A Balatont nem lehet félig megélni

Tavaly már megmutattam nektek a Balaton egy szegletét az én szememmel, mivel idén újra ott töltöttem a szabadság egy részét, gondoltam, tapasztalataimat idén is megmutatom.

Aki a magyar tengert szereti, az tipikusan az az ember, aki egész évben a nyarat várja. És aki a balatoni nyaralást várja, az tudja, hogy a Balatont nem lehet csak félig megélni!

Hasítsunk ki egy karéjt a tóból és lássuk, hogy mivel tud elkápráztatni minket az ÉK-i part!

Természetesen idén is megcsodáltuk a panorámát Balatonakarattyán a Kisfaludy sétányról, de erről már írtam korábban, így csak annyit mondok, nem szabad kihagyni az élményt! Irány tovább:

Szent György hegy

Az aktív pihenésre vágyók számára tökéletes választás ez a túraútvonal. Mint minden más kalandozás, itt is több kiindulási pont létezik. Egy kényelmes megoldás, ha autónkat Kisapátiban a temetőnél hagyjuk és innen indulunk neki. Első megállóként megtekinthetjük a Szent Kereszt kápolnát, majd elérjük a Kaán Károly kulcsos- és turistaházat.

A Tapolcai medencében található 415 méter magas tanúhegy bazaltoszlopairól híres. Ezek az orgonasíphoz hasonlítható képződmények 30 m magasak és 1,5 m szélességűek. Ezért is kapták a bazaltorgonák elnevezést. Ezek az óriások kísérnek minket az útvonal egy részén.

A bazaltorgonák mellett geológiai látványosság a Sárkány-barlang. Nevéhez legenda fűződik. Maga a barlang egy természetes, bazaltrétegek között kialalkult üreg. Nyáron hűvös, télen melegebb, páradús levegőt “lehel”. A jelenséget egyértelműen a hegy gyomrában fészkelő sárkánynak tulajdonították, innen a barlang elnevezése.

A szomszédos Badacsonyhoz hasonlóan a hegy aljában szőlőlugasok vannak. Maga a túraútvonal 5,5 km hosszú, 300 m szintkülönbségű, nyugodt és vadregényes. A Szent György hegyre felérve pedig a Balaton-felvidék egyik legszebb panorámája tárul elénk a tanúhegyekkel és természetesen a Balatonnal.

Badacsony, Bujdosók lépcsője, a Tördemicei kilátó és a Kisfaludy kilátó

A Balaton északi partjának talán a legjellegzetesebb vulkanikus tanúhegye a Badacsony. Számtalan túrázási lehetőség adódik a kalandvágyóknak. Az egyik ilyen híres szakasz a Bujdosók lépcsője, amely természetes, megmunkálatlan bazaltkockákból áll. 454 lépcsőfok felfelé és a szívdobogás garantált. Persze pánikra semmi ok, szakaszonként pihenőhelyek vannak kialakítva, ahol kifújhatjuk magunkat és meghúzhatjuk a kulacsunkat.

A lépcső tetején egy pár méteres ösvényen végighaladva már meg is érkezünk a tördemici kilátóhelyig, ahol Szigliget és a Szent-György hegy felé láthatunk el.

A túraútvonal le és fel hullámozva halad az árnyas és hűvös bükkerdőben, melynek végén található a 438 m magasan emelkedő kilátótorony, a Kisfaludy kilátó. Az acélszerkezetet borovifenyőből készült borítás takarja, belül pedig spirállépcsőn juthatunk fel.

A háromemeletes kilátóra felmászva újabb pazar panoráma tárul elénk. A Balaton egy újabb arcát mutatja meg, amelyet körpanoráma formájában élvezhetünk.

Badacsony, Rózsakő

Egy rövidebb, de viszonylag meredek kaptatón kell felkapaszkodni a legendás Rózsa-kőhöz. Ez a bazaltszikla a szerelmes párok zarándokhelye. Ha a fiatal pár leül a kőre háttal a Balatonnak, még abban az évben összeházasodnak. Viszont ha a Balaton panorámáját szeretnék nézni, akkor a napfelkeltét kell megtekinteni az esküvőhöz.

A Rózsakő mellett egy rövidke sétány halad. A padokon megpihenve csodálhatjuk a Balaton folyton változó színét és a szőlőlugasok kavalkádját.

