A péklány meséje

Hajnali 4 óra és sötétség. Az utcai lámpák homályában még nem kopognak a cipősarkak. Egy apró pékség egyik ablakán mégis fény gyúl. Egy lány kontyba csavarja a haját, feltűri az ingujját és kötényt köt a derekára. Ő a péklány.

A mozdulatai rutinosak, ahogy a lisztet a tálba önti. Apró lisztfelhő száll felfelé, ami máris teret enged a nyugalomnak a péklány lelkében. Sütésterápia a legjobb szó rá. Mert a sütés nem egyszerűen a szakmája. Sokkal több annál. A hobbija, a kikapcsolódása, a szenvedélye, a stresszoldása, az önkifejezése, a művészete, a menekülése, az életstílusa. Átjáró a képzelet birodalmába.

Ahogy feltöri a tojásokat és szétválasztja a fehérjét a sárgájától, emlékeket idéz. Olyanokat, mint hogy kisgyermekként mennyire csodálta a nagymamáját, hogy ezt meg tudja csinálni. Majd az öröm és félelem egyvelegét, amikor ő is engedélyt kapott a tojások feltöréséhez.

A cukor és a különböző édes fűszerezés illata. A fahéj összetéveszthetetlen aromája. Illatok, amelyek az otthon melegét és meghittségét hozzák. Amikor a szeretet testet ölt. A péklány így tudja megfogalmazni az érzést: mint a frissen sült pogácsa melegsége a lelkében.

Tésztát gyúr, dagaszt és nyújt. Leveszi a polcról a házi szilvalekvárt. A boldogság otthon készül. Hisz abban, hogy mindig időt kell szánni arra, ami boldoggá teszi a lelket.

Előmelegíti a sütőt, csigákat formáz, belerendezi őket a sütőformába és elégedettség tölti el. A szíve egy darabját is belecsempészte az alkotásba. Lesi a sütőben dagadó süteményhalmokat, élvezi a levegőben kavargó friss sütemény illatát.

Zörgő papírtasakba porciózza a csigákat, színes szalagot köt rájuk és egy-egy személyes üzenetet is ír a csomagolásra. Biciklire pattan, és a napfelkelte narancssárga színeiben, a kertek alatt tekerve egyik barátnője kapujára akasztja a szeretetcsomagot. A reggeli kávéhoz biztosan jól fog esni. Különben is az élet rövid! Együnk desszertet elsőként!

Van, akinek a péklány személyesen adja oda a finomságot. Fürkésző tekintettel lesi a kóstolás első falatját. Na, hogy sikerült? Ízlik? Kicsit belepirul a dicséretbe. Fülig ér a szája. Célba ért. Ott a jóllakott óvodás mosoly a másik arcán.

A péklány hisz a sütemény csodatevő képességében. Természetesen egy édesség nem megoldás semmilyen problémára, de igenis vallja, hogy jobbá teheti annak a napját, akinek készítette. Nem magától a cukorbombától fogja jobban érezni magát, hanem attól, amilyen üzenetet hordoz: gondoltam rád! Fontos vagy nekem! Szeretlek! Ez a péklány szuperképessége. Ha szeretettel figyel másokra, akkor ott, abban a pillanatban hitet tud adni a másik lelkének.

Hisz minden reggel, amikor kötényt köt, arra gondol, itt egy új nap és egy újabb lehetőség arra, hogy boldogabbá tegye valaki napját. Szeretne ő lenni az ok, aki mosolyt csal a másik arcára.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.