Hogyan válasszunk magunknak étkezőasztalokat?

Sokan nem szánnak elég időt rá, bemennek a boltba, vagy hazai webshopon nézelődnek, és 10 percen belül kiválasztanak egyet az étkezőasztalok közül. Aztán otthon jönnek rá, hogy talán mégsem ezt kellett volna tenni, mert valami gond adódik. Összeszedtünk pár fontos dolgot, amire érdemes odafigyelni, amikor ilyen bútort szeretnénk vásárolni.

Alább szponzorált tartalmat olvashattok.

A vásárló hosszútávú céljai az étkezőasztalok kapcsán

Érdemes átgondolni, hogy mire is fogjuk használni a kiválasztottat az étkezőasztalok hatalmas kínálatából az elkövetkező években (vagy évtizedekben akár, ha tényleg hosszabb távra tervezünk). Egy, vagy maximum két személy fogja körülülni, vagy baráti beszélgetések, rokoni látogatások középpontja lesz? Az előbbinél egy egyszerűbb, akár dekorációként is funkcionáló asztal kielégítheti igényeinket, azonban népesebb család esetén már bővíthető étkezőasztalokban gondolkodunk, hogy senki se maradjon hoppon.

Melyik helyiségbe kerülne az asztal, van-e elég hely?

Vegyük elő a mérőszalagot, és alaposan becsüljük meg, hogy a megvásárolni kívánt asztal passzol-e oda, ahova szánjuk. Egy hatalmas asztalt nem éri meg bezsúfolni az olyan helyiségbe, ahol a fal mellé simulva tudnánk csak elmenni mellette, vagy épp alig tudjuk kihúzni a székünket… Ugyanakkor egy tágasabb nappaliba furcsán, esetleg viccesen mutatna a kisebb bútor a sokoldalú étkezőasztalok kínálatából (hiába lenne tökéletes funkciók terén). Gondolkodjunk előre, és tervezzük meg az asztal elhelyezését, annak környezetét.

Fontos a méret!

A másik fontos szempont, a méret. Kellően magas-e az asztal? Elég széles-e? Lábai nincsenek útban? És megannyi más szempont lehet, amit figyelembe kell vennünk, mert hiába néztük ki álmaink bútorzatát, ha végül képtelen maradéktalanul betölteni funkcióját valami apróság miatt.

Forma és típus

Manapság számos különböző étkezőasztal közül választhatunk kör alakú, ovális, vagy szögletes kialakításban. Nagyobb családi összejöveteleknél egy ovális, vagy téglalap asztal kiválóan kiszolgálhat minket, míg, ha főleg pár személyes baráti összejövetelekre, kétszemélyes vacsorákra számítunk, akkor a kisebb, négyzet vagy kör alakú asztal valószínűleg jobb választás számunkra.

Ugyancsak fontos eldönteni, hogy bővíthető vagy fix étkezőasztalokat szeretnénk. Előbbi remek választás, ha néha számítunk több vendégre – ebben az esetben feltétlenül szükségünk van a nagyobb asztallapra-, utóbbi pedig akkor, ha általában sokan vannak a lakásban, az asztalt gyakran igénybe veszik, illetve egy elegánsan berendezett étkező kivételes ékköve lehet egy szép, fix asztal.

Bővíthető asztal esetén nagyon frappáns megoldásokkal is találkozhatunk, olyan dizájnelemekkel és tervezéssel, amelyek sokszor lenyűgözően kreatívak és ötletesek.

Az étkezőasztalok anyaga

Fa, fém, üveg… Csak pár a legáltalánosabb anyagok közül, amelyekből a tökéletes étkezőasztal készülhet számunkra. Célszerű továbbra is szem előtt tartani, hogy akár hosszú évekre tervezünk-e az asztallal, és olyan anyagot választani, amiről tudjuk, hogy később is tetszeni fog. Ilyen esetben nem érdemes a trend után menni, mert az irányzatok folyamatosan változnak.

Vegyük figyelembe, hogy mi történhet az asztallal, illetve minek lenne kitéve. Például kicsi gyerekekkel a kényesebb fa asztal könnyen megsérülhet – mondjuk játék közben. Vásárolhatunk akár fém és fa variációt, de akár speciális igényekkel is előállhatunk. A lényeg, hogy ne csak azt nézzük, mi az, ami tetszik, hanem olyan étkezőasztalok között válogassunk, ami megfelel nekünk!

Asztalláb

Elég fontos lehet, hogy min áll az asztalunk. A masszívabb, nehéz asztallap például megfelelő támasztékot igényel, hogy véletlenül se történjen vele semmi, ne mozogjon, míg egy könnyebb, egyszerűbb kivitelnek elég lehet akár a dizájnosabb, de lazább szerkezetű láb (ilyenkor a választási lehetőségünk is jelentősen megnő). Azt is döntsük el, hogy a hagyományosabb „4 lábas” megoldás felé, vagy az oszlopos lábú asztal mellett döntünk. Utóbbival például elkerülhető, hogy valakinek ne jusson hely a lábak miatt, vagy épp ne üljön kényelmetlenül az étkezőasztaloknál.

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.