Az elegancia nem azt jelenti, hogy észrevesznek, hanem azt, hogy emlékeznek rád – Giorgio Armani

41 évesen indította el cégét, de így is majdnem 50 éve feje annak. Férfi, női, és gyermekruházat, éttermek, hotelek, jachtok és lakberendezési árucikkek, virágok fűződnek a nevéhez. A kevesebb több – vallja, ha stílusról van szó, és igaz, ami igaz, sosem tervezett extravagáns ruhákat kifutóra. Giorgio Armani neve összeforrt az időtállósággal, a laza eleganciával. Pedig ahogy egyszer fogalmazott: 

„Még a legvadabb álmaimban sem játszottam a gondolattal, hogy valaha divattervező leszek.”

Giorgio Armani 1934. július. 11-én született Olaszországban. Egyik legkorábbi emléke, hogy szüleivel a moziba menekültek, mikor bombáztak a németek.
– Nem volt boldog gyermekkorom. – nyilatkozta egyszer. Nem is csoda, otthonát lebombázták, nagyon szegény körülmények között nőtt fel.

Mindig érdekelte az emberi test felépítése, főként azután, hogy 9 évesen halálközeli élménye volt. Testvérével találtak egy fel nem robbant bombát, és játszani kezdtek a puskaporral. Giorgio teste lángba borult, hat hétre kórházba került, úgy tűnt meg is vakul. Ez az élmény aztán arra sarkallta, hogy orvosnak tanuljon.

Három szemesztert elvégzett, mikor behívták katonának. Három évvel később, hogy szüleit segítse nem ment vissza az orvostudományi karra, helyette kirakatrendezőként kezdett dolgozni egy áruházban. Szép érzéke, jó ízlése nem maradt észrevétlen, hamarosan a férfi ruházati osztályon találta magát. Onnan pedig egyenes útja volt Nino Cerruti divatházába, ahol míg ő a háttérben szorgoskodott, húga modellként aratott sikert. 

A hatvanas években megismerkedett élete szerelmével Sergio Galeotti-val. A nála 11 évvel fiatalabb építész ösztönözte, hogy nyisson saját divatházat. Eleinte más nagy márkáknak dolgozott be, majd 1975-ben a pár eladta VW autóját és megalapították a Giorgio Armani s.p.g. -t. Első áttörése az első világháború alatt használt bomber dzseki utcai viseletre szabása volt, amit aztán a lezser, könnyed lágy szabású öltönyök követtek. 

Első divatreklám a filmvásznon 

Világhírnévre az 1980-ban készült Amerikai dzsigoló című filmben-Richard Gere-nek köszönhetően tett szert. Majd négy évvel később a Miami Vice sorozat két zsaruját is ő öltöztette fel. Hiába lett azonban sikeres, végtelen nagy szomorúság érte. 25 év együttélés után AIDS-ben elhunyt párja, Sergio, és sokan azt jósolták, a kemény kezű üzletember nélkül nem fog az Armani név sokáig élni. 


Giorgio azonban rácáfolt erre, és kiderült legalább annyira tehetséges üzletember, mint tervező. Sorra indította az Armani márkákat: farmernadrág, gyerek kollekció, luxus és hétköznapi márkaként minden társadalmi réteget és igényt kielégített, miközben parfümöket, bútorokat, sőt, jachtokat is tervezett. A kilencvenes években a filmvásznon a rossz fiúkat is elkezdte öltöztetni: Aki legyőzte Al Caponét, és a Nagymenők gengszterei is Armani öltönyben virítottak. 

S persze a nőkről sem feledkezett meg. Sokáig presztízskérdés volt, hogy legalább egyszer egy nő ne estélyiben, hanem Armani öltönyben vonuljon végig a vörös szőnyegen. A millennium után, mikor már a nők kiharcolták az egyenjogúságot, újra gondolta nekik is a ruhákat. Na meg a férfiaknak is.

Ekkor már egy nála több mint 30 évvel fiatalabb asszisztense volt, akivel nagyon közel kerültek egymáshoz. Sokan azt mondták miatta tudta kiheverni végül Galeotto elhunytát. Giorgio erről sosem nyilatkozott, sőt, ha megkérdezik ki volt rá a legnagyobb hatással mind a mai napig Sergiot mondja. Élete szerelme és a sikerhez vezető személy ő volt. De mint egyszer fogalmazott, a múlt helyett mindig a jövőbe tekint.

Annyi bizonyos, hogy képes a megújulásra, ebben pedig sokat segít az, amit maga is vall:

"Bárki, aki, szenvedéllyel csinálja, amit csinál nagyobb eséllyel tud kapcsolódni a következő generációhoz és a változó divathoz. 


1998-ban ő nyitott először Kína felé, majd Dubai-ban is nyitott két hotelt. 2008-ban az első volt, aki nem engedett 18-as BMI alatti modellt a kifutóra többet, a pandémia kezdetekor pedig ő volt az első, aki azonnal lemondta az élő divatbemutatóit, és átállt az online közvetítésre. Sőt, az igényeket felmérve orvosi overállokat kezdett gyártani. 

A szenvedélyes sportimádó tervezte már az olasz olimpiai futballválogatott mezét, és a kedvenc focicsapatának mezét is. Filmekhez is tervez, legutóbb a Christian Bale féle Sötét Batman trilógiához tervezett kosztümöt, és bár nehéz elhinni Lady Gaga egyik fellépő ruháját is vállalta. 

,,Számomra a munkám a legfontosabb. Nincs időm az emberekre.” – nyilatkozta egyszer. Ez pedig sokat elárul róla. S csak remélni tudjuk, hogy azért boldog és elégedett az életével, ha azt gondosan titkolja is, hogy családján kívül van e más is körülötte, akivel megoszthatja életét és szenvedélyét. 

Ha tetszett a cikk, támogatásoddal kifejezheted tetszésed, és segítheted munkánkat. KATTINTS IDE! Köszönjük!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.