Ha alacsony önértékelésű férfival randizol, jobb, ha felkészülsz

Egy egészséges, jól működő párkapcsolatban a felek harmónikusan kapcsolódnak egymáshoz, értik egymást, egyenrangú partnerként tekintenek a másikra és a nehézségeket közös erővel oldják meg.

A boldog, kiegyensúlyozott kapcsolat elengedhetetlen feltétele az, hogy a felek külön-külön is elégedettek legyenek, önbecsülésük és a világgal való kapcsolatuk is rendben legyen. Hiszen ha valaki önmagával nincs rendben, ha az önértékelése hibás, az nem képes megfelelő társas kapcsolatra sem.

Nem csak a nőknél, a férfiaknál is előfordulhat súlyosan alacsony önértékelés. Ebben az esetben a férfi a kapcsolaton belül féltékennyé, birtoklóvá és irányítóvá válik, azért, hogy felsőbbrendűnek érezhesse magát. Ez pedig sok esetben hosszú távon véget vet a kapcsolatnak.

Több jel is utal arra, ha egy férfinak riasztóan alacsony az önértékelése. Ha ezeket a viselkedési formákat tapasztalod randi alatt, készülhetsz:

1. Nem képes kezelni az építő jellegű kritikát
Amikor az emberek bizonytalannak érzik magukat a saját képességeikben, minden kritikát negatívnak éreznek, minden tanácsot személyes támadásnak. Ha ezt a viselkedést tapasztalod, nyugodtan kezdj el gyanakodni, randipartnered alacsony önértékeléssel küzd.

2. Folyamatos figyelmet igényel
Mindig osztatlan figyelmet követel? Nem tudod elmondani neki, milyen érzéseket kelt benned, mert azonnal megbántódik, összetörtnek és elutasítottnak érzi magát? Ha a randik után te mindig hulla fáradtnak érzed magad, mert folyamatos kontroll alatt vagy, jobb, ha elgondolkodsz:

szükséged van neked egy ilyen partnerre?

3. Állandóan dicsekszik
Bár az ember bátran lehet büszke a teljesítményére, a dicsekvés már más. Az alacsony önértékeléssel rendelkező személy szüntelenül emlékeztet mindenkit a sikereire, hogy felsőbbrendűnek érezhesse magát.

4. Nem tud veszíteni a játékban
Kudarc vagy veszteség? Teljesen ki van zárva! Egy alacsony önértékelésű embert minden vesztett helyzet arra emlékeztet, hogy nem elég jó. Emiatt egy egyszerű társasjáték is komoly vitává válhat.

5. Élvezi mások kudarcát
Ha mások kudarcot vallanak, akkor ő boldog. Elégedett. Hiszen ettől válik felsőbbrendűvé. Vigyázz! Ha a randipartnered élvezi mások kudarcait, akkor belőle nem csak az önbecsülés hiányzik, hanem az együttérzés és az empátia is.

EZ IS ÉRDEKELHET: A PÁRKAPCSOLATOK LASSÚ GYILKOSA

6. Birtokolni akar
A bizonytalan partner féltékeny, irányító és birtokló lesz. Könnyen lehet, hogy megpróbál irányítani, kivel találkozhatsz, mit viselhetsz, merre járhatsz. Folyton olyan kérdései lesznek, amik azt sugallják, nem bízik benned, pedig semmi okot nem adtál erre. Ha ezt tapasztalod, jobb, ha végleg elköszönsz!

7. Gyakran megaláz, elnyom
Az alacsony önértékelésű emberek megpróbálják a saját felsőbbrendűségüket biztosítani azzal, hogy másokat lenyomnak. Szörnyű olyan emberrel együtt lenni, akinek az lenne a dolga, hogy szeressen és támogasson, közben pedig mást nem csinál csak piszkál, lebecsül, elnyom.

Akarod ezt egyáltalán? Jobb, még a randi szintjén kihátrálni.

A felsoroltakat figyelembe véve egyáltalán nem meglepő, hogy egy alacsony önértékelésű partnerrel való kapcsolat több szempontból is káros lehet saját mentális egészségünkre.

Milyen tüneteket fedezhetsz fel magadon?

1. Pesszimistává válsz
Miután negatív és cinikus emberrel vagy kapcsolatban, a hozzáállásod megváltozik. Minél tovább maradsz vele, annál pesszimistábbá válsz.

2. Önértékelésed csökken
Ha partnered folyamatosan rámutat a hibáidra és lebecsmérli, kicsinyíti az elért eredményeid azért, hogy ő maga jobban érezze magát, végül úgy fogod érezni, nem vagy elég jó.

3. Érzelmileg folyton kimerültnek érzed magad
Olyan valakivel lenni, aki állandó figyelmet és visszacsatolást igényel, kihívást jelenthet. Egy idő után saját magadat fogod hanyagolni azért, hogy rá elég idő jusson, hogy a kedvében járj. Ettől aztán folyton kimerült leszel.

Ha a partnered alacsony önértékelése befolyásolja a kapcsolatodat, először finoman el kell mondanod neki, hogyan érzed magad. Bár kezdetben ez nem lesz könnyű, mert a jelzést természetesen kritikának veszi, ettől pedig összetörik és elutasítva érzi magát, érdemes jelezni, mert valószínűleg fontolóra veszi a segítségkérést. 

Ha így lesz, az szuper! Ha nem, akkor lehet, hogy vissza kell lépned, és újra kell értékelned, van-e egyáltalán jövője kettőtök kapcsolatának.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.