Pocakcsökkentő hadművelet – az egyéni út

Soha többé nem eszek csokit – mondják a fogyókúrába kezdők, és ez az első hiba, amit elkövetnek. Mert ha ezt teszik, a jojódiéta ördögi körébe kerülnek. Hiszen úgyis berántja őket magával a csokiszörny a titkos csokikészletek közé és lágyan a fülükbe suttogja: egyél meg! Ráadásul a szigorú diétáktól csak az éhség gyötri őket és ez a sóvárgás is a csokiszörny elé taszít.

Akkor mégis mit tehetünk, hogy az a bizonyos úszógumi ne legyen ott deréktájékon?

Igazítsuk az étkezés és a mozgás együttes, mindenki által ismert kombinációját és stratégiáját a saját igényeinkhez. A személyre szabottságban rejlik majd a siker! Kiindulópontként utána olvashatunk fogyókúrás módszereknek, de sose a sztárdiétákban higgyünk, hanem ismerjük meg a saját testünket és igazítsuk a saját életvitelünkhöz a fogyókúrát. Meg kell találnunk az egyéni utunkat.

Ehhez az egyéni úthoz hoztuk el a mi segédletünket, hogy sikeres legyen a következő fogyókúra-hadművelet.

#1 Érzelem és önkritika helyett problémamegoldás!

A sikeres diéta nem is az ételnél kezdődik. Van egy érzelmi alap, ami akkor jön elő, amikor elégedetlenek vagyunk azzal, amit a tükörben látunk. Ilyenkor önkritikát gyakorlunk, megállapítjuk, hogy jobban is kinézhetnénk, aztán a de a munka, a gyerekek, semmire nem jut idő és egyéb kifogások sorát kezdjük mantrázni. Ezeket teljes mértékben ki kell zárnunk, ezért ha kisebb méretű ruhát szeretnénk viselni, akkor egyfajta problémamegoldó szemlélettel kell hozzáállnunk a feladathoz.

A sikeres fogyókúrázók szembenéznek az élet nehézségeivel, kibeszélik magukból, ha meg akarják oldani a túlsúly mögött rejlő problémákat. Ez azért is fontos, mert nem veszi le senki a vállunkról a felelősséget. Nem a módszert és nem a személyi edzőt okoljuk, hanem saját magunkra kell támaszkodnunk.

Fontos, hogy az irányítás nálunk maradjon, mert ez fog minket lendületben tartani!

Persze, ez nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy mondjuk egy barátnőnkkel összefogva kezdjünk bele az életmódváltásba. Barátnőt írunk, mert a nembéli különbségek sajnos nem a nőknek kedveznek. A férfiakban nagyobb az izom- és egyéb, zsírt nem tartalmazó szövetek aránya, így a fogyás is könnyebb a számukra. Úgy is mondhatnánk, hogy nem egyenrangú “versenytársak”.

#2 Válasszunk egészségesebb alternatívát!

Nem mindenki a szuperegészséges életmódot tűzi ki célul. Egyszerűen csak egy egészségesebb utat szeretne járni és ehhez nem kell mindenről lemondani. Kezdetnek például a csokinál jobb alternatíva a gumicukor, a chipsnél a popcorn, a cukrozott üdítőknél az ízesített ásványvíz. És máris tettünk egy lépést.

Ez sokkal nagyobb lelkierőt tud adni a diéta betartásához. Ha minden nap engedélyezünk például egy túrórudit, akkor mégiscsak jutunk édességhez, csak korlátozzuk a mennyiséget. Fontos, hogy ne szélsőségekben gondolkodjunk. Ezt nem egy mindent vagy semmit játéknak kell megélnünk.

#3 Tervezzük meg, hogy mit fogunk enni a nap folyamán!

A tervezés a kis, betartható lépések miatt segítség, így nem leküzdhetetlen akadályok és nagy falatok lesznek előttünk.

Ha porciózzuk az ételeket, akkor jobban tudjuk kontrollálni a mennyiségeket.

A túlsúly egyik oka lehet, hogy egy étkezésnél túl sokat eszünk. Ha mégis jobban esik a telepakolt tányér látványa, akkor váltsunk kisebb tányérra. Ezzel az agyunk egy kicsit becsapható. Ha imádjuk a nagy adagokat, akkor pedig válasszunk zöldséget és gyümölcsöt. Például megehetünk fél kilogramm zöldbabot, ami valljuk be, hogy nem fog menni. Ez a kalóriamennyiség pedig 30 gramm vajnak felel meg, amit ugye könnyű észrevétlenül a kenyérre kenni.

Rendesen étkezzünk, így nem lesz szükség nasira! Hiába fogyókúra, a főétkezéseknél inkább legyen tartalmas és laktatóbb a fogás. Így állíthatjuk meg az állandóan torkoskodni kívánó énünket. Ehetünk salátát ebédre, de délután kopogó szemekkel fogunk nekirontani a munkahelyi nasi automatának, úgyhogy inkább az ebédünkön változtassunk.

