Rád szabott színárnyalatok, melyektől ragyogni fogsz

A színtípusod megismerése egy izgalmas önismereti folyamat, mely által tanulhatod és fejlesztheted magad, összhangba hozhatod a külsődet, a személyiségeddel. Sőt, tovább megyek, a külsőnek is van hatása a belsődre, gondolj csak arra, hogy ha felveszel egy szép ruhát, és sminkben elindulsz valahova, mennyivel több az önbizalmad, magabiztosabb a megjelenésed.

A cikksorozat korábbi részeiben szó volt az évszaktípus/színtípus elméletről, avagy az önazonos öltözködés első számú titkáról, készítettem egy színtípus tesztet, mellyel kiderítheted melyik típusba tartozol a négy évszak közül, és részletesebben kifejtettem, hogy melyik típusnak mik a jellemzői, milyen színeket érdemes választaniuk. A mai cikkben pedig képes példákat hozok az évszaktípus szerinti öltözködésre, mert én is tapasztaltam és tudom, hogy szükség van egy kis időre, míg ráérzünk a saját árnyalatainkra, évszaktípusunk pontos harmóniáira.

Ha a színtípus teszten tél lettél:

Minden tél típus hideg, élénk és sötét árnyalatokban pompázik, ezektől ragyog és hozza a legszebb, legüdébb formáját. A ruhadarabok, a kiegészítők, cipők akkor mutatnak a legjobban, ha karakteresek, határozottak, élesek, és vannak benne váratlan megoldások. Intenzív színek és magas kontrasztok kell jellemezzék megjelenését, és szinte elengedhetetlen a tökéletes vörös rúzs.

TIPP: Ha nincs időd sminkelni, a rúzsod mindig legyen nálad! Hidd el, hatásos.

Télként szerencsés helyzetben vagy, hiszen jól áll a fekete is (a legtöbb típussal ellentétben), így a te „kis feketéd” valóban lehet fekete, de ha nem szeretnél a sokadik fekete ruhás nő lenni, akkor használd a palettád valamelyik drámai sötét árnyalatát. Fémékszereid minden esetben maradjanak ezüstösek, mert amint kap egy kis aranyat a megjelenésed, az egészet előnytelenné változtatja. Ha nem fém, akkor jöhetnek az üveges, kristályos darabok. Cipőd és táskád esetében, ha feketét választasz, figyelj arra, hogy az valóban fekete legyen, mert a kopottas, elhasznált/mosott fekete nálad különösen rontja az összhatást.

Játssz a kontrasztokkal, használd ki a fekete-fehér kombóban rejlő szépséget, hiszen te vagy az egyetlen, aki szabadon megteheted, hiszen különösen jól áll neked.

Ha a színtípus teszten tavasz lettél, akkor:

Te vagy a legszínesebb típus, annak ellenére, hogy elég gyakori esetben a típusod ruhatára tele van szürke, fekete, fehér, talán még drapp darabokkal, kevés színnel, és esélyes, hogy nem találod önmagad bennük. Elképzelhető, hogy túl soknak érzed a saját adottságaidat, és emiatt nem akarod a színes ruhákat, vagy egyszerűen csak szeretsz inkább láthatatlan lenni, de hidd el, hogy ha megtalálod a palettádról az önazonos színeidet, magadra találsz, és jól fogod érezni magad a bőrödben, ezt tapasztalatból mondom. 

A klasszikus üzleti/irodai viselet túl merev rajtad, te sokkal hitelesebb vagy, ha a homokszín, világosbarna, csokoládébarna, bronzbarna, bézs alapárnyalataiba öltözöl. Dobd fel egy kis barackszínnel, vajszínnel, világos türkízzölddel, halvány napsárgával, és ha kreatívkodnál, akkor keress hozzá egy élénkebb tavasz kitűzőt, kendőt, övet, vagy egy izgalmas mintás táskát. A „kis feketéd” ne legyen fekete, helyette válaszd a palettád legsötétebb árnyalatait: például türkizkék, türkizzöld, moha-, avokádózöld, korallvörös, mézsárga vagy arany, bronzszín. Fémékszereid legyenek aranylóak, könnyedek. Kiegészítőid lehetnek egyszerűek, de választhatsz egy légies, mintás táskát, cipőt is, ami játékos, nőcis. 

