10+1 tipp a szervezettebb mindennapokért

Nagyon könnyű beleveszni a hétköznapok végtelen teendőibe, ahol eluralkodhat rajtunk a káoszhangulat és azt sem tudjuk, hogy mihez kapjunk. Fontos, hogy szervezettek legyünk, mert azzal sok felesleges feszültségtől tudjuk megkímélni magunkat. Ez azonban nem is olyan egyszerű, nem megy mindenkinek rutin szerűen, dolgozni kell rajta.

Lássunk néhány tippet, ami segíthet, hogy szervezettebbek legyenek mindennapjaink!

#1 Változtassunk a gondolkodásmódunkon
Ahhoz, hogy ne fulladjanak totális káoszba a napjaink, fontos tudni és elfogadni, hogy nem lehet mindig mindent abszolút jól és tökéletesen csinálni. Van, amit el kell engedni, van, amit el kell fogadni, hogy az adott napba nem fér bele. Az is könnyen megeshet, hogy azért érezzük rosszul magunkat, mert túl magasra tesszük a mércét. Nem szabad elfelejteni: minden fejben dől el! Engedjünk egy kicsit az elvárásokból, mert az elvégzendő feladatok és teendők listája a végtelenbe nyúlhat.

#2 Priorizáljunk
A végtelen teendőlista sosem vezet jóra, mert mindig hiányérzetet szül. Priorizálni szükségszerű ahhoz, hogy ne érezzük magunk csődtömegnek. Ha egy napra csak három célt tűzünk ki és azokat becsülettel elvégezzük, akkor már megkapjuk azt az érzést, hogy aznap elértünk valamit.
Fontos tipp: Érdemes egy pontot mindig magunkra szánni, és csinálni valami olyat, ami nekünk jó, mert így még pozitívabb érzéssel zárhatjuk a napot.

#3 Kezdjünk a feladatlistát a nem szeretjük dolgokkal
Nagy segítség lehet a szervezettségben, ha a napunkat mindjárt azzal a feladattal kezdjük, amit nagyon nem szeretünk vagy éppen tartunk tőle. Ha előre vesszük, hamarabb túl leszünk rajta és a továbbiakban nem frusztrál minket. Ugyanez igaz lehet akkor is, ha a sok kis feladat mellett egy nagyobb is vár ránk. Foglalkozzunk a nagyobb volumenűvel és utána felüdülés lesz a többi kisebb.

#4 Vezessünk be a mindennapjainkba háztartási rutint

Aztán hirtelen 3 heti mosást kellene kivasalni vagy éppen egy reggeltől estig tartó maratoni takarítással lehetne rendezni a terepviszonyokat a lakásban. Ez pedig még demotiválóbb.

Itt segíthet, ha bevezetjük a ,,minden nap egy kicsit” módszert. Lehet, hogy a lakás több pontjára ráférne a rendrakás, de mi csak egy dologra koncentráljunk. Ma csak a vasalással legyünk meg, vagy éppen a konyhában takarítsunk és a többi feladatot máskorra tervezzük be. Itt a ráfordított idő a kulcs, hiszen napi 20 percnél nem kell többet szánni rá.

További segítség lehet, ha bizonyos tevékenységekhez fix napokat rendelünk. Rendet és szervezettséget hoz az életünkbe, ha például szombatonként mosunk, vasárnap intézzük a jövő heti nagybevásárlást, stb.

#5 Készüljünk elő a másnap reggelre
Ezzel a rutinnal el tudjuk kerülni a reggeli túlzsúfoltság és kapkodás érzését. Főleg akkor hasznos ez a tipp, ha nem a korán kelők táborát erősítjük, akik reggel csak úgy kipattannak az ágyból. Ha mi inkább esti baglyok vagyunk, akkor főleg hasznos dolog az esti előkészület. Elég megnézni az időjárás applikációt, hogy milyen idő várható másnap és máris ki tudjuk készíteni a ruhánkat a következő napra. Vagy éppen össze tudjuk állítani a másnapi ételeket, amiket munkába viszünk. Bedobozolhatjuk az ebédet a párunknak, összeállíthatjuk a tízórai csomagot a gyerekeknek.

