A farmer története

Tudtad, hogy az hogy az indigókék anyagot i.e. 14000 körül már használták valamilyen hordozó vagy tároló eszközként Peruban? És azt, hogy a denim anyag már az 1600-as években létezett, méghozzá Franciaországban? Egyébként az első farmernadrág nem kék, hanem barna volt. S bár Levi Strauss adott nevet a farmernadrágnak, a feltaláló egy szabó, Jacob Davidson volt, aki az aranyláz idején a bányászok, szerencsevadászok, munkások és farmerek szövetnadrágja helyett egy strapabíróbb anyagból akart nadrágot csinálni, úgy, hogy azok zsebeit szegecsekkel megtűzdeli, hogy ne szakadhassanak le.

Ehhez kérte Levi Strauss segítségét – aki a szövetet, a szegecset és az anyagi hátteret biztosította.

Kettejük társulásából aztán megszületett az első farmernadrág. Nevét a farmerekről kapta, mert a legtöbbet ők használták. A lógót, amelyen két ló próbálja elszakítani a nadrágot, nem kell senkinek bemutatni. Egyébként állítólag valóban ez volt a szakítópróbája Levis-nek – korabeli marketing fogásként.

Ekkor, azaz 1873-ban vette kezdetét a farmer hódító útja Amerikában.

A következő század első két évtizedében a munkások körében maradt, közben pedig megjelentek a vetélytársak is, közülük a Lee és a Mustang az, amely ugyanolyan nívósnak számít.

Mikor Levis elhunyt, a sírba vitte annak titkát, miért 501 a legendás farmer lógója.

James Dean

Európába a második világháború idején az amerikai katonák hozták át, mert kimenőruházatuk része volt. Aztán megjelent a filmiparban is, James Dean és Marlon Brando – azaz a vérbeli fenegyerekek népszerűsítették.

Marilyn Monroe is felkapta, ezzel a nők között is terjedni kezdett.

A hetvenes években a hippik is használni kezdték, mint a lázadás jelképét. A divatba is ekkor robbant be, s azóta már mindannyiunknak van, klasszikus kék, fekete, piros, barna, hímzett, foltos, szakadt vagy éppen rövid.

A Hair című film