10 takarítási trükk és megváltozik a házimunkáról alkotott képed

A takarítás nem az ördögtől való dolog. Főleg akkor nem, ha a tarsolyunkban van néhány trükk, hogy könnyen és hatékonyan tudjuk a legjobbat kihozni az otthonunkból.

Most olyan tippeket hoztunk, amik időt és energiát spórolnak meg, sőt, amikkel talán némi kedvet is szerzünk ehhez a nem szeretem munkához. Csak nehogy ezek után a tippek után azért menjen a harc, hogy ki takaríthasson a családban!

1. Váltsunk nézőpontot!

A takarításra jellemzőek a rutinos mozdulatok, és a megszokott körök. Azonban olykor érdemes nézőpontot váltani, mondjuk a szemmagasságunkat az asztal szintjéhez igazítani. Ilyenkor fogunk csak igazi meglepetés szennyeződéseket találni, amik eddig jól elbújtak előlünk.

Meg fogjuk látni a kenyérsütő alatti morzsákat, a mikró alatti kristálycukor szemcséket, és a kávéfőző mögött is biztosan lesz valamilyen paca. Az asztal és a tűzhely sem fog már olyan ragyogó tisztának tűnni. Ilyenkor a porcicák is megvillantják magukat a szekrény alatt. Váltsunk nézőpontot és ne várjuk meg, amíg az anyósunk fedezi fel ezeket a területeket!

2. Haladjunk fentről lefelé!

Semmi értelme a padló takarításával kezdeni a házimunkát, mert nem fog látszani az eredmény, amint letakarítjuk az asztalt vagy letöröljük a polcokat. A morzsák és a por lefelé hullanak, így kezdhetünk mindent előről!

A szekrény tetejétől haladjunk az alsóbb rétegek és takarítandó felületek felé. így a gravitáció sem lesz az ellenségünk.

3. Válasszunk kiindulási pontot!

Az összevissza szaladgálásnak, és az ide-oda pakolásnak se eleje, se vége. Felesleges energiapazarlás nekünk, és a takarítás szempontjából is csak amolyan tűzoltás. Álljunk meg a szobában, és gondoljuk át a menetet. Például először pakoljuk el a székre dobált ruhákat, majd a tárolódobozokba rakjuk el a gyerekek játékait, és végül vessük be az ágyat.

4. Megéri takarítóeszközökbe fektetni!

Vannak dolgok, amik tuti aduászok és jelentősen megkönnyítik a takarítást. Egy jó morzsaporszívó pillanatok alatt csodákra képes vacsora után, egy minőségi tisztítószer segít a felületeket tisztítani, így másnap nem lesz izomlázunk az erős súrolástól. És ha egyszer bevált valami, akkor nem érdemes cserélgetni vagy kísérletezni!

5. Olvassuk el a használati útmutatót!

Kicsit badarságnak hangzik, mert egyértelmű, hogy egy tisztítószert ráfújunk a felületre, és mondjuk szivacs segítségével megtisztítjuk azt. A legjobb eredmény elérése érdekében azonban ne hagyjuk ki ezt a lépést, ugyanis lehet, hogy 10 percet állni kell hagyni a tisztítószert, hogy kifejtse a hatását, és nekünk csak pikk-pakk át kelljen törölni a felületet.

6. Mossunk kevesebbet!

Félreértés ne essék, senkit nem a koszos ruhák viselésére buzdítunk. Viszont nem kell minden ruhaneműt egy használat után a mosásba dobni. Gondolunk itt a farmerre vagy egy kötött pulcsira. Természetesen az alsóneműket továbbra is mossuk használat után. Azonban energiát spórolhatunk, és a bolygónknak is kedvezünk vele, ha nem zakatol folyamatosan a mosógép. Ami még apró praktika az nem más, mint a helyi folttisztítás. Ha csak egy maszat van a ruhán, akkor mosószappan segítségével menthető a ruhadarab még egy viselésre.

7. Az air fryer tisztítása

Szuper találmány, ahol az egészségtudatosság jegyében gyorsan és finomat tudunk készíteni. De! Hiába nem bő olajban sülnek az ételek, a ragacsos zsírréteg pár használat után megjelenik a kivehető kosár oldalán és alján. A végtelen sikálás helyett alkalmazzuk a következő praktikát: a sütőtálcába melegvíz és mosogatószer keverékét adjuk, és egy 5-10 perces programra indítsuk el az air fryert. Ha lejárt a program, akkor pedig könnyűszerrel csak átöblítjük és lazán áttöröljük. Szebb lesz, mint újkorában!

8. Tervezzünk a takarítással!

Ahogy a hetünket megtervezzük, beírjuk a naptárba a programjainkat, úgy segítségünkre lehet, ha a takarítás is be van ütemezve. Úgymond testben és lélekben is fel tudunk készülni a feladatra, nem esünk a halogatás csapdájába, hogy majd inkább holnap. A hétvégébe sem érdemes menekülni. A munkamentes napokat érdemes igazi feltöltődést jelentő programokkal megtölteni, így ha például a keddet nevezzük ki takarítós naplevezetőnek, akkor a heti tervezőben már tudunk ezzel számolni.

9. Minifeladatok váljanak a napi rutin részévé!

Építsünk be apró takarításhoz és rendrakáshoz kapcsolódó feladatokat a reggeli és az esti rutinunkba.

Például este a konyhát rendezetten és elmosogatva hagyjuk ott. A tisztaság megnyugvással és örömmel fog minket eltölteni reggel. Vagy minden reggel vessük be az ágyunkat. Napindító tevékenységként tökéletes, hiszen már korán elmondhatjuk, hogy aznap egy feladatot el is végeztünk. Másrészről, este, a munka után hazaérve jó érzés lesz a rendezett ágyba belehuppanni.

10. Találjunk a takarításban motivációt!

A takarításnak nem kell a nem szeretem dolgok közé tartozni. Találjuk meg benne azt a lelkesítő dolgot, amitől a kedvünket leljük benne. Ilyenkor lehet egy szuper könyvet meghallgatni podcast formájában, a kedvenc zenei összeállításunk ütemére táncolva rendet rakni, de ha nagyon belelendülünk, akkor a napi testmozgást és edzést is ki tudjuk váltani vele.

nyitókép: Image by Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.