A horgászat három előnye, nem csak férfiaknak!

A horgászat régen az egyik legősibb és legszükségesebb formája volt a táplálékszerzésnek. Ma már leginkább a kikapcsolódás egy nagyszerű formája a természetben, de sokan sportként, versenysportként is űzik – főleg a férfiak. Pedig nagyszerű kikapcsolódás lehet nőként is, a sport és a hobbi változata is.

Számtalan előnye van, melyek miatt érdemes időtöltésnek választani:

Csendes időtöltés a szabadban

Első és legfontosabb pozitívum, hogy az ember horgászat közben friss levegőn van a szabadban, szép környezetben. Tökéletes feltöltődés lehet az a csend, mellyel a természetben ücsörgés jár. Hiszen a horgászat egyértelműen csendet kíván. Ilyenkor magunkba szívhatjuk a friss levegőt, hallgathatjuk a természet hangjait és élvezhetjük az ott töltött időt. A testi és lelki egészségnek egyaránt jót tesz a szabadban töltött idő.

Horgászat közben ráhangolódunk a természetre és a közvetlen környezetünkre egyaránt. Jó önbizalom növelő, energikusabbnak érezzük magunkat tőle, csökken a stressz szintünk, optimistábbak leszünk és boldogabbak is, ugyanakkor erősödik az immunrendszerünk, sokkal jobban tudunk teljesíteni később a munkában, otthon is.

Nagyszerűen levezeti a stresszt

A horgászat olyan szabadidős tevékenység, mely feltölti az embert energiával. Egy aktív pihenés, ami maga az izgalom és a nyugalom is egyszerre. Izgalmas megtalálni a megfelelő etetőanyagot, csalit, a halat a horogra csalni vele, majd ki is fogni. Viszont rendkívül nyugtató a csend, a békesség, a természet közelsége. De maga a horgászat is egy olyan dolog, mellyel tökéletesen levezethetjük a felgyülemlett stresszt, a napi rossz dolgokat. Egy fáradt, nehéz hét, fájó, rossz események után, üdítő kikapcsolódás lehet egy csendes horgászkaland.

Sportnak sem utolsó

Egyre jobban ismert és elismert sportág is a horgászat. Hazai horgászaink számos országos és nemzetközi bajnokság keretében mérettették meg magukat, meglehetősen sikeresen.  A nagy fogások sikerélménye, az izgalom, melyet egy-egy verseny ad, szintén nagy pozitívuma e hobbinak. Motiváció, kihívás rejlik benne. Megfejteni az adott vizet, rájönni a halak aktuális ízlésére, helyzetére, eredményesnek lenni, mind jó élmény. Ráadásul ez a sport nem mindig egyéni, csapatban is lehet űzni, ami még szórakoztatóbb.

Aki horgászni szeretne, jó, ha észben tartja, hogy ennek a tevékenységnek is megvannak a maga szabályai. A boton és a többi felszerelésen kívül többek közt kelleni fog állami horgászjegy, területi jegy, horgászigazolvány, fogási napló is.

A horgászat nem csak a férfiak privilégiuma lehet! Megvannak a maga szépségei, érdekességei, izgalmai, melyek miatt érdemes kipróbálni nőként is.

Mayerné Répási Adrienn

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.