Nehezen tudod elérni az orgazmust? Ez lehet az ok

Az, ha valaki azzal a tudattal él, hogy nem képes orgazmusra, nagyon frusztráló lehet. Olyannyira, hogy a csúcspontot elérni képtelenek a csalódás miatt akár teljesen el is kerülhetik az aktust, ki is zárhatják az életükből az intimitást, mert nem találnak benne örömöt, sőt a kudarcélmény folyamatos frusztrációt okoz számukra.

Az orgazmus elérésének nehézsége számos nőt és férfit érint. Kinek rövidebb, kinek hosszabb ideig áll fenn az állapot, ám egy biztos – az, hogy még ha huzamosabb ideig nem sikerül orgazmust elérni, az sem jelenti azt, hogy egyáltalán nem fog. Nem jelenti azt, hogy az egyén nem képes az orgazmusra, csupán valamilyen oknál fogva átmenetileg gondokkal küzd.

Anorgazmia

Az orgazmus tartós képtelenségét anorgazmiának nevezzük. Két típusa van: élethosszig tartó, elsődleges anorgazmia (soha nem volt orgazmusa), szerzett, secunder anorgazmia (korábban volt már orgazmusa, de most nincs). Ez utóbbi akkor kóros, ha legalább egy évig fennáll. Oka lehet tesi és lelki eredetű.

Érdemes orvoshoz fordulni

Ha az anorgazmia tartósan fennáll, érdemes orvoshoz fordulni, hogy ki lehessen zárni a fizikai okokat, az egészségügyi problémákat. Bizonyos egészségügyi állapotok ugyanis, mint például a cukorbetegség vagy a sclerosis multiplex, megzavarhatják az orgazmust. Egyes gyógyszerek, különösen az antidepresszánsok is megzavarhatják a szexuális vágyat.

További okok közé tartoznak a hormonális problémák, a kismedencei trauma vagy műtét, a gerincvelő sérülése és a szív- és érrendszeri betegségek is.

Image by freepik


Ha a nehézség csak egy bizonyos szexpartnernél jelentkezik, az piros zászló lehet

Ha korábban sikerült elérni a csúcspontot, de most nem megy a konkrét partnerrel, annak jelzés értéke van – lehetséges, hogy az ösztönök üzennek valamit. A nőknek ugyanis gondot okozhat az orgazmus elérése, ha olyan személlyel próbálják elérni, akivel nem érzik jól magukat.

Lelki oka is lehet a gátnak

Lehet, hogy a szexuális gát nem tudatos, de lelki okai ott kavaroghatnak a felszín alatt. A szexszel kapcsolatos szociokulturális hiedelmek, a mögöttes szorongás és depresszió, valamint a korábbi érzelmi, fizikai vagy szexuális bántalmazás negatívan befolyásolhatja az orgazmust. Múltbeli feldolgozatlan szexuális trauma is lehet az oka, hogy a test visszatartja magát, mert nem érzi magát biztonságban, és ezért nem engedi át magát az orgazmusnak.

A nyomás is lehet orgazmus-gyilkos

A már előre kialakult szorongás a kudarctól, a feszültség és a megfelelési kényszer is hathat negatívan a libidóra. Jobb az előjátékra, a partner simogatásaira, a kedvességre, a gyengédségre koncentrálni, mint előre a kudarctól rettegni. Az orgazmus csak egy része az aktusnak, nem az egésze.

Megoldás lehet, ha a heteroszexuális nők és partnereik megpróbálják jobban megismerni a csiklót

Egyes tudományos folyóiratok szerint a férfiak körülbelül 85%-a számolt be arról, hogy partnere a legutóbbi szexuális együttlétnél átélt orgazmust; míg a nők ezt 64%-ban állították magukról. Ezek a számok azt sugallják, hogy a férfiak nem mindig veszik észre, ha a nő nem élvezett el (vagy a partner jó színész).

A csikló a női orgazmus hajtóereje, és a szeméremtest tartós stimulációjára reagál, nem pedig a hüvelybe való behatolásra – ezt remélhetőleg ma már minden érintett tudja. Jelentős számú nőnek szüksége van csiklóstimulációra az orgazmus eléréséhez – nem a behatoláshoz –, így nagy eséllyel csupán a behatolás nem elég az orgazmushoz. Nem árt mindkét félnek többet foglalkoznia ezzel a testrésszel, hogy az orgazmus elérhetőbb legyen. A nők esetében a maszturbáció a legjobb módja lehet annak, hogy a nő megtanulja, mire van szüksége.

Image by drobotdean on Freepik


Az előjátékra is jobban oda kell figyelni

Ha az orgazmus láng, az előjáték a benzin. Az előjáték egy gyűjtőfogalom minden olyan aktus előtti játékra, ami fokozza az izgalmat: mély csók, mellbimbó-stimuláció, sztriptíz, piszkos beszéd, masszázs – a lista végtelen, mindaddig, amíg mindkét felet feldobja.

Az előjáték fokozhatja a biztonságérzetet, az odafigyelés, a többszörös stimuláció felpörgeti a nőt. A megfelelő előjáték hiánya gyakran a nők problémáinak gyökere.

A stressz elűzi az orgazmust?

A legtöbb esetben a férfiak még akkor is képesek érdeklődni a szex iránt, ha stresszesek vagy fáradtak. Sok nőnek azonban nehéz szex közben megszabadulni a kínzó gondolatoktól és izgalmi állapotba kerülni. Ellazulni nem könnyű, de ha a pár együtt dolgozik rajta, sikerülhet. Érdemes csökkenteni a külső stresszhatásokat a hálószobában, majd megteremteni a megnyugtató környezetet, ami megalapozza az intimitást.

A játék, a kísérletezés és a türelem elengedhetetlenek ahhoz, hogy valaki újra rátaláljon a szexualitásban rejlő örömre, az orgazmusra.
Ne feledjük: a szeretkezés sikere és elégedettsége nem abból fakad, hogy milyen gyorsan éri el az ember az orgazmust, hanem abból, hogy mennyire élvezi.

nyitókép: Image by freepik

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.