Hogyan kell kezelni az érzelmi elhanyagoltságot egy házasságban

Mindannyian ismerjük a ,,boldogan éltek, amíg meg nem haltak” fogalmát, de az igazság az, hogy az élet tele van hullámvölgyekkel, és bizony vannak napok, amikor csak várunk, kivárjuk, hogy végre vége legyen a rossznak.

Ám ha a rossz periódusok egyre hosszabbak, ha a napok hetekké majd hónapokká nőnek, az azt jelezheti, hogy valami nagyobb baj történik a kapcsolatban. Például érzelmileg elhanyagoltak vagyunk.

Mi az az érzelmi elhanyagoltság?
Az érzelmi elhanyagoltságot az jellemzi, hogy a párkapcsolaton belül az egyik fél nem foglalkozik a másikkal. Ilyenkor nincs érzelmi támogatás, és a szükségletek kielégítése sem valósul meg. Tulajdonképpen ilyenkor az egyik fél ragaszkodását és/vagy érzelmi szükségleteit a másik figyelmen kívül hagyja. Ez hosszú távon tönkre teheti a kapcsolatot, és érzelmileg teljesen elválaszthatja a párt, hiszen érzelmileg nem érezheti magát biztonságban az, akit elhanyagolnak.

Érdekes, hogy az áldozatnak általában csak homályos érzése van arról, hogy valami nincs rendben, de döntő bizonyítékkal nem tudja alátámasztani a rossz érzést.

Végül a legtöbb ember benne marad az ilyen típusú kapcsolatban, akkor is, ha nem működik.

Az érzelmi elhanyagoltság jelei

Bár nehéz azonosítani az érzelmi elhanyagoltságot, vannak olyan árulkodó jelek, amik segíthetnek felismerni. 
– Ha valaki úgy érzi, egyedül van a kapcsolatában,
– ha többször és szívesebben van egyedül, mint a párjával,
– ha nem is tudja igazán, mit akar tőle a párja,
– ha nem lehet önmaga,
– ha folyamatosan figyelmen kívül hagyja vagy elnyomja érzéseit és
– a fizikai intimitás is hiányzik a kapcsolatból, ezek az érzelmi elhanyagoltság jelei lehetnek.

Hogyan lehet megbirkózni ezzel?

Mint a legtöbb probléma esetében, sem a panaszkodás sem az elhallgatás nem old meg semmit; az elkötelezett párok esetében a közös megoldás a kulcsa annak, hogy túl tudjanak lépni a helyzeten. Ami fontos:

Ne legyünk áldozatok
Bár a partner viselkedése bántó lehet, fontos, hogy ne játsszuk ki az áldozatkártyát. Fontos beszélni a partnerrel és tudatni vele, mi a gond, de ugyanolyan fontos, hogy ne ismételjük meg újra és újra ugyanazokat a dolgokat. A kezdeti beszélgetés szólhat a sérelmekről, ám a többi jobb, ha arra összpontosít, hogyan lehet megoldani a problémát.

Vizsgáljuk meg a mögöttes okokat
Fontos, hogy szánjunk időt arra, hogy kiderítsük, mi vezetett a problémához. Mindig jelen volt az elhanyagoló viselkedés, vagy kiváltotta valami? Ha az utóbbi, azt könnyebb orvosolni.

Legyünk kezdeményezők, ne hallgassunk
Bármilyen is a kapcsolat, mindig két ember kell hozzá, és bár az elhanyagoló a partner, nem jó ötlet csak hátra dőlni és kivárni. Ne feledjük, hogy az emberek néha nem ismerik fel saját viselkedésüket. Tehát, ha partnerünk nem veszi észre, hogy elhanyagoló vagy bántó a viselkedése, és nem szólunk, nem fog változtatni, mert észre sem veszi magát.

Próbáljunk megoldást találni
Bár csábító azt gondolni, hogy a felelősség kizárólag a másikat terheli a hibák kijavításában, ne feledjük, hogy a kapcsolatok nem egyoldalúak. Ha akarjuk a kapcsolatot, akkor el kell kezdeni gondolkodni azon, hogyan tudunk közösen javítani rajta. Bármilyen nehéz is, fontos, hogy mindkét fél fektessen energiát a problémák orvoslásába. Fontos, hogy pozitív hangulatú legyen a beszélgetés. 

A dühös szavak, a vádaskodások és az ujjal mutogatások soha nem segítenek.

Töltsünk a párunkkal több minőségi időt
Bár több időt tölteni egy érzelmileg elhanyagoló partnerrel, ellentmondásosnak tűnik, néha a kapcsolatnak éppen erre van szüksége. Ha egy kicsit eltávolodunk a mindennapi élet, a munka és más követelmények által okozott stressztől, az mindenkinek adhat egy kis levegőt. „Zaj” hiányában nagyon sok időt tölthet két ember egymásra összpontosítva. Ki tudja, lehet, hogy éppen erre van szükség.

Ha kell, kérjünk segítséget szakembertől
Az érzelmi elhanyagolás egy házasságban olyan kérdés, amit hihetetlenül nehéz egyedül megoldani, ezért egy jó terapeuta végtelenül hasznos lehet. Egy képzett szakember megkönnyítheti az építő jellegű beszélgetéseket, segíthet, teret adhat mindkét fél érzéseinek kifejezésére.  Ezenkívül a terapeuta elfogulatlan harmadik fél, aki képes azonosítani az érzelmi elhanyagoltságot. A semleges harmadik féltől származó kritikát a partner valószínűleg jobban meghallja és jóváteszi. 

Minden próbálkozáshoz, minden változáshoz kell idő, de érdemes próbálkozni. Sokkal inkább, mint csendesen szenvedni egy rossz kapcsolatban.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.