Miért nyöszörgünk az intim pillanatokban? Van tudományos magyarázat

Nincs kínosabb annál, mint ha valakivel tökéletes csendben szexelsz. Amikor a partnered egy kukkot sem mond, nem ad jelzést arról, hogy jól érzi-e magát vagy sem, akkor elég nehéz kitalálni, hogy minden rendben van-e, vagy inkább másra vágyik, mást csinálna, mint te. 

Igenis nagyon jó dolog, ha az intim együttlét alatt szavakkal, sóhajokkal, nyögésekkel jelezzük vágyainkat. Sőt, nem csak jó dolog, de szükségszerű is, hiszen nagyban megkönnyíti, hogy mindkét fél tisztában legyen azzal, mit kíván a másik.

De vajon a nyöszörgés miért tör elő belőlünk öntudatlanul szex közben? Kiderült, hogy van tudományos magyarázat:

A válasz nagyon egyszerű. Amikor valami kellemes dolog történik a testünkkel, az agy dopamint szabadít fel. Ez egyike azoknak a jó közérzet hormonoknak, amik tudatják, hogy kellemes dolgok történnek velünk. A dopamin beindítja a jutalomközpontot az agyban, ezért szex közben felnyögünk, természetes reakcióként a hormonáradatra.

Image by pressfoto on Freepik


Amikor igazán jó szexben van részünk, nem gondolkodunk arról, nyögjünk-e vagy sem. Egy különösen kellemes pillanatban vagy az orgazmus alatt öntudatlanul ,,hangoskodunk”, tehát ez egy tudatalatti dolog, ami kémiai szinten történik.

Tudatosabb szinten azonban a nyögdécselés jó módja annak, hogy közöljük partnerünkkel, jó ,,munkát végez”. A nyöszörgés mindkét félnek jó irányítás – jelzi, hogy amit a másik csinál, jó, és érdemes folytatni.

Sokan vallják, hogy a szex közbeni nyögdécselés sokkal bensőségesebbé teszi az együttlétet. Ennek az az oka, hogy a hangzás fizikai rezgéseket küld a testen keresztül, amitől csak jobban érzi magát az ember.

Ennek ellenére az se ostorozza magát, aki csak ritkán vagy keveset nyögdécsel. Nincs azzal sem semmi baj. Mindenki más, és más módon fejezheti ki örömét szex közben. Túlgondolni semmit nem szabad, mert az öröm kárára megy, s végül a sok agyalástól biztosan elmarad az orgazmus.

nyitókép: Image by Racool_studio on Freepik

Ha tetszett a cikk, támogatásoddal kifejezheted tetszésed, és segítheted munkánkat. KATTINTS IDE! Köszönjük!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.