátia jelen van, itt nem kell védekezni, a visszajelzéseket tisztelettel és megértéssel kezeli mindkét fél. Az ilyen típusú szerelemben élők önként akarnak változni, hogy a szerelmük egészséges maradjon.

A manipulációban az egyik fél kemény szabályokat állít a másikkal szemben, de ő maga nem tartja be őket. A manipulátor egyáltalán nem ugyanazon szabályok szerint él, amiket ő alkalmaz. Valahányszor a manipulátor ezzel a képmutatással szembesül, azonnal védekezni kezd, terel, és az összes problémát visszavetíti a másikra.

Az egészséges szerelemben bókok, az egészségtelenben sértések jellemzőek

Az egészséges szeretet erőt ad. Mindegyik partner büszke a másikra, és ezt mind verbálisan, mind érzelmileg ki is mutatja. Ez a fajta szeretet kommunikatív, támogató és tápláló. A szerelmesek arra ösztönzik a másikat, hogy élje meg álmait, és álljon fel, és folytassa, ha bármilyen személyes kudarc éri. Mindkét fél a legjobbat akarja a másiknak.

A manipulátorok nem élvezik és nem is ünneplik partnerük függetlenségét, és legtöbbször úgy tűnik, örülnek annak, ha párjuk kudarcot vall. Ilyenkor gyakran hangzik el: Én megmondtam. A manipulátorok nem akarják a párjuk függetlenségét, ezért tudatosan nem támogatóak. Ezeknek a kapcsolatoknak a dinamikája érzelmileg erőszakos. A manipulátorok szeretik lenyomni a partnerüket, így partnerük nem válik elég magabiztossá ahhoz, hogy elmenjen és jobbat találjon.

Egyértelmű jelzést szeretnél arról, hogy egészséges kapcsolatban élsz-e vagy sem? Gondolkodj el. Minél zavarosabb egy kapcsolat, annál többet kell találgatnod, hogy hol állsz.

Minél többet sétálsz tojáshéjon, annál egészségtelenebb a szerelem, és annál kisebb az esély a túlélésre.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.