Kerüld a sötét, hideg, tompa színeket, cserébe választhatsz rengeteg hozzád illő világos, meleg, élénk árnyalatból. 

Ha a színtípus teszten nyár lettél, akkor:

A színeid hidegek, világosak és mosottak, ezekben az árnyalatokban tudod előhozni magadból a legszebbet, annak ellenére is, hogy elképzelhető, hogy életedben minimum egyszer szürke egérnek tituláltad magad. Figyelj, hogy minden, amit viselsz, annak legyen egy kékes, rózsás árnyalata, minél ezüstösebb a szín, annál jobban áll rajtad. Könnyű helyzetben vagy, ami az irodai öltözéket illeti, hiszen a klasszikus dress code-ok színei nagyrészt rajta vannak a palettádon: szürkék, kékek. Ami a feketét illeti, érdemes kerülnöd, mert nem áll túl jól, helyette válassz valamilyen hideg szürkét, középkéket, tengerészkéket. 

„Kis feketéd” lehet bordó, borvörös, erdőzöld vagy ibolya. Ehhez válassz ezüst vagy fehérarany ékszert, de a bizsuk közül is bátran válogathatsz a palettádon belüli színárnyalatokban. 

Kerüld a szélsőségeket, a te ideális kombinációid az egymáshoz közeli árnyalatok.

Ha a színtípus teszten ősz lettél, akkor:

Te vagy a legszerencsésebb, hiszen a boltok téltől-télig tele vannak az ősz különböző izgalmas árnyalataival. Keresd a meleg, sötét és tompa árnyalatokat a vállfákon, hiszen ezek állnak neked a legideálisabban. A barnák, narancsok, zöldek, drappok kavalkádjából tudsz válogatni, és míg más típusokat ezek gyakran öregessé, betegessé tesznek, téged emel, ragyogóvá tesz.

Figyelj arra, hogy semmi ne csillogjon, ami rajtad van, mert idegen összképet eredményez. Hivatalos öltözéked kapcsán legjobb befektetés neked egy tengerészkék vagy petrolkék kosztüm, melyeket kombinálhatod bronzbarna, csokibarna, aranybarna, homok-, vagy drappszínnel. Az ing/blúz lehet vaj, ekrü, csont, krémszínű is. Szerezz be ezekhez hűvösebb időkre egy csodás kamel ballonkabátot.

Különlegesen jól áll rajtad nyárra a könnyed len és pamutban gazdag ruhatár, a laza-elegáns stílus minden, ami természetes nyers és homokszín. 

A kis feketéd, csak abban az esetben áll jól, ha sötét színű a szemed, vagy a bőröd, kontrasztjaid élesebbek, egyébként inkább keresd a palettád legsötétebb, drámaibb árnyalatait. Kiegészítőket használj bátran és bőven, az aranyló, rezes, bronzos színek kiemelnek, a fa, korall, bőr, kagyló, gyapjú természetessége pedig különlegessé tesz.

Minél jobban beleásom magam, és minél többet tapasztalok az ügyfeleken keresztül a színek különleges erejéről, és erről a fajta önismeretről, annál nagyobb rajongójává válok, és ezt igyekeztem átadni neked, egyet viszont nagyon megtanultam: bármilyen színtípus is vagy, nincs még egy olyan, mint te, nem érdemes középszerűnek és bátortalannak lenned, hallgass a megérzéseidre, tanulj meg figyelni magadra és a tükörre kívülről, és használd a színek gyógyító erejét. 

Kretter Bea – Beango Stílusműhely

1 Hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.