Viharfelhők egy kapcsolat egén – az eltávolodás jelei

Meglepő, de létező jelenség, amikor két ember nem veszi észre, hogy a kapcsolatuk nem működőképes. Olykor annyira elfoglaltak, hogy nem figyelnek fel az apró jelekre, amelyekből aztán nagy problémák lesznek. Előfordul, hogy egyszerűen csak nem akarják meglátni, két külön irányba fejlődtek és eltávolodtak egymástól. Pedig, ha időben észbe kapnak, még megmenthető lenne a kapcsolatuk. Ha akarják és tesznek érte. 

Nézzük milyen jelekre kell figyelni:

Nincs fizikai kontaktus

Számtalan oka lehet, ha egy pár egy ideje már nem ölelkezett, csókolózott, szeretkezett. A tény akkor is tény marad, bármi is áll a háttérben. Ha két ember már nem mutatja ki egymás felé vonzalmát, baj van. Tudatosan lehet ezen változtatni, és naponta átölelni a másikat, hogy a testközelségből érezze nemcsak szobatárs, hanem élettárs is. 

Nem szórakoznak együtt. Nincs nevetés. 

Ha két ember már felidézni se tudja mikor nevetett együtt utoljára, az azt jelenti, nem osztoznak apró vidám pillanatokban sem. Ezen változtatni kell. Együtt megnézni egy vígjátékot semmibe nem kerül. De beülni egy stand-up előadásra is jó ötlet lehet. 

A lényeg az, hogy olyan dolgot csináljanak, amihez mindkét félnek van kedve.  

Valami közös biztos van bennük, hiszen egymás mellett kötöttek ki.

A beszélgetések hamar átfordulnak veszekedésbe. 

Ha egy szimpla beszélgetés viharos szócsatába torkollik, az egyértelműen egy mélyebb problémára vezethető vissza. Ilyenkor fontos, hogy ne tagadja le senki a másik előtt negatív érzéseit, inkább járjanak utána miből fakad a rossz érzés. Beszéljék meg, bármennyire is nehéz és kellemetlen a téma. Mert ha a pár őszinte egymással, és hajlandóak érdemi párbeszédet folytatni, fellélegezhetnek. 

Nincsenek közös programok 

Elég beszédes probléma, ha már csak én idő és te idő van, de együtt töltött idő nincs. A két ember közötti távolság egyre csak nőhet, ha nem szánnak egymásra időt. Bármilyen nehéz is a hét, mindig kell egymásra időt fordítani, együtt vacsorázni, moziba vagy színházba menni, vagy csak piknikezni a szabadban. A közösségi élmények nagy lendületet tudnak adni egy párkapcsolatnak. 

Sokat vannak külön a felek

Rengeteg elfoglaltság van minden pár életében. Ott a munka, a gyerek, a háztartás, a barátok, hobbik, amik külön-külön utakra is terelhetnek. Ennek nem kell így lennie. Mindenképpen szükséges, hogy legyen valami olyan elfoglaltság, amit egy pár együtt csinál, különben egyre távolabbra kerülnek egymástól.  

Ha rövid ideig tart a fent említett állapot, az nem gond, de hosszabb időn keresztül komoly károkat okoz.

Egyedül egy kapcsolatban 

Vannak, akik kívülről tökéletes párnak tűnnek, de a barátság már megszűnt közöttük. Ha nincs intimitás, a másik már nem a társa az embernek többé. A párkapcsolatban lévő ember egyedülléte még rosszabb annál, mintha valaki „csak” szingli. Az ilyen kapcsolat nem kapcsolat. Érdemes szakemberhez fordulni. 

Nem egyidőben van az alvásidő

Az ágy az intimitás, az alvás, az ölelés helye is. Ha nincs kihez hozza bújni a magány érzete elhatalmasodik az ember felett. Lehetőség szerint törekedni kell arra, hogy a pár egyszerre vonuljon el aludni, hetente legalább két-három alkalommal. Minden párnak szüksége van arra, hogy érezze a másik közelségét az ágyban, és azon kívül is. 

Nincs bizalom 

Ha valaki kételkedik magában és/vagy a kapcsolatában, hajlamos kifogásolható dolgokat tenni. Ha valaki eljut odáig, hogy kérdés nélkül kutakodik a másik telefonjában, email fiókjában stb., akkor ott már nagy baj van. Bizalom nélkül nincs kapcsolat. Csak hazugság, féltékenység. Ha a másik nem adott okot ilyen viselkedésre, érdemes felkeresni egy szakembert. 

kiemelt kép forrása: Image by Drazen Zigic on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.