Örvényes

Ha nem vágyunk másra, csak pár négyzetméter zöld területre és a Balaton frissítő vizére, akkor a szabadstrandok is elegendőek egy csobbanáshoz.

Az északi partszakaszon igen kevés ingyenes strand található napjainkban, mégis hoztunk egy ajánlót. Örvényes strandja szabadstrand. Ettől függetlenül a part szépen kiépített és minden adott, ami a balatoni strand hangulatához kell: lángos, palacsinta, vízijármű bérlési lehetőség, gyerekzsivaj és a naptej illata a levegőben. Lebegő stégeken lehet napozni és jó néhány fa alatt találunk árnyékot, ha inkább arra vágyunk.

Fotó: Örvényes Beach/Facebook

Ha egy kis olvasmánnyal kapcsolódnánk ki, akkor a Poket automatákból elérhető a Balaton témában összeszedett versek és novellák gyűjteménye a Kisded tenger. Hol máshol kellene elolvasni, mint egy kőre leülve a vízen ringatozó hattyúk társaságában.

És akkor együnk egy falatot…

Balatonfüred gasztro

A rengeteg séta, túra, fürdőzés vagy éppen biciklizés után vágyunk valami igazán finom falatra. Jöjjön egy kis gyűjtemény a különleges ízekből, hangulatos helyszínekből és meghökkentő újdonságokból.

Füredi fagyizó

Egy fagylaltot bármikor, bármilyen körülmények között el tudunk majszolni. Viszont ha valami igazán különlegesre vágyunk, akkor érdemes felkeresnünk a Balaton egyik legjobb fagyizóját. A helyszín pedig balatonfüred Zákonyi Ferenc sétányán található.

Eltéveszteni nem lehet, hiszen folyamatos kígyózó sorokban állnak az emberek, hogy tőlük vásároljanak. A bőség zavara és a különleges ízek sokasága jellemzi a minőségi fagyikat, köztük több díjnyertes ízzel. A fantázianevek és a különleges ízkombinációk csalogatják a vendégeket. Egy egyszerű epertől indulva eljuthatunk a marcipános homoktövis adta ízélményig. Meg akarjuk majd kóstolni a fügés mascarponet és a törökmézes vaníliát. Másnap visszatérünk, hogy utána járjunk, hogy milyen ízt is takar a tihanyi visszhang vagy éppen a rózsás málna. A tulajdonosok pedig télen ötletelnek, tavasszal kísérleteznek, nyáron pedig megvalósítják az új ízeket, hogy mindig legyen okunk a visszatérésre.

BazsaLicom

A Blaha Lujza utca hangulatos, macskaköves sétálóutcája ad otthont a BazsaLicom bisztrónak. A helyet a mediterrán könnyedség, az olasz életérzés és a gasztronómia szeretete jellemzi. Választékuk krémlevesekből, tésztákból és street food-okból áll.

Egy kis érdekesség: bár a bisztró elnevezése önmagában is gasztro jellegre utal, ennél sokkal csavarosabb szójáték. A két alapító tag, Balázs és Lilla nevének mozaikja, amely azt a tényt is rejti, hogy néhány évet Olaszországban éltek. A mediterrán országban ettek, ittak, utaztak és legfőképpen inspirálódtak.

Kezdetben egy büfékisbuszt üzemeltettek, majd úgy döntöttek, hogy Balatonfüreden horgonyoznak le.

Péklány

A Péklány egy családi kézműves pékség Balatonfüred szívében, ahol csak egyetlen adalékot használnak a péksüteményekhez, ami nem más, mint a szeretet. A vendégekkel is valóban családias a kapcsolat. A bámészkodókhoz még az üzletből is kijönnek, hogy megkérdezzék, segíthetnek-e.

A helyről elmondható, hogy gyermekbarát, bringabarát és kutyabarát hely. Ezen felül környezettudatos is. Ami pedig csak hab a tortán, hogy elcsábít, esélyünk sincs ellenállni! Ez a hely egy egynyári kaland, merjünk betérni és elcsábulni.

Aki szereti a magyar tengert, az tudja, hogy a balatoni nyaralás alkalmával meg kellene állítani az időt, mert képes egy pokrócra zsúfolódni mellénk a boldogság és nem akarjuk, hogy véget érjen. Vágjatok bele Ti is ebbe az egynyári kalandba!

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.