Ne kutyafuttában étkezzünk! Próbáljunk meg az étkezésnek is időt keríteni a napunkban. Ha ebédszünetben csak kiugrunk az aluljáróba egy zacskó fornettiért, akkor a gyors, ám nem a célunk felé vezető utat választottuk. Ha nincs más lehetőségünk, akkor itt is inkább az egészségesebb alternatívát válasszuk, mint például egy szendvics. A számítógép előtt enni is becsapós, mert a virtuális világ annyira be tud szippantani, hogy végképp elveszítjük a kontrollt az étkezés mennyisége felett.

Elcsépelt, ódivatú, ám mégis nagyon igaz: a reggeli fontos,

hiszen beindítja az anyagcserét, megadja az energialöketet a nap kezdéséhez és ezzel elkerülhető mind a vércukorszint ingadozása, mind pedig a felfaljuk az egész hűtőt este, amikor hazaérünk, mert a nap folyamán nem értünk rá enni.

#4 Hassunk az étvágyunkra!

A lelkiállapotunk és a környezeti hatások jelentősen befolyásolják az étkezéseinket. A stresszes mindennapokat és a borongósabb hangulatunkat szeretjük feldobni egy kis nassolni valóval. Ez viszont csak egy pótcselekvés. A rosszkedv gyógyítására és a kikapcsolódásra megannyi más lehetőség is adott, például egy jó könyv társasága vagy valamilyen kreatív foglalkozás, hobbi.

A környezeti hatásoknál gondolunk egy látványpékség hívogató kirakatára. A nyaralás alkalmával lazított diétán, mert megérdemeljük az extra fagyit és a hűsítő koktélt. Az éttermi étkezések során az otthoni normál adagokhoz képesti nagyobb mennyiséget is elfogyasztjuk. Vendégségben pedig nem akarunk udvariatlanok lenni, hogy a házigazda kínálására és unszolására nemet mondunk, mégha dugig vagyunk is. Ez így összeadva pedig jelentős kalóriatöbblet. Itt kell önkontrollt gyakorolnunk, hogy meg tudjuk különböztetni, hogy mi az, amit csak a szemünk kíván, és mi az, amire a szervezetünknek valóban szükséges van.

#5 Kalóriabevitel és kalóriaégetés egyensúlya

Ha szeretünk enni, és továbbra is jóízűeket szeretnénk falatozni, akkor sincs veszve a súlycsökkenési tervünk.

Egy a lényeg, hogy a többletkalóriákat mozogjuk le.

Ezalatt nemcsak az edzőteremben eltöltött rövid, de nagy erőkifejtésű edzéseket értjük. Bár ennek az előnye, hogy az izomépítés úgy felpörgeti az anyagcserét, hogy álmunkban is kalóriát égetünk. A hangsúly sokkal inkább a rendszerességen van, hogy a mindennapjaink részévé váljon a mozgás. Ezt pedig lassúbb és hosszabb tevékenységekkel ugyanúgy elérhetjük. Ilyen például a séta vagy éppen a kerti gyomlálás is.

Ha mégsincs semmilyen motivációnk és kedvünk a mozgáshoz, még akkor is tehetünk valamit magunkért. Például töltsünk kevesebb időt a tv előtt. Egyrészről a szervezet anyagcseréje lelassul a tespedéstől, másrészről rengeteg az ételreklám, így kerül elő a dobozos fagylalt a mélyhűtőből este 10 órakor. Ha gyengének érezzük magunkat, akkor jobb megelőzni a bajt!

#6 Jutalmazni ér és szabad is!

Mégiscsak egyszer élünk, így az élethosszig tartó sanyargatás sem a legjobb út. Heti vagy havi rendszerességgel nyugodtan iktassunk be csalónapokat, amikor engedékenyebbek vagyunk magunkkal. Egy-egy ilyen nap nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a diétánk ideje alatt ne sóvárogjunk.

A jutalmazást tágabban is értelmezhetjük. Valakinek szükséges megosztani a sikereit másokkal, vagy éppen beszélni a kudarcairól és megoldást keresni, hogy hol a hiba az életmódváltásban. Mások pont szeretik titkolni, hogy éppen diétát tartanak. Inkább csak motivációs feljegyzéseket készítenek maguknak, vagy éppen előtte-utána képekben örökítik meg a folyamatot.

Egy biztos, az igyekezet és a kitartás elnyeri méltó jutalmát! Ne a gyors eredményeket várjuk, hanem életmódot váltsunk. Ez egy életre szóló elkötelezettség lesz. Ha megfontoljuk a fenti tanácsokat, akkor a pocakcsökkentő hadművelet végre-valahára valóban az utolsó nekifutás lesz, sikerrel a végén.

Fruit photo created by freepik – www.freepik.com

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.