Így kezeld, ha kritizálnak

Ha az a típus vagy, aki mindenkinek meg akar felelni, akkor valószínűleg a kritikát nem tudod jól kezelni. Sokszor csúszol bele abba a hibába, hogy egy kritizálód hatására nem úgy cselekszel, ahogy te szeretnél, hanem úgy, ahogy ő elvárja tőled, ezzel megtagadva önmagad. Persze az sem jobb megoldás, ha egy-egy kritikára gondolkodás nélkül, csípőből vágsz vissza, akkor sem, ha tudod, hogy a legtöbb kritika nem rólad, hanem a kritizáló félről árulkodik. 

De mégis mit tehetsz azért, hogy a kritikát jól fogadd és helyén kezeld? Lássuk:

Lélegezz

Vagyis ne reagálj azonnal. Vegyél néhány mély levegőt, és csak azután reagálj, ha a szívverésed normál ütemre váltott, és megnyugodtál. Emlékeztesd magad, hogyha azonnal reagálsz, szükségtelenül nagy stressznek teszed ki magad.  Különben is, a te cipődben te jársz. Ha a kritikában mégis felfedeztél némi igazságot, később köszönd meg. 

Ne vedd személyes sértésnek a kritikát

A legtöbb kritika nagyrészt nem rólad szól, hanem arról, hogyan látja a másik a világot. Ha valaki kötekedik veled, az azért van, mert magából indul ki. Elmondja szerinte hogyan kellene érezned magad, és mit kellene csinálnod. Szerinte. Ha túl megy egy határon, vagy látod, hogy egyáltalán nem ért meg, hagyd rá. Egyik füleden be, a másikon ki.

Foglalkozz azzal, ami igaz a kritikából

Előfordul, hogy van némi igazságalapja a kritikának. Vannak megjegyzések, amelyeket inkább a szeretet vezérel, nem a szimpla kötekedés, bántás. Sokszor az egónk nehezen viseli el a kritikát, de épp ezért fontos nyitott szívvel és füllel meghallgatni a másikat. Persze ez nem azt jelenti, hogy mindenben a másiknak kell igazat adni, hanem azt, hogy a kritikát inkább egyfajta visszacsatolásnak kell felfogni arról, milyen vagy.

Mi magunk sokszor től közel állunk a tükörhöz, hogy tisztán lássuk önmagunk.

Legyél erős

Akkor is, ha nagyon érzékeny típus vagy, muszáj, hogy el tudd fogadni a kritikát. Kritizálni könnyű, így szinte mindenki csinálja. Neked viszont erősnek kell lenned. Például azáltal, hogy tudod ki vagy és nem hagyod, hogy az határozzon meg mások mennyit kritizálnak. Ez utóbbihoz sok munka kell, mert ha mindig meg akarsz felelni mindenkinek, akkor elveszted önmagad. 

Legyél hű önmagadhoz

Nem szükséges, hogy mások megértsenek és elfogadjanak. Elvégre ők nem a te cipődben járnak. Ezért is fontos, hogy hű maradj önmagadhoz. Ha így teszel, az élet olyan emberek felé fog terelni, akik nem mások lehúzásával, hanem egymás felemelésével lesznek elfoglalva. Mert tudják, ez nem az ő életük, hanem a tiéd. Neked pedig (mint mindenki másnak) csak ez az egy életed van. Így túl sok időt nem érdemes olyan dolgokra szánni, amik csak elbizonytalanítanak és megkeserítenek.

Nyitókép forrása: Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.