Szerelemfüggő vagyok?

A szerelem csodálatos, és szerelmesnek lenni a világon az egyik legjobb dolog. De vajon lehet-e kóros? Függőséggé válhat-e a szerelem?

A szerelemfüggőség egy létező viselkedési minta, amikor a függőnek mindenáron szüksége van egy partnerre, akibe szinte abnormális módon szerelmes akar lenni. A szerelemfüggőséget a mindent átható és túlzott érdeklődés jellemzi, ami kontroll hiányához és egyéb negatív következményekhez vezet. Ilyenkor a szerelemfüggő minden más érdekéről lemond, viselkedése is megváltozik.

A szerelemfüggők egy része a friss szerelem mámorát akarja újra és újra érezni, míg más szerelemfüggők egy tartós kapcsolat biztonságát keresik megszállottan, és görcsösen kapaszkodnak a biztosba.

Sokan, tévesen, a kóros szerelmet más állapotokkal keverik össze, mint például a függő személyiségzavar vagy a borderline személyiségzavar; de ez téves, mert ezekben a rendellenességekben a diszfunkcionális viselkedés mintája nem korlátozódik csupán a romantikus szerelemre.

Bárki küzdhet szerelemfüggőséggel. Sokan a problémát a neveltetésre vezetik vissza.

Azok az emberek, akik hajlamosak függőséget tanúsítani, gyakran olyan otthonokból származnak, ahol az intimitás valamilyen módon eltorzult: vagy azért, mert a szeretetet és a vonzalmat nem mutatták ki semmilyen formában, vagy azért, mert túlzóan sokat kaptak a szülőktől. Ezekben az esetekben a később függővé válók összezavarodtak azzal kapcsolatban, hogy mit várhatnak el egy potenciális partnertől, és mit kell adniuk egy intim kapcsolatban.

A függőségek legtöbbször egy feldolgozatlan traumára vagy egy nem diagnosztizált viselkedési problémára reagálnak. Az emberek az egészségesen tanult készségeket olyasmivel helyettesítik, amitől azonnal jól érzik magukat – ide tartozik az étel, a munka és a szerelem.

A szerelemfüggőség jelei

Szerelem-azonnal
A szerelem első látásra létező dolog, és egyáltalán nem tekinthető kórosnak. Ám ha valaki villámgyorsan szerelmes lesz, majd ugyanilyen gyorsan másba lesz szerelmes, az már figyelmeztető jel.

Kapcsolatról kapcsolatra költözés
Hasonlóképpen annak az embernek az indítékain is érdemes elgondolkodni, aki gyorsan vált a kapcsolatok között. Ha valakit csak az intenzív szakasz érdekel, és belefárad a kapcsolatokba, miután a tűzijáték kiégett, az a szerelmi függőség jele lehet. Ennek az embernek csak a kapcsolat nászutas része érdekes, a tartós kapcsolatba nem fektet munkát.

Extrém hangulatingadozások
Bármilyen típusú függőség esetében jellemző a kontroll elvesztése, igaz ez a szerelemfüggőségre is. A szerelemfüggőséget szélsőséges csúcsok és mélypontok jellemzik.

Az identitás elvesztése
Az embernek általában van saját személyisége, önérzete, önbecsülése. Ám a szerelemfüggőnek mindezek csak egy kapcsolatban léteznek. Az identitása létezéséhez szüksége van valaki másra. Azt szereti, amit a másik, olyan, mint a másik.

Túlzott féltékenység
A szerelemfüggőségben szenvedő ember gyakran birtoklási hajlamokkal is rendelkezik. Meg akarja határozni a párjának, hogy kivel lehet, hova mehet, vagy mit tehet. Amikor a féltékenység irányítóvá válik, az a mérgező kapcsolat jele. Nem egészséges egyik félnek sem.

Hogyan lehet kezelni és legyőzni a szerelemfüggőséget?

Mint minden függőség esetében, az első lépés a beismerés. Ha ez megtörtént, érdemes terapeutához fordulni, még akkor is, ha a folyamat nehéz és hosszadalmas. A szerelemfüggőség gyakran átfedésben van más tapasztalatokkal, például traumával és bántalmazással, valamint egyéb problémákkal, mint a szexfüggőség vagy esetleg a kábítószer-használat, ami bonyolultabbá teszi a kezelést. Egy képzett, megfelelő terapeuta azonban segíthet feloldani az érzéseket, félelmeket és tapasztalatokat.

EZ IS ÉRDEKELHET:



 

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.