Megvan a magadhoz való józan eszed? Ha ezekkel a tulajdonságokkal rendelkezel, mindenképpen

Használd már a józan eszed fiam! Mondták már neked? Anyáink, apáink egyik kedvenc intése volt ez, amit aztán vagy megfogadtunk, vagy nem. Mert mi is az a józan ész? Az az ész, amelyik nem kóstolta meg a minibár kínálatát? Nyilván nem.

Amikor a józan eszét használja valaki, olyankor nem ezoterikára, egzotikumra vagy elvont tudományra támaszkodik a döntésénél, hanem a saját tapasztalatára és a logikára.

Ha bővében vagy a józan észnek, akkor:

Image by Freepik


Felismered az okot és okozatot

Az átlagember tudja, hogy ha egy edénybe vizet melegít forráspontig, a víz megégeti az ujját, ha beledugja. Ezért nem teszi.
A józan ésszel rendelkező emberek el tudják képzelni, hogyan fog lezajlani egy adott helyzet, és így megértik minden tettük következményét. Előre tudják, hogy egy dolgot megéri-e megtenni, vagy nem.

Ezzel szemben a józan ész nélküliek állandóan ezt mondják: „Nem gondoltam erre”. Ami tulajdonképpen igaz is, hiszen szó szerint nem állnak meg soha azon gondolkodni, hogy döntéseiknek mi lesz a következménye. Csak ész nélkül rohannak, és megteszik, ami eszükbe jut. Ha te józan ésszel megáldott ember vagy, felismered az okot és az okozatot, és ennek alapján cselekszel.

Előre tervezel

Amellett, hogy tisztában vannak tetteik következményeivel, a józan ésszel rendelkező emberek legtöbbször előre terveznek. Így felkészülnek arra, ami történhet, ahelyett, hogy váratlanul érné őket, amikor a dolgok megváltoznak.

Például, ha kirándulni mennek, figyelembe veszik azokat a helyzeteket, amelyekkel a kirándulás során találkozhatnak. Figyelnek az időjárásra, és felkészülnek a váratlan helyzetekre is. Te is így teszel? Akkor van elég józan eszed!

Ha van elég józan eszed, kevesebb butaságot követsz el

Azok az emberek, akiknek megvan a magukhoz való eszük, általában kevesebb hülyeséget követnek el, mint azok, akiknek nincs. Ez azért van, mert érzelmek helyett logikát és az értelmet használják, és inkább gondolkodnak, ahelyett, hogy egyszerűen követnék azt, amit mindenki más csinál. Te is így teszel?

Gondolkodsz, mielőtt megszólalsz

Sok ember nem gondolkodik, mielőtt megszólal. Sokan csak kifakadnak, majd megbánják, amit tettek.

Ezzel szemben ha neked van elég józan eszed, először gondolkodsz és aztán beszélsz, és információt is csak azzal és annyit osztasz meg, amennyit átgondoltan jónak gondolsz.

Személyes tapasztalataid alapján hozol döntést


mert olyan dolgokat csinálnak, amik ostobaságnak tűnnek, vagy amik végül megnehezítik saját maguk és a körülöttük lévők életét.

Ennek az az oka, hogy amit „józan észnek” tartunk, az általában a személyes élettapasztalat alapján hozott döntés. A gyerekek még nagyon korlátozott tapasztalattal rendelkeznek, ezért a pillanatnyi érzéseik alapján tesznek meg dolgokat.

A józan ésszel rendelkező emberek saját emlékezetükre támaszkodnak, és tapasztalataikat használják fel életük döntéseihez. Ha az időjárás-előrejelzés szerint 50%-os esély van az esőre, akkor esernyőt csomagolnak, mert tapasztalataik szerint ez a százalékos valószínűség azt jelenti, hogy később valószínűleg eláznak. Ha te is a saját tapasztalataidra támaszkodsz döntéseidnél, rólad is elmondható, hogy használod a józan eszed.

nyitókép: Image by karlyukav on Freepik

Ha tetszett a cikk, támogatásoddal kifejezheted tetszésed, és segítheted munkánkat.
KATTINTS IDE! Köszönjük!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.