Hátborzongató történelmi szépségtippek

A szépségért meg kell szenvedni! – tartja a mondás, s bizony a történelemben nem egyszer bebizonyosodott, hogy az emberek képesek is szenvedni érte.

Több kötetet meg lehetne tölteni azoknak a divatos szépségápolási eljárásoknak és termékeknek a felsorolásával, melyek ma hódítanak.

Most azonban néhány olyan  hátborzongató érdekességet hoztunk, melyek a régmúltban voltak használatosak.


Rádium
A rádium felfedezése után az emberek azt gondolták: csodaszer. Mindenféle kozmetikumba keverték, hajra, körömre kenték. Bár felvitelkor szó szerint ragyogtak, hamar jött a hideg zuhany – használói sorra elhaláloztak. 

Patkányméreg a kopaszságra
Az első feljegyzett kopaszság elleni szer a sztichnin (patkányméregben is ezt használják) és egy durva irritálószer keverékéből készült. Mikor a hajra került, az ember úgy érezte lángol az egész fejbőre. További hatásai közé tartoztak a görcsök és a halál is.

Arzénos alkoholfogyasztás
A 19. században úgy tartották, az arzén csodás arcszínt varázsol a hölgyeknek. Emiatt sok nő készített magának olyan koktélt, amiben arzén volt az egyik összetevő. Élt kuruzsló, aki ostyát is készített a vásárlóknak arzénos adalékkal. 

Brómos rúzs
Már az ókori egyiptomiak is használtak brómot az ajkak pirosítására. A gond ezzel csak az volt, hogy varasodást, veseelégtelenséget és halált okozott.

Nadragulyás szemcsepp
Ugyancsak a 19. sz. egyik őrülete volt a nadragulyás szemcsepp, mely kitágította a pupillákat. A nők úgy gondolták, ez szexisebbé varázsolja őket. Hogy ez megvalósult-e, nem tudni, de a csepp hatásaként gyakran előfordult erős hallucináció, s halál is.

Galandféreg diéta
Ez egy ismert diétás trükk, melyet ma is használnak – illegálisan.
Az elfogyasztott galandféreg nem egy intelligens állat. Nem utazik szépen végig a gyomron keresztül, és aztán távozik, közben karcsúsítva a ” gazdatestet „. 
Bentléte és távozása komoly lelki és fizikai kín, hisz a test küzd a parazita ellen. (Sokan kábítószerhez nyúltak/nyúlnak, hogy csökkentsék a féreg élettartamát) Ezenkívül a féreg eljuthat a gyomorból az agyba, és ez halált is okozhat.
Külön elborzasztó érdekesség, hogy a féregelhajtást régen kézzel végezték…

Köpölyözés és ecet-ólom fehérítő
A 18. és 19. században a nők a hófehér arcot tekintették vonzónak, mely főleg a gazdagok kiváltsága volt, hisz a földön dolgozók napbarnítottsága elvesztette szépségét.
A sápadt arcbőrt különböző praktikákkal érték el. Egyik ilyen volt a köpölyözés, mely egyszerűen arról szólt, hogy a nőkön eret vágtak, s kivéreztették őket.
A másik módszernél ecetes-ólmos fehérítő oldat készült, melynek használata lassú, mérgezéses halált okozott. Előtte azonban fejfájás, émelygés, álmatlanság, zavartság, agysorvadás jelentkezett, valamint rothadó fogak kísérték.

Ezekhez az eljárásokhoz képest semmiség egy kis gyanta, csipesz, miegymás. De vajon vizelettel gargalizálnál-e a friss lehelletért és fehérebb fogakért? Ugyanis ez is egy múltból hozott, elterjedt trükk, amit azonban ma is sokan művelnek – persze csak titokban.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.