Hogyan maxoljunk ki egy hétvégét a Balatonon? – Programajánló aktív pihenésre vágyóknak

Balaton, 32 fok és strandolás. Tökéletes nyári lazulós program, de mi van akkor, ha valami többre és kalandosabbra vágyunk? Ha a pihenés nekünk az aktív pihenést jelenti? Ha felfedezők vagyunk és szeretnénk megismerni az adott hely különlegességeit, netán a turisták előtt kevésbé ismert kincseit?

A Balaton ÉK-i részéből vágtunk egy szeletet és hoztunk tippeket, hogy milyen érdekes látnivalókba érdemes “belebotlani”.

Balatonakarattya, Kisfaludy sétány

Fotó: Kirizs Kornélia

Ez a sétány a Balaton legszebb sétálóutcájaként van jegyezve. Balatonakarattya magaspartjának mesés kilátást nyújtó korzója a Kisfaludy sétány. Különösen tiszta időben nemcsak Tihanyig láthatunk el, hanem halványan egészen Badacsonyig. A tó színe szinte percenként változó, elmondhatatlan változatosságú szín- és hangulatvilágban játszik. Zöld, kék, türkiz, szürke, lilás víztükör, amely hol tükörsima, hol fodrozott és hullámzó, hol pedig haragos arcot mutat. Pihenjünk meg az egyik padon és hódoljunk elnémulva a természet pompás varázslata előtt.

Fotó: Kirizs Kornélia

Balatonfüred, Jókai kilátó

Fotó: Kirizs Kornélia

Egy délelőttöt felölelő, aktív túrázási lehetőség.

Izzadságcseppes homlok, feszülő comb és aktívabb szívdobogás, de a lélegzetelállító látvány abszolút kárpótol. A legoptimálisabb egy körtúrát tenni, amelynek első állomása a Tamás hegyi kilátó. Innen a kék csíkos túraútvonal visz fel a Jókai kilátóhoz, amely egyben tanösvény is. A panorámakilátás megcsodálása után pedig a zöld háromszöges útvonalat követve visszaereszkedünk a dombról és a Lóczy barlangnál ér véget az utunk. A barlang megtekintése egy kis hűsölést is nyújt a túra után.

Fotó: Kirizs Kornélia

Ízkavalkád

Ennyi séta, mozgás és kaland után jogosan követelhetünk valami finomságot a pocakunkba. Ha elhagyjuk a parti vendéglátóhelyek kavalkádját és bemerészkedünk Balatonfüred vasúton túli városrészébe is, akkor Árpi bácsi házi rétesezője a tökéletes választás. Az üzlet igen szerény, nem hivalkodó utcafronttal rendelkezik, viszont a rétesek mennyországát rejti a hely. A klasszikus túrós, meggyes, almás és káposztás variácókon túl különleges variációkkal is találkozhatunk: málnás-túrós, rizses-csokis, szilvás-mákos vagy éppen zöldséges-füstölt sajtos.

Fotó: Kirizs Kornélia

A probléma csak az, hogy bár minden frissen készül, roppant mód gyorsan fogynak a rétesek. Tálcaszám viszik a rutinos emberek, így igazi kincsvadászat, hiszen sosem tudod, hogy milyen ízt tudsz megkaparintani. Aki szemfüles, az nyitásra már az ajtóban várja a rétesét. Érdekesség, hogy Árpi “bácsi” egyáltalán nem öreg. A bácsi elnevezést azért rakta az üzlet nevébe, mert hosszú távra tervez, és így 20 év múlva nem kell azzal foglalkoznia, hogy lecserélje a táblát.

Ha viszont tartalmasabb étekre vágyunk, akkor is van ajánlásunk. A Muskátli vendéglő, avagy a Hatlépcsős néven is emlegetett étteremben Füred egyik ikonikussá vált ételét kérhetjük, ami nem más, mint a velős pirítós. Igazi, magyar gyomornak való, jól fűszerezett szendvics. A külföldiek talán hátrálnak egy lépést, ha megtudják, miféle hozzávalókból áll, de számunkra ez egy zseniális és laktató találmány. Nem utolsó sorban pedig pénztárcabarát megoldás, ha gazdaságosan akarsz jól lakni.

Forrás: az étterem facebook oldala

Tihany, Nyársas-hegy

Fotó: Kirizs Kornélia

Ha feltöltődtünk energiával, akkor biciklire fel és irány Tihany, illetve a szomszédságában húzódó, feketefenyővel beültetett Nyársas-hegy.

Nevét onnan kapta, hogy az egykori középkori vár alatt lévő hegyen a katonák karóba húzták, vagyis felnyársalták a magyar lányokat elrabló, parasztokat sanyargató törököket. A Kossuth utca 32-höz érve, egy íves, barna kerítéses ház mellett bújik meg egy ösvény. Ezután már csak követnünk kell a kitaposott utat és egy eldugott pihenőhelyet fogunk találni. Egy magányos cédrus és a Balaton panorámaképe fogad majd bennünket.

Reméljük, megjött a kedvetek és az étvágyatok ezekhez a szuper élményekhez! Egészben vagy falatonként, de mindenképpen érdemes felírni őket a bakancslistára!

EZ IS ÉRDEKELHET: RANDITÉRKÉP – PROGRAMAJÁNLÓ, HOGY NE LEGYEN ELLAPOSODOTT A RANDI

1 Hozzászólás
  1. Ha Balaton akkor Északi part! Ezt már a klasszikusok is megmondták.
    Azért jó ilyen helyekről tudni, mert lassan nem lehet szabad területet találni a part mellett:(
    Egy hétvége ami aktív pihivel és szép látvány elemekkel vegyül, telitalálat !

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.