A napi rutin segít, hogy a mindennapok gördülékenyek és hatékonyak legyenek

Egy órával a munka előtt felébredsz, kapkodva készülődsz. Villámgyorsan mosakszol, megiszol egy kávét, talán futtában bekapsz egy falat ételt, aztán elrohansz, hogy ellásd a feladataidat. A munkahelyeden és a családi logisztikában is állandó a rohanás, így hamar fáradtnak és túlterheltnek érzed magad, a hét vége előtt pedig már kiégett vagy, és tudod, hogy megint nem végzel mindennel, amit elterveztél.

Hogyan lehet kijutni ebből a fárasztó körforgásból? Egy szó a megoldás: rutin.

Image by macrovector on Freepik


Mindennapjainkat szokások szövik át, melyek együtt alkotják napi rutinunkat. Ezek többségét szinte észre sem vesszük, mégis meghatározzák életünket. Ugyanazt csináljuk reggelente, ugyanott vásárolunk, ugyanazok a mozzanatok szövik át a délutánunk és az esténk.

Egy jól kialakított rutin, amit már a legkisebbeknél is elkezdünk felépíteni, segíti a mindennapok gördülékenységét. Nincsen elvesztegetett idő, felesleges stressz.

Egy személyre szabott, napi rutin összeszedetté, sikeressé tesz. Segíthet többet elérni, tisztán gondolkodni és olyan munkát végezni, ami valóban eredményes. Egy jól kialakított napi rutin segít, hogy a nap végére minden betervezett, fontos dolog elkészüljön. Új energiát ad, és visszaszerzi az elvesztegetett időt. Mindehez csak egy kis önfegyelem szükséges.

Sok ember, akinek nincsen kialakított napi rutinja, szenved a stressztől, mert sosem tudja előre, mikor mit fog csinálni. A rutin hiányától az alvásunk is rendszertelen lehet, hiszen előfordulhat, hogy feltorlódik a napi tennivaló, és emiatt csúszhat az alvásidő, vagy a rengeteg elvégzetlen munka miatt nyugtalan lesz az alvás. Napi rendszeresség nélkül az étkezés és az időbeosztás is kaotikus lesz, és ez mind befolyásolhatja az egészségünket is.

Egy jól kialakított, személyre szabott szokásrendszerrel sok problémát kiküszöbölhetünk: elkerülhetővé válik a felesleges idegeskedés, rendezettebbé és hatékonyabbá válnak a mindennapok.

Ezeket a személyes rutinokat azonban nem is olyan könnyű kialakítani – vannak ugyanis kevésbé jó, kevésbé hasznos szokások is, amik valamiért rögzülnek bennünk, és nehezen engedjük el őket. Ezen segíthet, ha összeállítunk egy napi ütemtervet, és ahhoz ragaszkodunk, ezzel sikerülhet kizárni a rossz vagy hátráltató szokásokat.

Image by Freepik


Kell egy lista

A szervezett napi program kialakításához a legjobb, ha listát készítünk. Írjunk le mindent, amire szükségünk van a napi munkához, mind otthon, mind a munkahelyen. Írjunk le, amit csinálni szoktunk, és mindent, amit mindenképp meg kell csinálnunk. Kerüljenek fel a legkisebb feladatok is, mint amilyen a fogmosás.

Ha a lista megvan, csoportosítsuk a teendőinket amennyire lehet. A korai madarak ebédidő előtt a leghatékonyabbak, míg az éjjeli baglyok általában esténként kreatívak és hatékonyak. Gondoljuk át, hogy mikor dolgozunk a legjobban, és csoportosítsuk a feladatainkat a napszakhoz, amikor a legjobban el tudjuk végezni azokat.

Ha erre a kötött munka miatt nincs lehetőség, segíthet egy részletes ütemterv – ez is növeli a hatékonyságot és beállít egy feszes, de eredményekben gazdag napi rutint. Természetesen semmi nincs kőbe vésve, történhetnek váratlan dolgok is, így ha a napi rutinunk nem működik tökéletesen, egyszerűen módosítunk, amíg meg nem találjuk az ideális menetrendet.

Image by Freepik


Időbe telhet, hogy kialakítsuk a számunkra ideális napi rutint. Könnyítésül összeszedtünk néhány példát, amik egészségesek, és segíthetnek:

  • Kezdjük a napot egy pohár citromos vízzel – ez egészséges, frissítő szokás, és a testünknek is jó.
  • Tornázzunk reggel – A kora reggeli edzés javítja az energiaszintet és a keringést, és ösztönzi a jó nyirokfunkciót. Naponta 20-30 perc már segíthet! 
  • Együnk egy jó reggelit – Ha reggelit fogyasztunk, azzal mindenképpen jót teszünk magunknak. Nem véletlenül tartja a mondás, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése.
  • Maradjunk hidratáltak – A kiszáradásnak számos negatív hatása van a szervezetre, még egy kis kiszáradás is rossz hangulathoz és koncentrációvesztéshez vezethet. Éppen ezért fontos szokás, ha tartunk magunknál mindig vizet, és rendszeresen kortyolunk.
  • Ne maradjon ki az ebéd sem – Még a legelfoglaltabbak is elfogyaszthatják az egészséges ebédet a napi rutin részeként. Fontos is, hogy megtegyük. Érdemes kerülni a túl sok zsírt, az segíthet elkerülni a délutáni letargiát, és akkor könnyebb átvészelni még a legmozgalmasabb napokat is.
  • Végezzünk nyújtógyakorlatokat délután – Legtöbbünk délután négyre fárad el igazán, ám ha egészséges ebédet választunk, majd délután végzünk egy kis testmozgást, a fáradtság könnyedén megelőzhető.
  • Délután már nincs koffein – Kerüljük a koffeint késő délután és este, mert megakadályozza az éjszakai nyugodt alvást.
  • Szánjunk időt a megfelelő kikapcsolódásra – Keressünk egy egészséges tevékenységet, ami ellazít, és szánjunk rá időt minden nap a napi rutin részeként.
  • Menjünk aludni ésszerű időben – Normális vacsora után menjünk aludni úgy, hogy elegendő időt, vagyis 6-10 órát tudjunk aludni. Kapcsoljuk ki a telefont és a számítógépet legalább egy órával lefekvés előtt, és kerüljük az erőteljes testmozgást késő este. Ezek az intézkedések segítenek lecsillapodni, amikor eljön az alvás ideje.

Hogyan tartsuk be a rutinunkat?

Egy rossz napi rutin leküzdése akaraterőt igényel. Ha rágcsálnivalót keresünk ebéd helyett vagy görgetünk a közösségi médiában munkaidő alatt, az szabotálja az egészséges terveket, elárasztva az agyat dopaminnal, ami miatt folyton szeretnénk csinálni a cselekvést, akkor is, ha az nem jó nekünk. Ilyenkor a legnehezebb változtatni, de nem lehetetlen.

Ha többet harapunk, mint amennyit meg tudunk rágni, az biztos módszer a kudarcra. Ehelyett válasszunk egy jó rutint, és dolgozzunk rajta. Az egészséges szokások kialakításával minden sokkal egyszerűbbé válhat.

Nyitókép: Image by Racool_studio on Freepik

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.