Világítótorony, Messzelátó és egy pillantás a Tihanyi-félsziget felett – A Balaton keleti medencéjének panorámapontjait hoztuk el

A Balaton, a magyar tenger sokak számára a végtelen pancsolás és strandolás fellegvára, pedig a part számtalan látnivalóval is büszkélkedik, amiket igazán kár kihagyni, ha valaki néhány napot a környéken tölt.

A tó északi és déli oldala is rendelkezik számtalan turistacsalogató kilátóponttal, ahonnan megcsodálható a Balaton víztükre és a környék páratlan szépsége.

Mi most az északi parton fedeztünk fel néhány meseszép kilátót. Ellátogattunk Balatonvilágos mini világítótornyához, a Panoráma-kilátóhoz, majd folytattuk utunkat Balatonalmádi messzelátójához, végül pedig a csopaki Csákány-hegyre is felmásztunk, hogy áttekinthessünk a Tihanyi-félsziget felett.

Tartsatok velünk!

Balatonvilágos – Panoráma-kilátó


A balatonvilágosi Panoráma-kilátó nem egy hagyományos kilátó. A kék-fehér csíkos mini világítótorony csak egy hangulatos jelképe a helynek, más funkciója nincs. A sokak által csak aligai magaspartként ismert hely egy hosszú sétány, ahol a löszfal peremén állva a Balaton keleti medencéje terül el a lábunk alatt. A Csók István sétány nevét a festőművészről kapta, hiszen az alkotó festményeiben és életében visszatérő és ihletet adó hely volt ez a partszakasz.

A terület a biciklisek körében jól ismert, hiszen a Balatoni Bringakörút is itt halad át. A kerékpárosokat itt pihenőhely és ivókút várja.


A sétányon végighaladva padokon is meg lehet pihenni és csak élvezni a panorámát. A 2000-ben készült, a Szent Koronát ábrázoló emlékmű megtekintése is megér egy kis gyaloglást.

Egy ilyen lélegzetelállító hely otthont adhat egy kis romantikának is – kedvelt randihelyszín a szerelem megpecsételésére. Itt található ugyanis egy fehér híd, a szerelmesek hídja. Egyre többen hagynak itt szerelemlakatot. A híd felirata is az örök szerelmet hirdeti: “az itt megfogant szerelem múlhatatlan”.

Bátran mondhatjuk, hogy az egyik leggyönyörűbb kilátás innen nyílik a magyar tengerre!

Balatonalmádi – Óvári Messzelátó

Az Óvári Messzelátó, Balatonalmádi jelképe, autóval, biciklivel és gyalogosan is megközelíthető.

Autós parkolóként érdemes a Vöröskő hídnál megállni, és az ott található gőzmozdonyt is meglesni, ami a korábban műkődő Veszprém-Balatonalmádi vasútvonalnak állít emléket. Ugyanezt a szakaszt bicikliútvonal is összeköti, így a bringásoknak is remek pihenőhely a vonat árnyéka, egy kis kitérővel pedig megcsodálható a messzelátó és a balatoni panoráma. Gyalogosan a Vörös Homokkő tanösvényen teljesíthető a táv, ami Balatonalmádi központjából indul.


A messzelátó elnevezés kicsit megtévesztő, hiszen akár egy távcsövet is elképzelhetünk, ha halljuk. A valóságban azonban egy csodás kilátóterasz vöröskő talapzaton, gerendavázzal és cseréptetővel. Korábban Wesselényi kilátóként volt ismert, mostani nevét pedig dr. Óvári Ferenc ügyvédről, országgyűlési képviselőről (1858-1938) kapta, akinek nagy szerepe volt mind a kilátó megépítésében, mint a vasúthálózat kialakításában.


A kilátás központjában a Fűzfői Öböl áll, de tiszta időben egészen a Vértes hegységben lévő Csókakő váráig is elláthatunk. A panorámakörképben Almádi ősi városrészére, Vörösberényre is ráláthatunk jellegzetes templomtornyaival. Jobbra a balatonkenesei magaspart, majd Külső-Somogy pannon dobjai láthatók. A Fűzfői Öböl mögött a Papvásár-hegy, a berhidai Jákó-hegy, nyugat felé pedig a Vár-hegy, a Vörös-hegy és a Csere-hegy látszik.


Csopak – Csákányhegyi-kilátó

A Csákány-hegy Csopakot északról határolja, ennek szívében, 327 méter magasan áll a kilátó. Endrődi Sándor-kilátóként is ismert a maga 18,5 méteres magasságával és 11,52 méteren található járószintjével.

A kilátóhoz biciklivel a panorámaösvényen lehet feljutni, a gyalogosok pedig egy vadregényes séta keretében az erdős emelkedőn juthatnak leghamarabb a hegytetőre. Persze a gyalogos séta a hosszabb kerékpárútvonalon is lehetséges.


Csopak települését sajnos nem látni a kilátóból, ugyanis a hegy pont eltakarja, de a vidékre jellemző cseres-tölgyesek lombkoronáján elidőzhet a szemünk. A Tihanyi-félszigetre eső páratlan panoráma is varázslatos. Nincs is másik kilátópont a Balatonnál, ahol átláthatunk a félsziget felett.


A Balaton keleti medencéje jól belátható: Alsóörs és Felsőörs házai, Balatonfüred lakóépületei a lábunk előtt terülnek el. Nyugatra a Csákány-hegynél kisebb vonulatok hullámzásában gyönyörködhetünk, északon pedig a Veszprém-Nagyvázsonyi-medence erdőssége, kissé távolabb pedig a Bakony vonulatai gyönyörködtetnek.


Reméljük, mindenkinek megjött a kedve az aktív kikapcsolódáshoz. Jó túrázást kívánunk!

nyitókép és minden fotó: Kirizs Kornélia

Ha tetszett a cikk, támogatásoddal kifejezheted tetszésed, és segítheted munkánkat.
KATTINTS IDE!
Köszönjük!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.