Jön az új Jonas Jonasson és Jodi Picoult regény – Október az Athenaeumnál

Itt van az ősz, itt van újra…. Ismét hamarabb sötétedik, előbb kényszerülünk a négy fal közé, s a vírusnak köszönhetően lehet, hogy többet is tartózkodunk most otthon. De ha már így van, miért ne használnánk ki az időt egy kis olvasásra?

Könyvajánlót hoztunk októberre is:

Danyiil Turovszkij: Orosz hekkerek
Így lettek lázadókból Putyin katonái
Fordította: Gyürky Katalin
Szerkesztette: Lakner Zoltán

A moszkvai szerzőt, Danyiil Turovszkijt valaha szintén vonzotta a számítógépes kalózkodás, ám végül az egyik legnépszerűbb orosz internetes hírportál újságírója lett. Könyvében azoknak a szovjet gyerekeknek a történetét meséli el, akik kamaszkorukban az utolsó kopejkáikból vették meg a népszerű Hekker című magazint, felnőve pedig milliókat keresnek azzal, hogy weboldalakat törnek fel. Van köztük olyan, aki éppen sokéves börtönbüntetését tölti egy amerikai cellában, de olyan is, aki megmaradt etikus hekkernek, és nagyvállalatok számítógépes védelmi rendszerének kidolgozásában segít. Turovszkij könyve azt igyekszik megértetni velünk, hogy a számítógép és az okostelefon nem a barátunk – inkább a leggyengébb láncszemei személyes adataink védelmének.

Az orosz hekkerek történetét bemutató munkájában a szerző nemcsak az első orosz informatikai kalózok viselkedés-lélektanát, hanem a mai Oroszország kiberbűnözőinek és a velük szembeszállóknak a motivációit is tanulmányozza. Turovszkij könyvéből az is kiderül, vajon miért éppen a szabaddá váló kilencvenes években jelentek meg és váltak fogalommá az orosz hekkerek.
Előrendelhető itt.

Nagy Ádám, Trencsényi László, Veszprémi Attila: A Pál utcai küldetés
Mentsük meg Ernőt!

Szerezzük vissza a Pál utcaiak zászlaját! Óvjuk meg a grundot! És mindenekelőtt: Mentsük meg Ernőt!

Itt Te alakítod a történetet, Te választhatod meg az utad. Ebben az interaktív történetben Te döntheted el:

ELMÉSZ-E A FÜVÉSZKERTBE?
HA ELMÉSZ, EGYEDÜL TESZED-E, VAGY CSAPATBAN?
AKARSZ-E A PÁL UTCAIAK VEZÉRE LENNI?
ÁTÁLLSZ-E A VÖRÖSINGESEKHEZ? VAGY MÉGIS INKÁBB MARADSZ A GRUND VÉDŐJE?
ÉLETED ÁLDOZOD-E A GRUNDÉRT?
MI ÉPÜLJÖN A GRUND HELYÉN?
NETÁN CSAK NEKIINDULNÁL A 120 ÉVVEL EZELŐTTI BUDAPEST UTCÁINAK – ÚJ GONDOLATOKRA, ÚJ TALÁLKOZÁSOKRA SZÁMÍTVA?

A Molnár Ferenc regénye nyomán készült interaktív történetben minden jelentős fordulópontnál döntés előtt állsz, és ez a döntés határozza meg, melyik oldalon folytatod az olvasást. Hogy ne keveredj el, ajándékba adunk két könyvjelzőt, amelyeket a könyv oldalhajtásából téphetsz le. A játékban segítségedre van három térképés egy minilexikon, a Pufipédia is.

„Tanulságos átélni, hogy te hozod a döntéseket – de a következmények között már nem válogathatsz. Már a második változat „összerakásánál” verejtékezve rágtam a körmöm egy-egy szorult helyzetben.” (Arató Hanna)

Először kételkedtem az ötletben, de lányom (13), a fenti sorok szerzője meggyőzött. (Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke)
Előrendelhető itt.

