Gondoltad volna, hogy ünnepi maradhat a csomagolás úgy is, ha közben megvéded a fákat?

A karácsonyi ajándékozásnak még ünnepibb külsőt ad, ha a meglepetéseket gondosan becsomagoljuk. Azonban ha a környezettudatosság vezérel minket, akkor eszünkbe kell, hogy jusson a tény, hogy a kibontás után a csomagolóanyagok pár perc alatt a szemetesben landolnak és ezáltal mekkora terhet rovunk a környezetünkre. Hiszen a fényes és csillogó csomagolóanyagok és szalagok például nem újrahasznosítható termékek.

Most tudatos és környezetbarát csomagolási tippeket gyűjtöttünk össze, így nem kell lemondanunk az ünnepi köntösbe öltöztetett ajándékokról, mégis gondolunk a bolygónk jövőjére.

Újrahasznosított mintás csomagolópapírok és szalagok választása

Már nemcsak az egyszerű barna papír tartozik ebbe a kategóriába. A termékpaletta ugyanolyan színes és változatos újrahasznosított alapanyagokból is, úgyhogy kedvünkre válogathatunk az ünnepi díszköntösök között. Egyszerűen legyünk tudatosak, és ha mindenképpen ünnepi csomagolást szeretnénk, akkor válasszunk a környezetbarát kínálatból.

Extra tipp: ha úgy tűnik, hogy kevés a rendelkezésre álló csomagolóanyag, akkor forgassuk el 45 fokkal a csomagolandó dobozt vagy könyvet. Így kevesebb csomagolópapírt használunk.

Díszítés természetesen

Nagyon személyessé és különlegessé varázsolható az ünnepi csomagolás, ha szalagok helyett a karácsony motívumait jelenítjük meg a csomagoláson. Használjunk bátran fenyőágakat, fagyöngyöt, piros bogyókat, fahéjat, csillagánizst és szárított narancskarikákat. Arról nem is beszélve, hogy milyen finom illat fogja körüllengni az ajándékot.

Csomagolás nem klasszikus csomagolópapírba

Ha csomagolásról van szó, ne csak a klasszikus csomagolópapír jusson eszünkbe. Legyünk ennél sokkal kreatívabbak! Az újságokból keressünk karácsonyi hangulatú oldalakat és használjuk fel őket erre a célra. Tekerjük be az ajándékokat ünnepi mintázatú konyharuhába vagy törölközőbe, így a csomagolás maga is egy meglepetés és lesz további funkciója a jövőben. Szintén egy kreatív megoldás, ha például a társasjátékot rejtvényújság oldalaiba csomagoljuk a gyerekeknek.
További tipp: ha süteményt ajándékozunk, akkor elegendő egy szalaggal átkötni az édességet.

Furoshiki

Japánban a hulladékmentes csomagolásnak tradíciója van. Ez az úgynevezett furoshiki. A szó jelentése fürdő kendő. Az emberek a ruháikat csomagolták kendőkbe a közfürdőkben, hogy ne keveredjenek össze a többiekével. Ezután terjedt el az áruszállításban, végül az ajándékozásban. A környezettudatosság jegyében újra reneszánszát éli.

Nincs is más dolgunk, mint választani egy szép sálat vagy kendőt és abba csomagolni az ajándékot. Ragasztószalag nélküli megoldás, amely technikával nagyon ízléses kreálmányok készíthetők.

Csomagolás karácsonyi zsákokba és zoknikba

A kandallópárkányra felakasztott karácsonyi zoknik is a meghitt ünnepi pillanatok részei. Tökéletes csomagolások édességcsomagoknak és apróbb ajándékoknak. A nagyobb meglepetéseket pedig karácsonyi zsákokba is rakhatjuk. Ezek a csomagolási megoldások hagyományt is teremthetnek. A gyerekek minden évben kirakhatják a karácsonyfához és leshetik, hogy érkezik-e bele meglepetés.

Dekorálás előző évi kellékekből

A csomagolóanyagoknak nem feltétlenül kell a kukában landolniuk. El is tehetjük őket, hogy a következő évben mi is felhasználhassuk. A mi tippünk a karácsonyi üdvözlőkártyák újrahasznosítása. A lapokból vághatunk ki betűket és az ajándékra egy kezdőbetű felaggatásával jelezhetjük, hogy kinek szánjuk a csomagot. Továbbá készíthetünk a képeslapokból saját üdvözlőkártyákat is, amelyekkel szépen tudjuk díszíteni az ajándékot.

+1 extra tipp, ha pénzt ajándékozunk:

Egyre elterjedtebb, hogy ajándék helyett pénzt ajándékozunk. Ezt is tehetjük kreatív formában, így az anyagias jelleg mindjárt kicsit személyesebbre változik. A mi ötletünk az origami, ahol a bankjegyekből ünnepi motívumokat vagy éppen szivecskéket lehet hajtogatni. Semmilyen csomagolóanyagot nem kíván ez a megoldás, mégis elkerüljük a sablonos ajándékozást.

Ugye milyen gyönyörű csomagolásokat lehet alkotni környezettudatosan is? Gondoltad volna, hogy ennyire ünnepi maradhat a csomagolás, ha közben meg akarod menteni a fákat?

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.