Diéta dilemma? – a dietetikus segít a plusz kilók elleni harcban

Ha vágyunk egy egészségesebb életmódot kipróbálni, de még sosem diétáztunk és kezdők vagyunk, a sok információ és félinformáció könnyűszerrel összezavarhat bennünket. Az egészséges táplálkozás útvesztőiben bizony könnyű eltévedni. Atkins, káposztaleves, 90 napos diéta – csak néhány a variációk közül. Nehéz a választás, az elindulás.

Az első lépések megtételében sokat segíthet az Eisberg Diéta Dilemma podcastja, aminek első adásában Péter Petra rádiós műsorvezető Shenker-Horváth Kinga táplálkozástudományi szakemberrel beszélgetett, melynek során átvették azokat a tényeket és tévhiteket, melyek hátráltathatnak minket a plusz kilók elleni harcban.

Nem minden az, aminek látszik!

Shenker-Horváth Kinga szerint már apró változtatásokkal is sokat tehetünk az egészségünkért. Egyik jó példa erre, ha a fehér kenyér helyett egészségesebb alternatívát választunk. A teljes kiőrlésű pékáruk azért előnyösebbek, mint a fehér lisztből készült társaik, mert az előbbinél az egész gabonamag feldolgozásra kerül, így magasabb lesz a vitamin- és ásványianyag-tartalom, amit hasznosíthat a szervezet. Persze nem árt, ha jól megnézzük a termékek címkéit is, ugyanis a sima és a teljes kiőrlésű liszttel készült kenyerek esetében a kalóriatartalom között nincs nagy különbség.

A teljes kiőrlésű pékáruknak azonban magasabb a rosttartalma, ami fokozza a jóllakottság érzését, vagyis kevesebb is elég belőle, és később leszünk újra éhesek az étkezés után.

Cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek különösen jó választás a teljes kiőrlésű pékáru, ugyanis ezek egyenletesebb vércukorszint-növekedést tesznek lehetővé.

A tudatos étkezés segít

Gyorsan bekapni pár falatot, közben megnézni a híreket, végig pörgetni a social médiát – ismerős helyzet? A felgyorsult életmódunknak köszönhetően legtöbbször mindent csinálunk, csak épp az étkezésre nem figyelünk, ami túlevéshez, majd plusz kilókhoz vezethet. Ahhoz, hogy jelezni tudjon a jóllakottság központ, kb. 15 percre van szükség, ezért javasolt nyugodtan, az ételt alaposan megrágva étkezni.

További tippeket Péter Petra és Shenker-Horváth Kinga táplálkozástudományi szakember beszélgetésében találtok. Video is készült az izgalmas társalgásról. Érdemes rákattintani!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.