10 takarítási tipp és trükk lusta embereknek

A lusta elnevezést senki ne vegye magára. Ezt szögezzük le a legelején. Olyan takarítási tippeket és trükköket hoztunk, amelyek igazából okos és hatékony megoldások – mindenkinek. Legfőképpen időt spórolhatunk velük, ami jó hír, hiszen senkinek nem tartozik a kedvenc elfoglaltságai közé a takarítás. Azonban mindenkit jó érzéssel tölt el, ha tiszta az otthona.

Ezt tegyük akkor gyorsan és trükkösen! Íme a mi tippjeink:

#1 Turmixgép tartályának tisztítása
A turmixok isteniek, ám a gép elmosogatása – főleg, ha valami ragacsos anyagot is használtunk, mint például méz vagy mogyoróvaj, már nem annyira isteni. Van azonban könnyű megoldás: nincs más dolgunk, mint egy kis meleg vizet és mosogatószert önteni a tartályba és elindítani a turmixgépet. Pikk-pakk átmossa az egészet és nem nekünk kell a mosogatószivaccsal bíbelődnünk. Gyors és könnyű.

# A sütő tisztán tartása
A sütő is a ragacsos és zsíros szennyeződéseiről híres. Béleljük ki alufóliával a sütő alját, így a következő tisztításnál egyszerűen ki kell dobnunk az elhasználódott anyagot. Sütő választásánál azok közül válasszunk, amelyeknek az ajtóüvegét egy mozdulattal ki lehet pattintani és így a mosogatóban kényelmesen le tudjuk mosni, hogy ne kelljen úgymond befeküdnünk a sütőbe a takarításhoz.

#3 Mosogatógép nem csak edényekhez
A mosogatógép egy konyhai eszköz és logikus, hogy edények elmosogatására használjuk, erre lett kitalálva. Azonban további dolgokat is nyugodtan moshatunk bennük: kisebb műanyag játékokat, a szagelszívó szűrőbetétet, a fogkefetartót, de még a baseball sapkát is nyugodtan moshatjuk ebben. A felső rekeszre helyezve nem nyomódik össze, megtartja a formáját, mégis friss és tiszta lesz.

#4 Használjuk az ecet varázserejét
Az ecet természetes tisztítószer. Például a zuhanyrózsákról leszedi a vízkövet, az üvegpoharakat tisztára és csillogóra varázsolja. Ha egy tálba melegvizes ecetet helyezünk, majd azt mikrohullámú sütőben melegítjük, a mikrótisztítás legegyszerűbb módját választjuk. Fellazítja a szennyeződést, úgyhogy csak át kell törölnünk a felületeket. A megmaradt folyadékot utána a mosogatóba önthetjük, azt is kitisztítja. Két legyet egy csapásra!

#5 Hagyjuk a tisztítószereket maguktól hatni
A tisztítószerek használati leírásában sokszor ott van, hogy fújjuk a felületre és hagyjuk hatni 5 percet. Hagyjuk dolgozni az anyagot magától, így sokkal egyszerűbb lesz a felületek megtisztítása!

#6 A daráló aromáinak semlegesítése
Ha a kávénkat szemes kávéból készítjük, akkor a konyhapulton valahol biztosan ott van a kávédaráló. Ebben a darálóban tudunk viszont fűszereket is aprítani. Ha szeretnénk semlegesíteni az intenzív aromákat, amikor kávé és fűszer között váltunk, akkor érdemes rizst tenni a gépbe. A rizs semlegesíteni fogja az illatokat. Szuper trükk!

#7 Power Hour, egy óra tele lendülettel
Elsöprő energiát tud adni, ha takarítás közben a kedvenc zenéinket hallgatjuk, vagy éppen telefonhívásban vagyunk egy barátnőnkkel, vagy az anyukánkkal. Másra is koncentrálunk, nemcsak magára a takarításra. Ráadásul egy olyan dologgal kötjük össze, amit szeretünk. Egy óra csacsogás sokszor pont elég, hogy ráncba szedjük az otthonunkat.

#8 Hajrázás
Állítsunk be stopper órát 20 percre. Ennyi idő áll rendelkezésünkre, hogy rendet tegyünk. Képzeljük ezt egy hajrának: mintha bejelentkezett volna hozzánk egy vendégsereg, és mindjárt itt vannak. Szóval tempó, tempó, nincs sok idő!

#9 Sose menjünk üres kézzel
Rengeteg időt megspórolhatunk, ha sosem üres kézzel járkálunk a lakásban. Vigyük ki az íróasztalon lévő, kiürült kávésbögrét, amikor a konyhába indulunk. A lépcső aljában heverő dolgokat vigyük fel az emeletre, amikor fent van dolgunk. Amikor pedig onnan visszaindulunk a földszintre, vigyük le a szennyest a mosókonyhába. A lakás sok pontján lesz olyan tárgy, aminek nem ott a helye. Csak kapjuk fel és vigyük a megfelelő helyre, ha már úgyis ott van dolgunk!

#10 Delegáljunk
A takarítás jó esetben nem egyszemélyes feladat. Az egész családot be lehet vonni: anya, apa és a gyerekek. Egy négyszemélyes család, ha csak 15 percet szán közösen a takarításra, az már egy teljes óra házimunka. Jól hangzik a matek, nemde? A feladatok felosztásánál pedig biztosan lesznek kedvelt és kevésbé kedvelt teendők. Ilyenkor mindenki a kedvére valót választhatja: anya tereget, apa porszívózik, az egyik gyerek beveti az ágyat, a másik a reggeli utáni tányérokat hordja be a konyhába a mosogatóba, vagy a mosogatógépbe. A lényeg, hogy a munka megosztva mindig jobb (és persze gyorsabb), mint amikor egyedül szenvedünk vele.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.