Az érzelmileg intelligens partner 6 tulajdonsága, ami miatt igazi főnyeremény

Egy kapcsolat minősége nagyon sok mindenen múlik, mint ahogy az is, hogyan tud két ember egymással összhangban működni. Számít az életkor, a hozzáállás, a kompromisszumkészség, tolerancia, kommunikáció és még sok minden más is. Többek között például az, milyen a partner érzelmi intelligenciája.

Vajon milyen egy érzelmileg intelligens partner?

A kifejezést magát akkor használjuk, ha azt akarjuk megmutatni, az adott partner mennyire tudja kezelni az érzelmeit és a gondolatait. Egy érzelmileg intelligens partnerrel sokkal könnyebb együttműködni, mint azzal, aki még nem az. Az érzelmileg éretlen partnereknek ugyanis gyakran a saját igényei előbbre valók, mint a párjuké, és egyáltalán nem értik meg a másik igényeit.

1. Az érzelmileg intelligens embernek hosszú évekre visszanyúló barátai vannak. A legtöbb ember, aki találkozik velük, szereti őket, ezért szívesen tartják velük a kapcsolatot. A családi kapcsolataikat is ápolják, védik. Ezek az egészséges kapcsolatok jól jelzik, hogy az ilyen személy érzelmileg kiegyensúlyozott, aki képes normális kapcsolatot kialakítani.

2. Olyan könnyű ítéletet mondani mások felett, ugye? Tesszük ezt gyakran úgy, hogy egy métert sem sétáltunk a másik cipőjében, nem ismerjük sem a hátterét, sem a történetét. Lehet, hogy a dolgok kívülről rózsaszínnek tűnnek valakinek az életében, de teljesen más lehet a valóság, mint a látszat. Egy érzelmileg intelligens ember tudja, hogy nem minden a látszat. Képes a függöny mögé látni, mert van egyfajta empatikus oldala, ami lehetővé teszi számára, hogy átérezze mások fájdalmát, így nem ítélkezik. 

3. Egy érzelmileg intelligens ember remek hallgatóság. Odafigyel, fókuszál. Nem csak a szavakat hallja, de a testbeszédre, mimikára, reakciókra is figyel. Azt lehet mondani, ő részt vesz a beszélgetésben, szemkontaktust tart az egész beszélgetés során. Szükség esetén kérdéseket tesz fel, de tudja azt is, hogyan kell csendben maradni, ha arra van szükség.

4. Egy érzelmileg intelligens ember önazonos, nem menekül alkoholizmusba, nem nyúl sem drogokhoz, sem erőszakhoz, egészséges módon kezeli a stresszt, és ami fontos egy kapcsolatban: meg tud birkózni a konfliktussal. Ő az, aki inkább megpróbálja megoldani a problémákat, mintsem kihátrál és hagyja, hogy a helyzet elmérgesedjen.

5. Tudja, mikor kell hallgatni, és mikor kell megszólalni. Nincs rosszabb, mint valaki, aki kimond mindent gondolkodás nélkül, ami az eszébe jut. Az érzelmileg intelligens partner azonban nem ilyen. Ő megválogatja a szavait, bölcsen mérlegeli azt is, mikor mondja ki őket. Ha lassabban válaszol, az azért van, mert meg akar győződni arról, hogy amit mond, az helyes. Nem akar senkit megbántani, ehelyett jó tanácsokat akar adni, vagy valami értelmeset szeretne hozzáadni a beszélgetéshez.

6. Az érzelmileg intelligens ember elismeri, ha hibázik. Senki sem szereti azokat az embereket, akik nem vállalnak felelősséget tetteikért. Az érzelmileg intelligens partner azonban elismeri, ha téved. Nem keres kibúvót, nem keres kifogást és sosem söpri szőnyeg alá a problémát, amit okozott. Ez pedig hihetetlen vonzóvá teszi őt.

Amikor párt keresünk, igyekszünk kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet. Igyekszünk valaki olyat keresni, aki megkönnyíti, nem pedig megnehezíti az életünk. Rengeteg olyan ember van, aki önző, mérgező, vagy nehéz poggyászt cipel múltbeli kapcsolatokból. Ha azonban érzelmileg intelligens partnert választunk, akkor olyan embert választunk, akivel nagy eséllyel boldogok tudunk lenni.

EZ IS ÉRDEKELHET:

2 hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.