Méheltávolítás, avagy élet nőként hysterectomia után

A szerencsések közé tartoznak azok, akik még nem találkoztak a hysterectomia kifejezéssel. A szörnyű latin szó jelentése ugyanis teljes vagy részleges méheltávolítás.

A pillanat, amikor szövettanra küldik a benned lévő nőt.

Megrázó pillanat, vagy egy szempillantás alatt túl lehet jutni rajta? Hogyan éli meg a nő, és hogyan a férfi?

Elgondolkodtató, néhol megrázó történetek következnek, valós nevekkel, valós életekkel és jelenekkel.

Image by Racool_studio on Freepik

45 múltam, amikor kiderült, nincs egyéb út, mint kivenni a méhem

– mondja a most 53 éves Erika.

Hála az égnek nem volt rosszindulatú daganatom, de folyamatosan visszatérő problémáim voltak, melyekre nem találtunk egyéb megoldást az orvosommal, hiába a gyógyszeres kezelések vagy egyéb kisműtétek. Egyik pillanatról a másikra közölte, nincs B terv. Vagy próbálkozunk még évekig, vagy választjuk az egyetlen lehetséges utat és eltávolítják a méhem.

Akkor épp egy éves kapcsolatban voltam a Tinderes nagy szerelemmel, elváltként, egy kamasz gyermekkel a megélt anyasági listámon, úgy gondoltam, ha ez az ára a teljes életnek, hát legyen. Közös gyermekre már úgysem gondoltunk, lévén akkor már elmúltam 45, így azonnal beleegyeztem a műtétbe és este közöltem is a párommal, hogy kiveszik a méhem.

Ami utána következett, elfelejthetetlen. Elsápadt és közölte „akkor már nem leszel nő többé.”

Annyira szíven ütött ez a gondolat, annyira fájt, hogy abban a pillanatban kivágtam a férfit a lakásból és az életemből is. Persze egyetlen pillanatig nem visszakozott, pedig ott, abban a percben bármit megadtam volna érte.

A vége az egésznek az lett, hogy brutál egyedül toltam végig a műtétet, az utána való hosszú felépülést majd a pszichológiai szakrendeléseket is. Mert addig, amíg ez az ominózus mondat el nem hangzott, ebbe bele sem gondoltam. Tényleg a belső szerveim tennének nővé? Tényleg a méhemtől leszek, nő és nem attól, ahogyan megélem azt, ahogyan nő vagyok?

Most, nyolc év elteltével kezdek magamhoz térni a révületből és a megaláztatottságból. Bár bevallom, azóta nem akarok férfit. Senkit.

A nőt a viselkedése teszi azzá, aki

József 58 éves. Számára – megvédve a férfiak becsületét – nem volt kérdés, hogy kiáll a szeretett nő mellett, akivel már 10 éve alkottak egy párt.

Annyi szépet kaptam Líviától az elmúlt 10 évünkben, fel sem merült bennem, hogy a hysterectomia akármiben is gátat szabhatna az életünknek. Sőt! Sokkal rosszabb volt látni, hogy szenved az alhasi fájdalmak miatt. Még a feltételezés is sértő, számomra, férfiként is, hogy a nő megszűnne létezni attól, mert túlesik ezen a műtéten. Ugyanaz a nő, csupán fájdalmak nélkül

– állítja József.

Amikor még nincs gyermek

Megélni, átélni a beavatkozást sem gyermekkel sem gyermek nélkül nem egyszerű folyamat. Gyermek nélkül azonban ugyanakkor egyet jelent az ítélettel: nem lehet, nem lesz saját gyermeke a nőnek.

Anita 28 évesen egy rosszindulatú daganat miatt kényszerült rá, hogy vállalja a műtétet.

Akkor nem volt sok időm töprengeni vagy választani. Daganatot találtak, ki kellett venni és a biztonság érdekében eltávolították a méhem. Előtte három évvel volt egy abortuszom, és biztos voltam benne, hogy emiatt kapom a büntetésem. Nagyon nehéz volt az ismét beköszönő bűntudattal együtt élnem. Tudod, amikor rádöbbensz, az egyetlen esélyről mondtál le, hogy anya lehess, és már nincs több lehetőséged. Azóta nyilván elfogadtam ezt, és a keresztgyermekeimben találok megnyugvást. Az összes anyai ösztönöm ott landol. Ketten vannak, és tudom, hogy amíg élek, számíthatnak rám is

– mondja Anita.

A testi és lelki megrázkódtatás egyaránt nagy megterhelést jelent a nő és a család számára. Ma már megannyi pszichoterápiás segítség is rendelkezésre áll annak érdekében, hogy ezt az időszakot könnyebben átvészelhessék az érintettek. Egy dolog azonban egészen biztos, a nő minden körülmények között nő marad. Műtéttel vagy anélkül.

Todorovits Rea

nyitókép: Image by Freepik

Ha tetszett a cikk, támogatásoddal kifejezheted tetszésed, és segítheted munkánkat.
KATTINTS IDE!
Köszönjük!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.