Az önazonos öltözködés első számú titka

Elég esélyes, hogy a ruhatáradat a káosz jellemzi, tartalma egy óriási halmaz ruha, felgyűlt készlet, sokszor még sincs mit felvegyél. Biztonsági játékosként rendszerint feketéket és szürkéket viselsz, vagy adott esetben a szivárvány összes színe fellelhető nálad? Ez mondhatni használhatatlan, nem praktikus. Legtöbb nő körülbelül a 30%-át viseli a teljes gardróbjának. De mi van a háttérben?

Lehet, hogy változott a ruhaméreted, a komfortérzeted. Más életszakaszba léptél, más lettél, változtál lelkileg, így már nem esnek jól azok, amik előtte igen. Impulzusból vásárolsz, gyakran csak a szekrényednek.

Ha eddig nem sikerült megtalálnod a saját stílusod, az nem a te hibád, senkinek nem megy magától, nem születünk ezzel a tudással, a szülők gyakran nem tanítják meg, vagy idejemúlt az ő ismeretük, nem tanítják az iskolában sem, a HR osztály sem szabja személyedre az információkat, az interneten pedig csak sok általános információt találsz, amit nem tudsz magadra szabni.

Ebben a cikksorozatban megismered a stílusos és önazonos öltözködés egyik legfontosabb elemét, és hogy mit tehetsz annak érdekében, hogy végre elinduljon a változás, még akkor is, ha most kilátástalannak tűnik.

People woman photo created by drobotdean – www.freepik.com

A titok a színekben keresendő

Mindannyian tudjuk, hogy a színek bennünk vannak, és körül vesznek minket. Befolyásolnak, akár terápiás hatással is lehetnek ránk. Például a kínai és tibeti alpinistákat vörös síruhába öltöztették tetőtől talpig, ahogy a francia síiskola is használja, a hőérzékelés miatt.

Ha a színek képesek befolyásolni azt, ahogyan a valóságot érzékeljük, akkor törvényszerűen a viselkedésünkre is hatnak, például elősegítik az ellazulást (ezt hotelekben, wellness központokban érdemes megfigyelni), de hatással vannak a vásárlási szokásainkra is. Vannak színek, melyek vásárlásra motiválnak minket.

A színek hatnak ránk az életben, a lakberendezésben, így hát miért ne használnánk a hatásukat azon a területen, amivel minden nap találkozunk 0-24-ben, az öltözködésünkben? 

Az önazonos öltözködés egyik legmeghatározóbb stílustitka, módszere tehát az, ha megismered azokat a színeket, melyek téged támogatnak és emelnek, vagy adott esetben rosszat tesznek neked.

A számodra megfelelő színektől fiatalabbnak, frissebbnek, ragyogóbbnak, selymesebbnek, élettelinek és élénkebbnek néz ki az arcod. Ha viszont nem jó a szín, akkor öregít, sápaszt, beszürkül tőle az arcod, kiemeli a bőrhibákat, elszínezi az arcot, foltossá teszi, a szem színét eltompítja, vagy elnyomja. Ez gyakran szabad szemmel is látod, érzékeled, nem varázslat, tiszta fizika.

Beango Stílusműhely Baja

Színek, melyek veled rezonálnak

Hogyan tudod eldönteni azt, hogy melyek azok a színek, melyek minden valószínűség szerint a te lelkedre, hangulatodra, önbizalmadra és ezzel együtt a külsődre, sőt a céljaidra és arra is hatnak, hogyan látnak téged mások? 

Elképzelhető, hogy ráérzel. Az évek és tapasztalat is rásegíthet erre, de ha bizonytalan vagy, akkor Johannes Itten svájci festő és művészetpedagógus színelmélete neked szól.

Itten megfigyelte, hogy a tanítványai olyan színeket használnak alkotásaikon, melyek a fizikai jellemzőikkel harmonizálnak. A 20-as évekből ered tehát a színtípus elmélet, mely alapja 4 színcsoport, melyek egy-egy évszakról kapták a nevüket: tél, tavasz, nyár és ősz színtípus.

Minden embernek meghatározhatók a saját természetes, vele született színtulajdonságai, a (nem festett) hajszín, szemszín és bőrszín (függetlenül attól, hogy le van barnulva vagy sem) alapján. Ezekhez adott színcsoport, színskála kapcsolható, melyek azok a színárnyalatok lesznek, melyek a legjobban állnak nekünk, ebben leszünk a legharmonikusabbak.

A tél, tavasz, nyár és ősz típusok tulajdonságai

A tél és a nyár (függetlenül az évszak hőérzetétől), színérzetét tekintve hideg típusok, azaz a hozzá rendelt színek is hideg árnyalatúak. Ha ránézünk egy téli tájképre, annak általában sötétebb és élénk, tiszta hideg színei vannak, a nyárnak pedig napszítta, mosott hatású, világosabb hideg színei vannak.

A tavasz és az ősz pedig meleg árnyalatokban úszik. Elég ha rágondolunk a tavaszi virágos mezőre, a tiszta ég kékjére egy tavaszi tájképen, a tavasznak tehát élénk, világosabb meleg színei vannak, míg az ősznek tompább, sötétebb meleg színei vannak, mint egy őszi falevelektől tarkított erdőben.

Felmerülhet a kérdés, hogy minden ember a földön besorolható-e csupán a négy típusba? A válasz igen, de senki nem tiszta típus, két évszak tulajdonságait hordozzuk magunkban, ilyen formán (tanácsadótól és oktatási rendszertől függően) 12-14-16 típus közül lesz mindenki az egyik.

Beango Stílusműhely Baja

Mindenki a saját színtípusának megfelelő színekben a legharmonikusabb!

Saját és az ügyfeleink tapasztalataiból merítve bizton állítom, hogy a lelkünkre is hatással van, ilyen formán a teljes lényünkre kívül-belül. Egy izgalmas önismereti folyamat, mellyel egy életre szóló tudást szerezhet bárki magáról.

A tesztelést, színlátásukat elméletben és gyakorlatban is sokat tapasztalt színtanácsadók végzik, színes kendők segítségével. A cikksorozat következő részében mégis egy teszttel érkezem, mellyel nagy eséllyel be tudod magad kategorizálni legalább a négy típus egyikébe, és ezzel már sokat tudsz segíteni magadnak az öltözködésben, a ruhatárad felépítésében, sőt a lakberendezésben is.

Kretter Bea – Beango Stílusműhely

A cikksorozat további darabjai:
Színtípus teszt

Öltözködési stílusok személyedre szabva – 1. rész

Öltözködési stílusok személyedre szabva- 2. rész

Öltözködési stílusok személyedre szabva – 3. rész

Öltözködési stílusok személyedre szabva – 4. rész



Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.