Online vásárlási tippek – 5 dolog, amit érdemes megfogadni

Sokáig tartottam a netes vásárlástól. Folyton lebeszéltem magam, hogy kifizetem, de úgysem kapom meg. Vagy éppen megkapom, csak nem olyat és nem olyan minőségben, ahogy azt elképzeltem, és egyébként is ez kockázatos…

Ráadásul valljuk be, egy rakat városi legenda és panasz kering a neten az ilyen típusú vásárlásokkal kapcsolatban. Viszont bevallom, nekem a boltról boltra caplatás a rémálmaim közé tartozik, és például ruhát is csak akkor veszek ilyen stílusban, ha már a foltozott hordót kell magamra aggatnom. Így kapóra jöttek olyan új ismerősök, akik rendszeresen vásárolnak online, és legtöbbször pozitív tapasztalataik vannak a témában. És persze sokkal kellemesebb egy kávéval leülni a számítógép, laptop elé vagy csak elővenni a mobilt és a fotelben, ágyban fetrengve görgetni, mint lejárni a lábat. Így kipróbáltam a netes vásárlást.

Nekem leginkább a külföldi weboldalak közül jött be 1-2, így ezekkel kapcsolatban osztok meg veletek néhány tapasztalatot, tippet:

1. Ne vedd meg az elsőt…

Ugyanis lehet, hogy ugyanazt megkapod olcsóbban még az oldalon belül is. Ilyenkor érdemes ugyanazokat a kulcsszavakat beírni, mint amik a kiszemelt terméknél vannak, és ha legörgeted az oldalt, hasonló cuccokat ajánl fel. Sajnos az elején én is elcsábultam és gyorsan megvettem az első kínálkozó lehetőségnél, mondjuk egy ruhát. Aztán meg bosszankodtam rajta órákig, mikor megláttam feleannyiért. Pontosan ugyanazt…

2. Árbeállítás

Ha egy kiegészítőre, ruhácskára vagy éppen egy konyhai eszközre csak konkrét összeget szánnál, akkor nem érdemes a csillagos eget is behozatni a kínálatok, felajánlások közé, mert csak könnycseppeket morzsolgatnál. Persze én is tudom, hogy jól néz ki az a 125 dolláros ruha… Csak pláne a mostani árfolyam mellett a szívszélütés fog kerülgetni, mikor megkapod az értesítést, hogy hány forint fogyott le a bankszámládról.

Az oldal tetején be lehet – és érdemes is – állítani egy tól-ig árkategóriát, és aztán mehet a menet.

3. Benne van az árban a szállítás?

Bizony ez sem mindegy. A ’free shipping’ (ingyenes kiszállítás) az, ami a legjobb, de ezt is érdemes bepipálni a lap tetején. Ha nincs kijelölve, kellemetlen meglepetés érhet, és megérkezhet a 2 dolcsis mandzsetta 15-ért… Ráadásul a szállításon kívül oda kell figyelni a vám- és áfakötelezettségre is attól függően, hogy mennyiért vásárolsz, és honnan jön maga a termék.

4. A ruháknál – a méret a lényeg

Sajnos ez nem magától értetődő. Még ha biztosra tudod, hogy S-es méret vagy, akkor is könnyen be lehet fürödni, hiszen a kínai mérettartomány egész máshol mozog. Érdemes ilyenkor szemügyre venni a mérettáblázatot, amit általában minden ilyen típusú termék mellé odaraknak.

Magam részéről a váll, derék- és mellbőség méreteket is levettem, mert valahol csak ezt tüntetik fel. Az én első ruhavásárlásom pont emiatt lett teljes csőd: nagy önbizalommal kiválasztottam az S-es méretet, ami persze akkor sem akart rám feljönni, ha a légzést, mint olyat megtagadtam magamtól.

5. Minőségellenőrzés és visszajelzések

Ezt is érdemes kicsit hosszabban tanulmányozni, de kevésbé tartom lutrinak, mint ahogy először gondoltam. Néhány oldalon ugyanis közeli fotók is vannak, főleg a ruháknál, hogy megnézhesd az anyagát. És itt azért legtöbbször kiderül, ha valami hátborzongatóan műszálas. A visszajelzéseknél pedig sokszor tesznek fel magukról képeket a kedves vásárlók az adott ruhában, amiből kiderül a valóság. Ha egyáltalán nincs a terméknél visszajelzés, akkor ott érdemes meggondolni a vásárlást. Még akkor is, ha rengeteget adtak el az adott termékből.

+ 1, amikor nem jön, amikor nem olyan jön…

Persze előfordulhat, hogy bármilyen körültekintő voltál, mégsem kapod meg a kívánt terméket vagy sérülten érkezik. Ilyenkor mindenképpen érdemes visszajelzést küldeni, írni az eladónak minél előbb! A legtöbben lelkiismeretesek és fontos nekik, hogy elégedett vásárló legyél.

Prohászka Viola

Girl with phone photo created by wayhomestudio – www.freepik.com
Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.