A történelem (…) egy nagy játékasztal – Lőrincz L. László

Talán 15 éves lehettem mikor az első általa írt könyv a könyvtárban kezembe akadt. Pillanatok alatt kiolvastam a művet, aztán rohantam, hogy másik regényt keressek tőle. Kíváncsi voltam, „csak” véletlenül került a kezembe egy izgalmas kötet, vagy egy új kedvencre leltem. Véletlenről szó sem volt. Az új szerzeményem még jobb volt, mint az első, és onnantól minden addig megjelent könyvét elolvastam. 

Így lettem az 1939. június 15-én született Lőrincz L. László könyveinek rajongója. 

A magyar szórakoztató irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja már több mint 40 éve ontja magából műveit. Produktivitásához és kreativitásához nem fér kétség. Külföldön is ismerik nevét. Regényei jelentek meg már cseh, szlovák, bolgár, német nyelvű fordításban. De mi sikerének titka? S hogyan jut ideje írásra, mikor annyi mindennel foglalkozik? Mert bizony Lőrincz L. László, nem „csak” író, hanem 1967 óta a nyelvtudományok kandidátusa. 

A történelem-mongol szakon végzett író hosszú éveket töltött a Távol- Keleten. Behatóan tanulmányozta a tibeti és mongol folklór irodalmat, amelyekből több mint 100 tudományos cikket írt. Mongol mesetípusok címen jelent is meg német nyelven egy tudományos könyve 1979-ben. Valamint még egy értekezése Mongólia címmel francia nyelven 1982-ben. 

Na persze (ahogy rajongó hívják) Laci bácsi évekig az ulánbátori Állami Csojbalszan Egyetemem, majd a bonni Friedrich Wilhelm Egyetemen tanult. Utána tanítani is kezdett az Eötvös Lóránt Tudományi Egyetemen. Szabadidejében, vagy épp munkájának köszönhetően továbbra is sokat járt a Távol-Keleten.

Ha keveset adsz is, ha szívből adod, soknak számít.

Megházasodott, majd két gyermek apja lett. Közben írni kezdett, előbb ifjúsági regényeket, majd sci-fi novellákat. Előbbi első kötete 1973-ban jelent meg A sólyom kinyújtja karmait címmel, utóbbi egy könyvben A nagy kupola szégyene címen 1979-ben jelent meg.

Aztán 1983-ban megjelent az első felnőtteknek is szánt regénye a Sindzse szeme, amely közönségsiker lett. Onnantól nem volt megállás, mert rátalált arra az írásmódra, amellyel aztán gyakorlatilag lefektette az alapját a további műveinek is. A szórakoztató irodalomba szőtt Távol-keleti misztikus világokkal, hiedelmekkel azóta varázsolja el olvasóit.  A helyszínek pontos leírása sem ” csak” lexikális tudás. Az író minden eddigi könyve helyszínén megfordult. Ezért is olyan hitelesek. 

Vagyis úgy tanít és ismertet meg a Távol-Kelettel és annak hitvilágával, hogy közben jól szórakozik az ember. 

A Leslie L. Lawrence és Frank Cockney néven is publikáló írónak 2000 óta jelenik meg az Életmű sorozata folyamatosan. Ma is aktív, most is dolgozik egy könyvén. Reméljük még sokáig olvashatunk tőle jó könyveket. 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.