Jonas Jonasson: Édes a Bosszú Részvénytársaság
Fordította: Kúnos László

Jonas Jonasson új regényében egy kreatív svéd reklámszakember cége, az Édes a Bosszú Rt. különféle sérelmektől szenvedő ügyfelei bosszúállását vállalja – a törvényesség határain belül.

Egy fiatal fehér nő és egy fekete fiú a cégtulajdonos segítségével szeretne bosszút állni az életüket tönkretevő, gátlástalan neonáci műkereskedőn. De ahogy megszokhattuk már a svéd író történeteiben, ez nem olyan egyszerű. A jonassoni fordulatokban gazdag cselekmény fontos szereplője még egy afrikai javas ember, továbbá Irma Stern, a világhírű dél-afrikai festőművésznő és egy nyugdíjazás előtt álló rendőrnyomozó. A szerző humora Kúnos László sziporkázó fordításában ezúttal is ellenállhatatlan, világszemlélete fájdalmasan aktuális és lényeglátó.
Előrendelhető itt.

Jodi Picoult: A két út könyve
Fordította: Novák Petra

A döntéseink időnként meglepő utakra terelnek.

Dawn mindent tud a halálról – legalábbis ebben a hitben él. Hospice-dúlaként segíti a betegeit, hogy helyrehozzák a múlt hibáit és befejezzék félbemaradt dolgaikat, hogy megbékélve léphessenek át a túlvilágba.
Amikor azonban Dawn repülőgépe zuhanni kezd, és úgy hiszi, már csak pillanatok vannak hátra az életéből, maga is megdöbben, hogy nem a férje jut eszébe, hanem másvalaki. Egykori egyiptológus kollégája, Wyatt Armstrong régész.

A szerencsés kimenetelű repülőgép-katasztrófa után Dawn úgy dönt, visszamegy Egyiptomba, a régészeti ásatáshoz, és megkeresi hajdani szerelmét, Wyattet, sőt, folytatja a túlvilágra vezető út első ismert térképének, a Két út könyvének kutatását.
A könyv fejezeteiben Dawn két lehetséges jövője bontakozik ki egymás mellett, és mindkét jövőképben feltárulnak a rég eltemetett titkok és kételyek.

Mi alakítjuk a választásainkat, vagy a választásaink alakítanak bennünket?
Kik lennénk most, ha másként alakult volna az életünk?
Előrendelhető itt.

Pataki Éva: Nagymama vesztegzár alatt
A változás regénye

„– Tudod, olyan ez, mintha már odafentről nézném a gyerekeket, amikor a monitoron bámulom őket – mondta a telefonba a fiam felőli nagymama társam a karantén sokadik hetében, és éppígy éreztem én is. Pedig nagyon is éltünk, és nem győztünk csodálkozni azon, hogy a gyerekeink és az unokáink remekül vannak, nélkülünk is életképesek. Eddig nem erről volt szó.”

Az első két Nagymama-könyvben (Nőből is megárt a nagymama, …és megint nagymama) megismert főhőssel nemcsak az történik, hogy az Unoka immár kamaszkorba lépett – a kisebbek is cseperednek, továbbá az évek fölötte sem szálltak el nyomtalanul, ráadásul a férje a nyugdíjas élettel ismerkedik, a kutyája matuzsálemi korban jár, s ha mindez nem lenne elég, ő maga is karanténba szorul, ahogy az egész ország. Hogy lehet ezt átélni, túlélni és mindeközben megőrizni a józan észt és a humort? Ennek az elbeszélésére tesz kísérletet Pataki Éva sorozatának harmadik része, a Nagymama vesztegzár alatt.
Előrendelhető itt.

