8 dolog, amit a gyermekünknek adhatunk, hogy boldogabb és teljesebb felnőtté váljon

„Az egyik legszerencsésebb dolog, ami az életben megtörténhet veled, szerintem az, ha boldog a gyermekkorod.” – mondta Agatha Christie. És ez nem áll messze az igazságtól. Valójában, ha van valami, amire egész életünkben emlékszünk (még akkor is, ha nagyon megöregszünk és feledékenyek leszünk), azok a gyerekkori emlékeink.

Ezért nagyon fontos, hogy gyermekeinknek jó gyermekkori emlékeket biztosítsunk. Nem feltétlenül játékokat, értékeket, hanem boldog pillanatokat, amire egész életükben emlékezhetnek.

Íme 8 olyan dolog, amit megtehetünk gyermekünk boldogabb és teljesebb életéért:

Adhatunk játékidőt

A játék a gyermekek természetében van, és gyermekkorban a legfontosabb. Sok tudnivalót, készséget, a mindennapi életben fontos dolgokat tanulnak meg a gyerekek a játék közben – különösen akkor, ha más gyerekekkel játszanak. Nagyon fontos feladatunk szülőként, hogy elég játékidőt biztosítsunk a gyerekünknek. Játszhat egyedül, velünk, de nagyon jó az is, ha a hasonló korú gyerekekkel tölt időt.

Taníthatunk felelősséget

A szülők gyakran úgy gondolják, hogy a gyerekek nem képesek felelősséget vállalni, de ez tévedés. Ha a maguk szintjén is, de képesek rá – ha hagyjuk. A felelősségtudat megtanítja őket arra, hogy saját kezükbe vegyék a dolgokat, és kreativitásukat használják az akadályok leküzdésére.

Értékelhetjük az erőfeszítést

Sokat tehetünk gyermekünkért, ha egy elvégzett feladat kapcsán a befektetett munkát is észrevesszük és értékeljük. Fontos, hogy dicsérjük meg az eredményt, de ugyanúgy dicsérni kell az erőfeszítést is. Nem szabad a teljesítmény nyomását a gyermekre helyeznünk. Ha így teszünk, megtanulja, hogy nem csak az eredmény fontos, de a kitartó munka is.

Engedhetjük kockáztatni

A kockázatvállalás azt jelenti, hogy megtanulunk minden akadályt leküzdeni, ezért erre az élményre minden gyermeknek nagy szüksége van. Hagynunk kell, hogy a gyermekünk kockáztasson, meg kell tanulnia megbirkózni a nehézségekkel, és az út során rugalmasságot és érettséget kell szereznie.

Persze ez szülőként nagyon nehéz. De ha figyeljük gyermekünk minden mozdulatát, és kijavítjuk minden hibáját, mielőtt képes lesz megérteni a leckét, akkor nem lesz képes szembenézni a világgal, és a benne rejlő nehézségekkel.

Nem hasonlítgatjuk másokhoz

Nincs két egyforma ember a világon, mindenki egyedi. Ahogy Einstein mondta: ,,Mindenki egy zseni. De ha egy halat az alapján ítélünk meg, hogy milyen jól tud fára mászni, egész életét úgy fogja leélni, hogy ostobának hiszi magát.” Az ambíció egy dolog, de gyermekünket más gyerekekkel összehasonlítani teljesen helytelen.

Hasonlítgatás helyett a mi dolgunk az, hogy növeljük gyermekünk önbizalmát és önbecsülését.

 Semmiképp ne romboljuk le más gyerekek sikereinek dicséretével.

Megtaníthatjuk arra, hogy minden érzelem fontos

Nem igaz, hogy a „fiúk nem sírnak” és a többi hasonló sztereotip elképzelés az érzelmekről is butaság. Minden érzelem fontos, és nekünk el kell ismernünk gyermekünk érzelmeit, és meg kell tanítanunk arra, hogy ő is el tudja fogadni őket.

Az érzelmek felismerése és elfogadása megnövekedett érzelmi intelligenciához vezet. A legfontosabb dolog, amit meg kell tanítanunk a gyermekünknek, hogy az érzelmek fontosak, és nem szabad szégyellni őket.

Mutathatunk érzelmeket

A gyerekekre hatással vannak szüleik érzelmei, a jók és a rosszak, az öröm és a bánat egyaránt. A mi dolgunk megmutatni, hogy igenis lehet boldognak lenni. ugyanakkor sírnunk is szabad. A gyerekeknek meg kell érteniük, hogy a bánat a mindennapok része, és a szüleik is lehetnek boldogtalanok is.

Élményeket adhatunk ajándékok helyett

Könnyű megajándékozni gyermekünket a legújabb szerkentyűkkel és játékokkal, de ez az egyik legrosszabb lecke, amit megtaníthatunk. A dolgoknak ára van, az élményeknek pedig értéke, ami az utóbbit sokkal fontosabbá teszi.

Sőt, a tapasztalatok pozitívan befolyásolják az észlelés számos aspektusát, értékes leckéket adnak és sok boldog emlék generálható belőlük.

Az ilyen élményekhez pedig nem kell sok pénz – még egy vidám kirándulás a fagylaltozóba is olyan dolog, amit a gyermeked jobban értékel, mint ha olyan tárgyakkal halmozzuk el, amiből gyorsan kinő, és elfelejti.

Minden szülő a legjobbat akarja a gyermekének. Ezek a tippek mankót adhatnak a gyereknevelés viharaiban. Aztán csináljuk, ahogyan tőlünk telik, és reméljük, elég jó lesz.

Mother and daughter photo created by prostooleh – www.freepik.com

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.