Önvédelmi praktikák (nem csak) nőknek!

Az önvédelem olyan téma, amire az átlagos mindennapokban nem gondolunk mindaddig, amíg nem szembesülünk olyan helyzettel, amikor ez szükségessé válik. Sajnos olyan világot élünk, hogy elkerülhetetlen gondolni arra az esetre is, mi van, ha megpróbálnak kirabolni, elrabolni, leitatni vagy valamilyen droggal elkábítani. Fiatalként, idősként, nőként érdemes erre fokozottan odafigyelni.

Csak az Európai Unióban minden tizedik polgár áldozata lesz valamilyen bűnesetnek. Hazánkban is minden huszadik személyt ér atrocitás egy 2019-es felmérés szerint, s ki tudja, ma mi az arány.

Az önvédelem az élet fontos része. Mindenkinek rendelkeznie kell(ene) bizonyos önvédelmi ismeretekkel arra az esetre, ha szüksége lenne rá, ha olyan helyzetbe kerülne, mikor meg kell védenie önmagát. Az önvédelem elsajátításának számos előnye van, beleértve a megnövekedett önbizalmat és a támadók elleni védelmet is. Hiszen sok esetben a bűnesetek elkerülhetőek lennének megfelelő önvédelmi oktatással.

Kovács Ildikó önvédelmi oktatóval beszélgettem arról, miért feltétlenül szükséges mindenkinek bizonyos mértékű önvédelmet tanulnia:

Miért tartod különösen fontosnak az önvédelmet?

Atrocitás bármikor érheti az embert, nem mindegy mennyire vagyunk felkészültek ezekre a helyzetekre. Jobb megelőzni, elkerülni a bajt. 

Mindenkinek tanulnia kellene fizikai önvédelmet az élete során. Ideális esetben már kicsi gyermekkorban az alapokat a szüleinktől kellene elsajátítanunk.

Hány éves kortól érdemes erre is nagyobb hangsúlyt fektetni?

Amint közösségbe kezd járni egy gyerek, már tanulnia kellene az önvédelem alapjait. Minden életszakasznak megvan a specialitása. Gondoljunk csak az óvodai konfliktusokra: harapás, rugdosódás, vagy az iskolai csúfolódásokra, kiközösítésekre. Már ezektől meg kell tudnia védeni magát egy gyereknek. Aztán nagyjából 12 éves kortól az egyedül közlekedés is új nehézségeket jelent, később pedig a kimaradások, az ott alvós bulik. Ezek során mindig adódhat olyan helyzet, amiben a gyereknek, fiatalnak meg kell tudnia védenie magát.

Van olyan életkor, amikor már túl késő?

Soha sincs késő elkezdeni önvédelmet tanulni. Nekem vannak nyugdíjas tanítványaim is, úgyhogy bárki, bármikor belevághat. 

Milyen praktikák vannak, melyekkel megelőzhetik a nők a bajt?

A felkészült, előrelátó gondolkodással sok zűrös helyzet elkerülhető. 

Vannak jelek, melyekből észrevehető, ha valaki kötözködni akar velünk, vagy valami annál rosszabbra készül? 

Hallgatnunk kell a megérzéseinkre! Manapság elfojtjuk ezeket a jelzéseket, pedig ösztönösen bekapcsol egy védekező, elkerülő reflex. Minden olyan viselkedés, ami az átlagostól eltér, figyelemfelkeltő kell, hogy legyen a számunkra. 

Kellett már tanítványodnak használnia a nálad megszerzett tudást?

Sajnos volt, nem is egyszer. Folyamatosan kapok pozitív visszajelzéseket a tanítványaimtól. 

Mióta oktatsz önvédelmet?

2004 óta gyakorlom a harcművészetek többféle stílusát. A keleti és a nyugati küzdősportokban is jártasságot szereztem. Eleinte hobbinak indult, végül a munkám lett. 2011 óta tartok speciális önvédelmi képzéseket, előadásokat.

Számomra az önvédelem nem egy harcművészeti stílust jelent, hanem azon technikák és módszerek összességét, melyek a leginkább alkalmasak önmagunk védelmére váratlan helyzetekben, eszközös támadás és több támadó ellen is.

A fizikai felkészítés mellett, nagy hangsúlyt fektetek a mentális felkészítésre. Elmélyülten foglalkozom az önvédelemmel kapcsolatos pszichológiai háttérrel. Előadásokat tartok szülőknek, pedagógusoknak, hiszen a gyerekek a konfliktushelyzetek kezelését az elsőéletéveikben kezdik elsajátítani. Fontos, hogy jó mintákat lássanak az őket körülvevő felnőttektől, megfelelő segítséget kapjanak. 

Évente több mint 2000 képzést tartok, eddig 7 harcművészeti stílusban szereztem jártasságot, folyamatosan képzem magam és aktívan edzek. Saját önvédelmi rendszert fejlesztettem ki gyerekeknek és felnőtteknek. Megálmodtam és létrehoztam egy játékot, mely a bölcsődés, óvodás korosztálynak nyújt segítséget a konfliktusok kezelésében. 
Önvédelem gyerekeknek kirakó

Kalandos (zűrös) hétköznapok – Önvédelem gyerekeknek című mesekönyvem segít a szülőknek, gyerekeknek, pedagógusoknak a gyermekkori atrocitások kezelésében. 10 történet segítségével a legkisebbek megtanulhatják, hogyan reagáljanak, ha meghúzzák a hajukat, elveszik a játékukat, meglökik vagy megrúgják az óvodában vagy a játszótéren.

Mesekártyám 6 játékötlettel és 10 történettel az iskolásokat is megtanítja az önvédelem alapjaira.

Ezek mindegyikével, és minden más tevékenységemmel is fő célom az, hogy egyre többen ismerjék meg a reális önvédelem lehetőségeit.

Mayerné Répási Adrienn

Fotók: Kovács Ildikó Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.