A párkapcsolati elégedetlenség néma jelei

Bár minden kapcsolat egyedi, vannak olyan sémák, amik mindegyikre ráhúzhatók. Igaz ez a kapcsolat minden szakaszára – a boldogabb kezdeti időktől a problémákig.

Éppen ezért vannak tipikus jelei annak is, mikor egy kapcsolaton belül problémák merülnek fel, és az egyik fél elégedetlen vagy elkezd eltávolodni. Az elszakadás finom jeleit észre sem veszik sokan mindaddig, amíg nem lesz túl késő.

Pedig a jelek kiszúrhatók, és proaktívan, időben kezelve a nagyobb problémák kiküszöbölhetők, a kapcsolat pedig megmenthető.

Melyek ezek a jelek? Mik jelzik a tényt, hogy partnerünk elégedetlen, esetleg eltávolodott tőlünk?

Image by freepik


Csökkent kommunikáció

A kommunikáció gyakoriságának vagy minőségének észrevehető csökkenése az egyik jele annak, hogy az egyik fél érzelmileg visszahúzódik. Előfordulhat, hogy kevésbé reagál az üzenetekre, kerüli az elmélyült beszélgetéseket, vagy úgy tűnhet, nem érdekli őt a kapcsolat.

A kezdeményezés hiánya

Ugyanígy jellemző és előfordulhat, hogy az egyik fél nem veszi ki a részét a közös tevékenységek tervezésében, a döntések meghozatalában, és egyáltalán nem érdekli, fejlődik, növekszik-e a kapcsolat. Passzívnak vagy közömbösnek tűnik, így a legtöbb felelősség a másik félre kerül.

Érzelmi távolság

Az érzelmi távolság az elhatárolódás vagy a közömbösség érzésében nyilvánul meg. Távolinak, tartózkodónak tűnhet az eltávolodó fél, vagy vonakodik megosztani a másikkal gondolatait, érzéseit vagy tapasztalatait. Ez a távolságtartás is egyértelmű jele annak, hogy a partnerben változások zajlanak, amivel érdemes foglalkozni.

Változás a fizikai intimitásban

Elég egyértelműen vörös zászló, és aggodalomra adhat okot, ha az addig jónak mondható szexuális élet megváltozik, és a fizikai intimitás mennyisége csökken vagy meg is szűnik, és az egyik fél feltűnően kerüli a testi érintkezést.

Image by wavebreakmedia_micro on Freepik

Fokozott konfliktus vagy feszültség

Ha a kapcsolatban eluralkodik a feszültség, ha gyakorivá válnak a konfliktusok, az megoldatlan problémákat vagy mögöttes elégedetlenséget jelezhet. Ha az egyik fél vitázóbbá, védekezőbbé vagy kritikusabbá válik, az egyértelműen jelzi az elégedetlenséget.

Titkolózás

Ha az egyik fél titkolózik, például kitér a tartózkodási helyére, tevékenységére vagy másokkal való interakciójára vonatkozó kérdések elől, az is jelezheti az eltávolodását. Elhallgathat információkat vagy hazudhat a tetteiről, ami bizalmatlanság és gyanakvás érzéséhez vezethet a másikban, ami csak tovább növelheti a problémát.

Érzelmi támogatás keresése a kapcsolaton kívül

Igazán nyugtalanító lehet az is, ha az egyik fél figyelmet, törődést, érzelmi támogatást kér a kapcsolaton kívüli forrásoktól, például barátoktól, családtól vagy kollégáktól. Ha másokra támaszkodik a megnyugtatás vagy a beteljesülés érdekében, ahelyett, hogy párjához fordulna, és ez rendszeressé válik, az komoly aggodalomra ad okot.

Image by senivpetro on Freepik

Változás a prioritásokban

Ha valaki elkezd eltávolodni partnerétől, az jellemzően máshová kezdi helyezni a prioritást. Társa helyett inkább az egyéni érdekeire, karrierjére vagy társadalmi életére összpontosít, és nem a kapcsolatára. Ez is intő jel.

A jövő tervezésének elkerülése

Ha az egyik fél elkezdi kikerülni a jövőhöz kapcsolódó kérdéseket, ha nem vállal kötelezettséget, nem tervez, nem erőlteti az összeköltözést, gyermekvállalást, lakásvásárlást, közös nyaralást vagy bármit, ami korábban szóba jött, helyette habozik, vonakodik, az egyértelműen azt jelzi, hogy elégedetlen a kapcsolattal, vagy érzelmileg eltávolodott.

Ha sikerül észrevennünk ezeket a jeleket, ha nem hagyjuk figyelmen kívül őket, hanem beismerjük, hogy a kapcsolatunknak váltásra van szüksége, az segíthet nyíltan és őszintén kezelni a helyzetet, mielőtt túl késő lenne.

Ha figyelmen kívül hagyjuk a piros zászlókat, vagy elutasítjuk a megérzésünk helyességét, az akár a kapcsolatunk végét is jelentheti.

nyitókép: Image by freepik

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.