Klausz Melinda: A közösségi média nagykönyve – bővített kiadás
Hogyan vidd sikerre a céged és önmagad

Ma már szinte nincs is olyan beszélgetés, amelyben ne említenék meg a Facebook, Instagram, YouTube vagy éppen a lájkolni szavakat. A közösségi média felülete olyannyira mindennapjaink részét képezi, hogy ezen beszélgetünk ismerőseinkkel, nézünk filmeket vagy éppen olvasunk híreket. Mindennapjaink mellett ezek a felületek a vásárlási szokásainkat is befolyásolják, vállalkozóként, cégként azonban nem minden esetben a leghatékonyabb módon vagyunk rajtuk jelen.
Közösségi média nagykönyve éppen ezért esettanulmányokon és feladatokon keresztül bevezet a közösségi média minden aktuális kérdéskörébe, az oldalak kiválasztásától a trollok és influencerek kezelésén át a nyereményjátékokig.

Klausz Melinda 2007 óta foglalkozik közösségimédia-marketinggel, 2008 óta blogol, élete első Facebook-hirdetését 2009-ben hozta létre. Cégét, a Klausz Social Groupot a Magyar Marketing Szövetség hat KKV-Marketing Gyémánt-, a turizmus szakma 5 díjjal tüntette ki, míg 2019-ben elhozták a Kreatív Influ’ Aranyát, illetve az Internet Hungary egyik fődíját is a közösségimédia-marketinget érintő megoldásaik, eseménykommunikációik és influencerkampányuk miatt.

A 2016-ban megjelent könyv bővített, aktualizált kiadása kerül most az olvasók kezébe.
Előrendelhető itt.

Tom Phillips: A világ hülyéi 
Hogyan cseszett el mindig mindent az emberiség
Fordította: Merényi Ágnes


A modern ember hatalmas eredményeket ért el a legutóbbi hetvenezer évben, amióta a Földön él. Művészet, tudomány, kultúra, kereskedelem – az evolúciós tápláléklánc igazi győztesei vagyunk. Ám nem mindig volt könnyű a menet, és néha – tényleg csak párszor – sikerült úgy istenigazából elcsesznünk.
Történelmet, tudományt, politikát és popkultúrát egybegyúrva izgalmas eszmefuttatásokat olvashatunk az emberiség legdicsőbb és legsötétebb pillanatairól. Például Lucyről, legelső ősünkről, aki egy fáról lezuhanva halhatott meg. Vagy Ming Cseng-tö császárról, aki a lámpásfesztivál idején a palotában raktározta a puskaporkészletét. Vagy éppen egy bizonyos osztrák hadseregről, amelyik egy részeges éjjelen önmagát bírta megtámadni.
A világ hülyéi atyaian emlékeztet bennünket arra, hogy a legapróbb hiba is képes változtatni a civilizáció menetén. 

Tom Phillips újságíró, a Full Facttény feltáró, független, civil portál szerkesztője az Egyesült Királyságban. Korábban a BuzzFeed UK vezetőszerkesztője és riportere volt, és dolgozott különböző hírportálok, tévécsatornák szerkesztőjeként. A világ hülyéi az első könyve.
Előrendelhető itt.

Molnár Ferenc: Egyetlenegy asszony
Ismeretlen kisregények

Századfordulós-századelős Monarchia-hangulat lengi át ezeket az alig ismert Molnár-regényeket, amelyek ugyan önálló művek, de összeköti őket a szerelem témája.

Élettapasztalat és félreértés, atyai szigor és lázadás, rózsaszín leányálom és gaz csábítás, éretlen férfi és tapasztalt hölgy, hozományvadász és hozományt hazudó, szerelem és álszerelem, házasok és szeretők, cédák és huszárok… Molnár mindent tud az emberi kapcsolatokról, a viszonyokról, és valósággal belelát a női lélek rejtelmeibe (némileg férfitársaiéba is) és a kapcsolatok hűs-izzó kettősségébe.

Az eredetileg lapokban publikált regények először jelennek meg kötetben.

Ők csak csalásokon és botlásokon át szerethetik egymást, titokban, bűnben lehetnek egymáséi, hogy soha semmit se vethessen egyik a másiknak a szemére.
Előrendelhető itt.

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.