Túl féltékeny a párod? Ha ezeket tapasztalod, igen

Amikor párkapcsolatban élsz, némi féltékenység teljesen normális, de a túlzottan rögeszmés kontrollpartner határozottan nem az. Sajnos a rögeszmés és irányító partnerek sokszor csak akkor fedik fel sötét oldalukat, amikor már mélyen belemerültél a kapcsolatba.

Van azonban néhány olyan jel, amit észrevehetsz még a kapcsolat elején, és ami figyelmeztethet arra, hogy partnered túl rögeszmés, féltékenykedő.

1. Folyamatosan azzal vádol, hogy hűtlen vagy
Ha partnered rendszeresen azt mondja neked, hogy gyanítja, megcsalod, még akkor is, ha okot nem adtál rá, és bizonyítékot sem tud felmutatni, az határozottan intő jel. És bár ez a viselkedés annak az eredménye is lehet, hogy a párod mélyen bizonytalan magában, vagy a múltban becsapták, egyszerűen igazságtalan tőle, hogy így bánik veled. Ne tűrd el!

2. Mindig tudnia kell, hol vagy és mit csinálsz
A partnered üldöz vagy követeli, hogy mindig számolj be arról, hol vagy és kivel, a nap 24 órájában? Ha a válasz igen, akkor előfordulhat, hogy melletted egy rögeszmés kontrollpartner van. Persze, a párodnak joga van felhívni és megkérdezni, hogy mire készülsz, de egyértelmű, hogy van egy határ.

3. Folyton arra kér, bizonyítsd a szerelmed
Ha a másik feled folyamatosan azt kéri, bizonyítsd, mennyire szereted – például legyél vele sokkal többet, szakítsd meg a kapcsolatot a barátaiddal vagy költözz hozzá, még azelőtt, hogy készen állnál, ez egyértelmű jele annak, hogy ellenőriz téged. Nem a szereteted mértékét, hanem téged.

4. A legváratlanabb pillanatokban jelenik meg, hogy ellenőrizzen
Az a partner, aki gyertyafényes vacsorával lep meg, egészen más, mint az, aki a barátaiddal szervezett hétvégi kirándulásodon előzetes bejelentés nélkül megjelenik. Ha ez a tett rendszeressé válik, anélkül, hogy előbb felhívna, akkor a romantikát rosszul leplezett ürügyként használja arra, hogy megpróbáljon ,,lefülelni”.

5. Ellenőrzi a telefonod, átnézi a dolgaid
Ha folyamatosan azon kapod a párod, hogy a telefonodban kutakodik, a holmidat ellenőrzi engedély nélkül, akkor nyilvánvalóan baj van, hiszen ezzel a viselkedéssel a párod túllépi a határokat. Aki pedig nem tartja tiszteletben a személyes teret, és problémái vannak azzal, hogy megbízzon benned, az nyilvánvalóan nem érdemli meg a szerelmed.

6. Játssza az áldozatot
Amikor eljuttat egy olyan ponthoz, hogy kimondd, nem normális, amit csinál, hirtelen megfordít mindent, és áldozatnak állítja be magát. Ez egy manipulációs taktika, hogy sajnálni kezdd. Lehet, hogy megpróbál felvetni régi kérdéseket és dolgokat is, amikkel megvádolhat. Persze ha te is mered ugyanezt csinálni, akkor biztosan a szemedre veti, hogy játszod a mártírt.

7. Kényszerít arra, hogy olyan dolgokat tegyél, amik rosszak neked
Aláássa a terveid, csábít, hogy dohányozz, pedig már régen leszoktál, nem tartja tiszteletben az elhatározásaid – ezek mind olyan dolgok, amiket egy kontrolláló személy megpróbálhat ellened. Minél jobban gyengít ugyanis, annál könnyebben tart ellenőrzés alatt téged.

A féltékenység egy pontig még aranyos is lehet, ám ha átlép egy határt, ha korlátoz, zavar vagy rongálja az önbecsülésed, azonnal szakíts. A túl féltékeny, túl kontrollmániás embert ne tartsd meg az életedben.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.