4 napos munkahét – álom vagy valóság?

Egyre több cég nyitott az új és kreatív munkamódszerek felé. A kísérletezések egyik fő fókuszában a 4 napos munkahét áll. A napi 8 órás, hétfőtől péntekig tartó munkarend görcsössége egy rugalmasabb megoldás felé tendál. A 4 napos munkahéttel elért megnövekedett termelékenység, a vállalat számára csökkenő működési költségek, és a dolgozók jobb munka-magánélet egyensúlya olyan löketet tud adni, amivel egy ugyanolyan vagy hatékonyabb munkamorál alakítható ki.

Cikkünkben kitérünk rá, hogy pontosan mit is jelent a 4 napos munkahét, milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat a bevezetése.

Image by senivpetro on Freepik


A 4 napos munkahét definíciója

A megszokott 5 napos munkahét ebben az esetben csak 4 munkanapból áll, a munkaórák számában azonban nincs változás. Egyfajta tömörített munkarendről beszélhetünk, ahol ugyan 4 napot kell dolgozni, de a napi 8 órás munkavégzés napi 10 órára nő. A másik oldalon, minden héten egy 3 napos hosszú hétvége áll a munkavállalók rendelkezésére, ami a munka-magánélet egyensúlyát tudja erősíteni.

Mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak több szempontot érdemes mérlegelni, mielőtt a 4 napos munkarendre térne át. Például, hogy a napi 10 órás munka mennyire fárasztja le, és ezáltal teszi kevésbé hatékonnyá a munkát, illetve alkalmazható-e az adott vállalatra vagy munkakörre.

A 4 napos munkahét előnyei

Jó hatással van az egészségre és az általános jólétre

Az egészségre gyakorolt jótékony hatása abban rejlik, hogy az extra szabad napon a dolgozó saját magával tud foglalkozni, aktívan tudja eltölteni a szabadidejét, több idő jut a hobbira és az érdeklődési körre, és könnyebben tud kialakítani egy egészséges életmódot. Lehetősége nyílik az ügyintézésre, így nem kell elkéretőznie vagy szabadságot kivennie emiatt. A rövidebb munkahét kevesebb stresszel járhat, ami jó hatással van a mentális egészségre. A családra és a barátokra is több idő jut. Ez a kiegyensúlyozottság pedig azt eredményezi, hogy a munkavállaló önmaga legjobb verzióját tudja adni a munkában.

A legjobb munkavállalók megtartása

Mindenki szereti az ünnepnapokat és az ezzel járó hosszú hétvégéket, ha pedig ez minden munkahétről elmondható, akkor növelhető a dolgozók elkötelezettsége és elégedettsége. Ez hozza magával, hogy kevesebb lesz a felmondás és a fluktuáció. A vezetőség részéről pedig egy új és nagyszerű ajánlat, hogy a kiemelkedő képességekkel rendelkező munkavállalókat a céghez vonzzák, illetve a meglévő alkalmazottak lojalitását növeljék.

Elősegíti a nemi egyenlőséget

Általában a nőkre igaz, hogy gyermekes anyaként a munkába visszatérve nem tudják vállalni a teljes állást, azonban a 4 napos munkahét egyfajta megoldás lehet, hogy a családra és a gyermek körüli teendőkre több idő jusson. Mivel így a nők is ugyanúgy tudnak teljesíteni a munkában, mint a férfiak, a nemi egyenlőség javul, ami a fizetési különbségek csökkenését is előidézheti.

Csökkenő működési költségek

A céges stratégia fontos eleme a költségek csökkentése. A 4 napos munkahét segít csökkenteni a fenntartási és működési költségeket, úgy mint az áram vagy a víz. Továbbá, az iroda kiadható és hasznosítható azokon a napokon, amikor a dolgozók távol vannak, ezzel extra bevételre téve szert.

Image by senivpetro on Freepik


A 4 napos munkahét hátrányai

Nem minden vállalattípusra alkalmazható

A 4 napos munkahét nem alkalmazható minden iparágban és vállalatnál. Ahol a folyamatos elérhetőség és működés az elvárt – például ügyfélszolgálat esetében -, ott a válaszadás a hét minden napján, 0-24-ben elvárt. Komoly gondokat és vállalati presztízsvesztést okozhat, ha a válaszadás és a vevő kérésére adott reakció késik.

Hosszabb munkanapok

Az állandó hosszú hétvége gondolata igen kecsegtető, azonban semmi sincs ingyen. A 4 munkával töltött nap 10 órás munkarendje gyors kimerüléshez vezethet. Ez a fajta megterheltség pedig a teljesítmény romlásához és fókuszvesztéshez vezet. Mérlegelni kell, hogy az extra leterheltség és a 3 napos pihenő ki tudja-e egyenlíteni egymást.

Gyermekgondozási nehézségek

Bár munkavállalói szempontból kedvező lehet a 4 napos munkahét, azonban szülői szemmel okozhat fennakadásokat. A bölcsik, óvodák és iskolák 8 órás, hétfőtől péntekig tartó munkarendje nem illeszkedik a 10 órás munkaidőhöz. Ilyenkor sok esetben lesz szükség segítségre, ha ez nem megvalósítható, a 10 órás munkaidő sem lesz működő megoldás.

Másodállás vállalása

Akadhatnak olyanok is, akik az extra szabadnapon inkább másodállást vállalnak, így kiegészítve a jövedelmüket. Innentől kezdve pedig a gyökérok, amiért a 4 napos munkahét kedvező lehet a dolgozónak, eleve kudarcot vall.

Nagyfokú bizonytalanság

A vállalat vezetése egy megváltozott munkarendben ugyanolyan hatékonyságot és termelékenységet vár el. Azonban első lépésként mindenképpen érdemes csak tesztüzemben kipróbálni a 4 napos munkahetet, megvizsgálni a veszélyeit és a működőképességét. Eleve meg kell küzdeni a változás keltette ellenérzéssel, így a megfelelő tervezés és előkészítés nélkülözhetetlen.

És hogy az elmélet mögött mi a valóságalap?

A világon már van néhány cég, akik bevezették a 4 napos munkahetet. Ezek egyike sem termeléssel foglalkozik (ezeknek a gyáraknak az esetében ugyanis a termelés leállítása veszteséget jelentene). A 4 napos munkahét főképp a szellemi tevékenységgel foglalkozó cégekre jellemző és alkalmazható. A Kickstarter egy közösségi finanszírozási platform, az Elephant Ventures tech- és innovációs tanácsadó vállalat, a Treehouse oktatási platform, az eFile Cabinet szervezeteknek nyújt segítséget a digitális dokumentumok és fájlok kezelésében, a Perpetual Guardian vagyonkezelési szolgáltató, és a Basecamp a projektmenedzsment területére szakosodott cég mindenesetre már bevezette, és sikerrel alkalmazza a 4 napos munkahetet.

Vajon nálunk beválhatna a 4+3-as munkahét?

nyitókép: Image by senivpetro on Freepik

Ha tetszett a cikk, támogatásoddal kifejezheted tetszésed, és segítheted munkánkat.
KATTINTS IDE!
Köszönjük!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.