Korhatáros szerelem avagy a nagy korkülönbség dilemmái

Biztos vagyok benne, hogy sokszor hallotta már mindenki, hogy a „kor csak egy szám”. Még akkor is, ha egyetértünk a mondással, el kell ismernünk, hogy vannak olyan szabályok, amiket akarva-akaratlanul betartunk.

Ilyen például a ki hány évessel randevúzik kérdéskör.

Rengeteg negatív kritikát kapnak azok a párok, akiknél ilyan vagy olyan okból kifolyólag nagyobb a korkülönbség. Gyakran ítélik el, szólják meg, vagy nevetik ki őket, miközben nyilvánvaló kettős mérce létezik a fiatal nő / idősebb férfi és a fiatal férfi / idősebb nő  jelenségével kapcsolatban .

Nézzünk meg néhány szempontot:

Mennyi az annyi?
A modern társadalomban van egy íratlan szabály arról, hogy a férfi és párja között milyen minimális / maximális életkorra van szükség. Matamatikai képlet is van hozzá: Olyan valakivel kell randevúzni, akinek az életkora a tiédnak a fele+7 év, vagy más esetben az életkorának kétszerese mínusz 7 év. Tehát, ha te 50 éves vagy, 32 éves a legfiatalabb, akivel randizhatsz, ha 24 éves vagy, maximum 41 éves lehet a párod. (Ki találta ki ezt a szabályt?)

Természetesen mikor az emberek szerelmesek, pont nem ezt a kimondatlan matematikai szabályt tartják be…

Nagy korkülönbség: Mik a kihívások?
Az, hogy aggódni fogunk-e partner életkora miatt, vagy sem, nagyban függ attól, hogy mit akarunk.

Elkötelezett kapcsolatot? Egyéjszakás kalandot? Akarunk gyereket? Mindezek a kérdések különböző nézőpontokat igényelnek, és meghatározhatják, hogy a nagy korkülönbség ellenére életképes lehet-e a kapcsolat.

EZ IS ÉRDEKELHET: 7 HIBA, AMI TÖNKRETEHETI A PÁRKAPCSOLATOD

Íme néhány probléma, amivel a nagyobb korkülönbségű párok gyakran találkoznak.

Családi jóváhagyás
Nem titok, hogy a társadalom elítéli ezeket a párokat, különösen, ha a férfi sokkal idősebb. Ez gyakran problémákhoz vezet a családon belül, mert a család a társadalom véleménye miatt elutasítóvá válik. Aggódnak amiatt, hogy az emberek miként vélekednek a párról. Minél fiatalabb a lány, annál nagyobb az ellenállás.

Széles körben elterjedt sztereotípia van azokról a fiatal nőkről, akik eltartottként lépnek kapcsolatba az idősebb férfiakkal . Vannak, akik egyszerűen furcsának vagy tabunak tartják, és deviáns magatartással társítják. Ez is negatívan érintheti a családot, ezért néha nem támogatják a kapcsolatot. Természetesen ez nagy terhet ró a párra és az érzelmi életükre, esetleg a mindennapjaikra, hiszen a család támogatásának hiánya mindig nagy kérdés az egyének életében.

Eltérő társadalmi helyzet
Egy másik dolog, ami gondot okozhat, a különbség a párok különböző társadalmi helyzetében. Nem túl valószínű, hogy közös barátaik lesznek. De még akkor is, ha vannak közös barátaik, ez sem mindig megoldás, mert a különböző korosztályoknak eltérő az életstílusa, érdeklődési köre, hobbija, így nehéz kapcsolódni.

Egy átlagos 20 éves fiatalnak valószínűleg nagyon eltérő az életmódja, mint egy átlagos 40 évesnek.

A közös barátok nem elengedhetetlenek a kapcsolat szempontjából, de gyakran fontos, és hatással van egy párra, valamint arra, hogy hogyan töltik és szervezik az idejüket.

Családtervezés együtt
A nagy korkülönbségű pároknál a családtervezés szintén kihívást jelenthet. Akar, nem akar, lehet-e még? Csak néhány kérdés, ami választ, megoldást vár. Ezért választják az emberek általában a korukhoz közelebb álló társat. Ha azonban csak egy kalandról van szó, akkor nincs miért aggódni.

Megkell még jegyezni, hogy az érettségi szint nincs szorosan összefüggésben az életkorral. Vannak nagyon érett fiatalok, valamint éretlen idős emberek is. Minden ember más és más dinamikát visz a kapcsolatba. Néhány nagyobb korkülönbségű pár tökéletesen passzpol, míg másoknak nem sikerül közös nevezőt találni.

Korábbi kapcsolatokból származó gyermek
Nyilvánvaló, hogy ez nem minden ilyen kapcsolat esetében áll fenn, de gyakran kihívást jelent.

Ha az egyik partner idősebb, akkor valószínűleg már vannak gyermekei a korábbi kapcsolatából, és ez azt jelenti, hogy a másiknak el kell fogadnia azt a tényt, hogy mostohaanyja vagy mostohaapja lesz valaki más gyermekeinek.

Ha például huszonéves a mostohaanyja vagy mostohaapja valakinek, aki mondjuk 19 éves vagy középiskolába jár, valószínűleg meglehetősen szokatlan élmény lesz mindkét ember számára. Ezen kívül ott van az egész érzelmi szempont, ahol figyelembe kell venni azokat a gyermekeket, akik nagyon fontosak az idősebb partner számára, valamint a gyermekek reakcióit egy új emberre a szüleik életében. Egyáltalán nem könnyű ez a helyzet sem.

A pénz kezelése
Ezekben a nagy korkülönbségű kapcsolatokban a pénzügyi kérdések is szülhetnek problémát. Nem szabály, de nem nehéz megérteni és feltételezni, hogy ha az egyik partner sokkal idősebb, akkor kialakult karrierje és stabil jövedelme lesz. A fiatalok, főleg ha huszonévesek, valószínűleg kutatják a karrierlehetőségeiket, és nincsenek még konkrét terveik arról, hogy mit akarnak tenni az életükkel. Ez egyedi kihívásokat okozhat (persze nem minden esetben) egy ilyen kapcsolatban.

Mindezek mellett még felmerül az a probléma is, hogy a társadalom nem egyformán mérlegel. Ha idősebb férfi jár fiatalabb lánnyal, a lányt ítélik el. De érdekes módon akkor is a nő kapja a kritikát, ha ő az idősebb.

Természetesen minden más kapcsolat esetében is akadhatnak gondok, és egyik sem megoldhatatlan, ha mindkét akarja, és dolgozik a szerelemért. Ebben az esetben is csak fel kell készülni a kihívásokra, és kézenfogva túljutni rajtuk. Hisz végülis, mindenkinek egy élete van. Azt hadd élje úgy, ahogy neki jól esik.

EZ IS ÉRDEKELHET:

1 Hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.