Ha eltávolodtatok egymástól a pároddal

A mai felgyorsult világban egyre hamarabb mennek tönkre az emberi kapcsolatok. Ez gyakran így van a párkapcsolatokkal is. A könnyebbik utat választjuk, és új párt keresünk, ha valami nem az igazi. Nem vesszük észre, ha baj van, megtorpanunk az első súrlódásoknál, egy nagyobb konfliktusnál pedig azonnal hátraarcot csinálunk, és elmenekülünk.

A gondokat nem megbeszéljük, elrendezzük, hanem hagyjuk feltorlódni, míg a kapcsolat végérvényesen megromlik. Ekkor eldobjuk és újat keresünk. Pedig semmi garancia nincs arra, hogy egy új párkapcsolatban ugyanazok a konfliktusforrások nem jönnek elő. Semmi sem biztosítja, hogy abban jobban fogjuk érezni magunkat, hiszen ott is előjönnek a problémák előbb-utóbb, legfeljebb másról szólnak.

Sokan azt hiszik, hogy egy új románc jó lesz, könnyebb az az út. Pedig kevesebb energiába kerül, és sokkal könnyebb megelőzni a gondokat és megjavítani a meglévő, ám megromlott kapcsolatot, mint megfutamodni.

Olykor csak egy kis apróságot kell helyretenni, és azonnal megszűnik a konfliktus forrása.

A legtöbb párkapcsolatért érdemes dolgozni!

Persze nem mindig menthető, és nem mindenáron. Van, hogy már óriási a szakadék, visszavonhatatlanul megromlik, kihűl a szerelem, olyan bajok vannak, melyeken nem lehet túllépni, nem lehet megoldani beszélgetéssel, intimitással.

De azért a legtöbbször, a megfelelő módszerekkel meg lehet menteni egy ellaposodott, kiüresedett, kihűlt kapcsolatot is.

Sokszor egy minimális egymásra figyeléssel, kitartással, türelemmel, közösen, együtt megjavíthatók a párkapcsolati gondok, még az az elromlott, megfeneklett párkapcsolat is, amiről úgy gondoljuk végérvényesen menthetetlen.

Egy párkapcsolatért mindkettő félnek dolgozni kell, hogy megfelelően működjön. Tenni kell érte. Nem szabad belesüppedni a kényelembe, a rosszba!

A párkapcsolatok fontos pilléreit érdemes észben tartani. Minden jó kapcsolat alapja a megfelelő kommunikáció! Ha sérelem éri az egyik felet, meg kell beszélni. És úgy egyáltalán, minden nap időt kell szánni a beszélgetésre, tehát egymásra. Beszélgetni kell bármiről: a napunkról, az érzéseinkről, a terveinkről. Különösen fontos a minőségi együtt töltött idő is. Érdemes behatóbban megismerni egymás szeretetnyelvét, egymás világát, időtöltését és nem szabad feledni az intimitást se.

Néha vannak hullámvölgyek, nehézségek, melyeken túl kell lendülni. Lehet egy kapcsolat hullámzó, lehetnek mélypontok, de sokszor hatalmas magasságokat is bejárhatunk.

Ám az biztos, hogy dolgozni kell azért, hogy működjön, anélkül nem megy!

Mayerné Répási Adrienn

Nyitókép: Image by marymarkevich on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.