#6 Keljünk fel elsőként
Igen, a korábbnál is korábban kelni tanács nem feltétlenül nyeri el mindenki tetszését, pedig abszolút megéri. Ez csak a mi saját időnk lesz. Nyugodtan meg tudjuk inni a reggeli kávét úgy, hogy a gyerekek még nem futkároznak körülöttünk. Vagy éppen nyugodtan meg tudjuk csinálni az arcápolási rutinunkat és a sminkelést a fürdőben, miközben a párunk nem kerülget állandóan minket, hogy mikor leszünk már készen.

#7 Ne üljünk le a kanapéra, amíg nem vagyunk kész a feladatokkal
A munkából hazaérve a legjobb döntésnek tűnik lerogyni a kanapéra és megpihenni. De! Sajnos onnan nagyon nehéz felállni és produktívan tölteni a nap további részét. Ha szeretnék még edzeni aznap, akkor praktikusabb célirányosan a munkából menni az edzőterembe. Vagy éppen vacsora után szánjunk még időt az asztal leszedésére és a mosogatásra, mielőtt leülünk egy filmet megnézni. Reggel nagyon hálásak leszünk magunknak a rendért.

#8 Delegáljunk

Ahogy napjainkban nemcsak a férfiak dolgoznak, így a házimunka sem kizárólag női feladat.

Nyugodtan osszuk fel a teendőket a családtagok között. A férjünk lehet a felelős a szemét leviteléért, a gyerekek pedig az asztalterítésért, majd a tányérok leszedéséért és a mosogatóba pakolásáért. Mindenkinek éreznie kell, hogy feladata és felelőssége van. Mivel nem vagyunk egyformák, így ne kiáltsuk ki a párunkat egyből lustának. Csak beszéljük meg vele, hogy nekünk nagy segítség lenne, ha nem így, hanem úgy csinálná a dolgokat.

#9 Fogadjuk el a segítséget
Segítséget elfogadni egyáltalán nem szégyen! Legyen szó baráti vagy rokoni segítségről, kollégális szívességről, ha valami erőnkön felüli, bátran tegyük szóvá, és kérjünk. Senki nem született Superman, mindenkinek lehet rosszabb napja. A barátnőnk, édesanyánk pedig biztos nem veszi zokon, ha be kell ugrania például a boltba helyettünk, ha amúgy is mennének.

#10 Találjuk meg a számunkra legideálisabb utat a szervezettséghez
Akár kockás füzet pártiak vagyunk, akár a telefonunk applikációiban bízunk, fontos, hogy megtaláljuk azt az utat, ami segít eligazodni a mindennapok káoszában.

Ha hétköznaponként főzünk, tervezzük meg a hetet, írjunk a fogásokhoz bevásárlólistát, és a hozzávalókat intézzük el egy nagybevásárlás alkalmával, hogy ne kelljen minden nap még a boltba is szaladgálni. Plusz előny, hogy, ha van egy menü, akkor nem okoz gondot kitalálni, hogy mit is kellene a családi asztalra rakni az éhes szájaknak.
További tipp: ha nagyobb adagokat készítünk és egy részét a fagyasztóba dobozoljuk, a későbbiekben tudunk magunknak főzés nélküli napokat szervezni.

+ #1 Kerítsünk időt saját magunkra is
A stressz állandóan jelen van az életünkben, mindig többet akarunk és jobban akarjuk csinálni. Ez azonban nem szabad, hogy rányomja a bélyegét a mindennapokra. Sokkal fontosabb, hogy egy szerető és biztonságot adó otthonba tudjunk hazamenni, amit nem a polcon lévő porréteg vastagsága fog meghatározni. Engedjük meg magunknak, hogy nyugalomban elolvassunk egy cikket a neten, felrakjunk egy arcpakolást vagy elmenjünk egy 30 perces sétára. Ha kiszellőzött a fejünk, akkor újra minőségi időt tudunk adni a családnak és jobb teljesítményt nyújtani a munkában.

EZ IS ÉRDEKELHET:

https://miragemagazin.hu/2021/09/04/meselj-meg-a-csaladi-ritualek-fontossaga/

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.