Rendíthetetlen kőszikla, aki tettekkel bizonyít – ismerd meg a Magányos Farkast

Maradj távol! Ne bízz meg senkiben! Urald önmagad! Ne légy rabja érzéseidnek és vágyaidnak! Válsághelyzetekben légy kőszikla, légy rendíthetetlen, mint a tölgy!

E kijelentések nem valamelyik akciófilm mindenre elszánt harcosának jelszavai, hanem a szkizoid alkatú, befelé forduló emberé, a Magányos Farkasé, a férfié, aki a maga útját járja.

Kisgyermekként nem voltak tekintettel érzékenységére, elhanyagolták, visszautasították, ezért úgy döntött, nincsen szüksége senkire, hogy életben maradjon. És komolyan is gondolja. Előteremti az élethez szükséges javakat, gondoskodik magáról, megjavítja eszközeit. Fejleszti képességeit, személyiségét. Folyvást tanul, tapasztalatokat gyűjt, hogy tájékozottabb és ügyesebb legyen, minél kevésbé szoruljon mások segítségére.

Senki se higgye, hogy a Magányos Farkas mentes az érzelmektől.

EZ IS ÉRDEKELHET: AZ ÖNIMÁDÓK VILÁGA

Őt azonban elsősorban a tények és az eredmények, illetve az értelmes cselekvés érdekli. Érzelmeit lehetőség szerint elkülöníti az értelem dolgaitól, ezért képes válsághelyzetekben is hideg fejjel gondolkodni. Hűvösnek, megközelíthetetlennek, s ha érzelmi támogatást várnak tőle, ridegnek tűnik.

Az érzelgősség, az érzelmek látványos kinyilvánítása kínosan érinti, zavarba hozza őt. Sértésnek tekinti, ha érzelmeire hatva próbálják befolyásolni, például féltékennyé tenni. Ha erőszakoskodnak vele, fenyegetik, érzelmileg elérhetetlenné válik. Minél inkább elárasztják, szorongatják, annál inkább bezárkózik.

A visszahúzódás kezdetleges, de hatékony én-védő módszer. Ha az ember hátat fordít másoknak, a világnak, szükségtelen, hogy elferdítse vagy tagadja a valóságot, hazudjon magának és másoknak. A szkizoid tudatában van érzéseinek, indulatainak, vágyainak, és szavak nélkül is tudja, mi mozgatja mások cselekedeteit. Mondhatnánk így is: vesékbe lát.

Kerüli a képmutatást, s bár nem hagyja őt hidegen a bírálat és a dicséret, igyekszik magát mások véleményétől függetleníteni.

Meggyőződését világosan és megalkuvás nélkül fogalmazza meg. Megfontolt és hűvösen tárgyilagos. Éles megfigyelő- és felfogóképességű független gondolkodó; az eredeti megoldások embere. Arra áhítozik, hogy megoldhatatlannak látszó kérdésekkel, lehetetlen dolgokkal foglalkozhasson.

Bár vágyik rá, hogy teremtő erejével hasson, inkább elviseli a mellőzést, mint hogy hírnevet szerezzen, ünnepeljék.

A Magányos Farkas úgy gondolja, a férfiúnak elsősorban nem szavakkal kell bizonyítania szeretetét, ragaszkodását. Rendbe hozza makacskodó számítógépedet, talpra állítja roskatag bútorodat; nyakon csípi elveszettnek hitt kutyádat. S közben szeme sem rebben…

A maga útját járó férfi ugyanúgy vágyik a gondoskodásra, a szeretetre, mint bárki más. Függetlenségét azonban mindennél többre tartja. Nem akarja, hogy mások uralják, és ő sem akar másokat uralni. Nehezen kötelezi el magát, s nem enged be világába akárkit. Ha nem ragadod meg képzeletét, hiába sóvárogsz utána.

Regényes vallomást ne várj tőle. Nem illik hozzá, ahogyan a szerelmi kalandok sem. S ha ajándékokra, virágra áhítozol, többnyire magadnak kell megvenned.

Képességei szerint mindent megtesz érted, de általában kérned kell. A kérés nélküli segítségnyújtást ugyanis tolakodásnak tartja. Nyakába akaszthatod minden gondodat, de ne próbáld őt befolyásolni, kijátszani. Ismeri erényeidet s gyengéidet egyaránt. Ne bántódj meg, ha véleményét olykor kendőzetlenül meg is mondja. Ő sem veszi személye elleni támadásnak, ha fejére olvasod vétkeit.

Tartsd tiszteletben személyes terét. Ne áraszd el érzéseiddel, ne beszélj lyukat a hasába. Figyelmességedet többre tartja, mint ha értékes ajándékkal lepnéd meg.

Ha megbántod, átmenetileg visszavonulhat a képzelet, a korlátlan lehetőségek világába. Nem forral bosszút, mindent megbocsát, de semmit sem felejt. Ha semmibe veszed, bujkálsz előle, hazudozol, megcsalod, szó nélkül nyeregbe száll, és ellovagol napnyugat felé.

Ádám László

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.