,,Igen vacak memória az, amelyik csak hátrafelé működik.” – Aki megalkotta Csodaországot

1862. július 2-án Charles Dodgson és három kislány Alice, Edith és Lorina Lidell evezős túrára indult. A férfi, hogy szórakoztassa kis barátnőit egy mesét talált ki. A történet főhőse Alice, hihetetlen kalandokba bonyolódott.

Megszületett az Alice Csodaországban című kultikus mese, amit a 10 éves Alice Lidell unszolására Dodgson le is írt, s ellátta könyvét illusztrációkkal is.

Charles Dodgson, vagy ismertebb nevén Lewis Carroll 1832. január 27-én született Angliában. Harmadikként egy később 11 gyerekessé váló családban. A kis Charles hamar kitűnt írói és matematikai képességével. Húsz éves korában felvételt is nyert az Oxford Egyetemre, ahol a matematika mellett irodalmat és fotózást is tanult.

A mindig is különc Charles sokkal jobban megértette magát a kisgyerekekkel, mint a felnőttekkel. Így miután ledoktorált s tanítani kezdett az egyetemen, logikai játékokat talált ki gyerekek számára. Később már esszéi is megjelentek különféle témákban. Ezeket 1856 után már az általunk ismert néven publikálta.

Charlesnak az egyetemen sikerült barátságot kötni a Lidell családdal, kiknek családfője is Oxfordban tanított. Igaz, főként a három kislánnyal értett szót, akiknek időre-időre meséket talált ki. A három kislány közül Alice volt a kedvence. Így mikor a fent említett evezős túrára indultak, nem volt kérdés, hogy a mese főhősének neve Alice lesz.

... Alice, tied ez a mese,
 tegye gyöngéd kezed
 szép gyermekálmaid közé,
 miket emlékezet
 tart össze, mint hervadt csokort,
 mit zarándok szedett.

A mese annyira jól sikerült, hogy Alice követelte az írótól, hogy írja le neki az egészet, hogy bármikor elolvashassa. Dodgson teljesítette a kívánságát, majd a kész művet megmutatta Henry Kingsleynek.

Írótársa szorgalmazta a könyv publikálását, amelyre végül 1865-ben került sor. Az Alice Csodaországban óriási siker lett, s Lewis Carroll neve az egész világon ismert lett. Zsákszámra kapta a rajongói leveleket, s maga Viktória királynő is azt követelte tőle, hogy neki dedikálja második könyvét.

Az Alice Tükörországban 1872-ben jelent meg, és sokakat megdöbbentett sötét és depresszív hangulatával.

További könyvei is jelentek meg életében, de az Alice Csodaországban sikerét egyik sem érte el. Barátai is lettek írói körökből, de sohasem házasodott meg, és gyermeke sem született.

Lewis Carroll által ismerjük ma a Todd-szindrómát (avagy Alice Csodaországban szindrómát), amely az ember érzékelését zavarja meg, időtorzulás, testtorzulás, egyensúlyproblémák, hangtévesztés formájában. S nagyon valószínű, hogy maga az író is ebben az akkor még egyáltalán nem ismert betegségben szenvedett.

Ez is érdekelhet: A kis herceg atyjának lélekmelengető gondolatai

Akárhogy is, az Alice Csodaországban nyakatekert és mégis oly színes világa sokunk lelkét érintette meg. Nem beszélve azokról az aforizmákról, amelyeket azóta is szeretettel emlegetünk belőle. Néhány idézettel fejezzük be a cikket, azzal a nem titkolt reménnyel, hogy újra kezükbe veszik kicsik és nagyok ezt a remek kis könyvet.

Lewis Carroll, aki önmagát dodóként jellemezte, 1894. január 14-én távozott az élők sorából, hátrahagyva maga után nekünk Csodaországot.

,,Az élet tényleg egyfajta iskola, alkalom a gyakorlásra. Elsősorban a jellem felépítésére és a szellem nevelésére való.

,,A képesség, hogy azt lássa az ember, amit a többiek nem látnak, sokkal fontosabb, mint nem látni azt, amit mindenki lát.

 ,,Ha nem tudod hová mész, oda bármilyen úton eljuthatsz.”

,,Az álló óra is naponta kétszer a pontos időt mutatja.

,,Jó modor az, amikor átgondoljuk, amit mondani akarunk. Ezzel időt spórolunk.

,,Ne akarj másnak látszani, mint aminek látszol, mert ha annak akarsz látszani, aminek látszol, akkor nem annak látszol, mint aminek látszani akarnál.

,,- Meddig tart az örökké?
Néha csak egy másodpercig.

,,Már reggeli előtt gondolj hat lehetetlenre!

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.